5. august 2015

Aarons maskin av Sverre Knudsen - savnet mer action ...

Libermal gikk de tre skrittene tilbake til Aaron. "Det er mye stress i konsernet om dagen, Aaron. Det er bare 17 dager til Maskinen skal kjøres. Alle må gjøre jobben sin. Du må gjøre jobben din!"
"Jeg?" sa Aaron. "Har jeg gjort noe galt, liksom?"
"Ja! Du er observert på steder du ikke skal være, sammen med uønskede elementer."
Lovende konsept, men det blir dessverre fort kjedelig ...

Aarons far har fått en ny jobb i Liberville, dermed flytter de til et annet sted (Libercasa) for å komme nærmere jobben hans, og Aaron begynner på en ny skole. Aaron merker fort at han ikke passer inn på den nye skolen. De andre virker kanskje en smule "snobbete". Alle de andre er fra Libercasa, og Libercasa er et kvartal hvor det tekniske er det nye av det nyeste. Han føler seg fort som en outsider. I begynnelsen tror Aaron at det er på grunn av faren at de har flyttet, men finner ut at det er på grunn av ham selv. Lokalets kjente oppfinner, Julian Libermal vil nemlig ha hjelp av Aaron med hans nye maskin. Han hevder at denne nye maskinen skal gjøre mennesker gode, 100% gode, men Aaron er en skarp gutt. Snart finner han ut sannheten om folkene, stedet og maskinen. Alt lover alt annet enn godt ...

Denne ungdomsboka har et godt utganspunkt og levende karakterer. Det er lett å se dem for seg og man får kjenne karakterene på godt og vondt. Men det tar utrolig lang tid før handlingen "begynner". Boka er på nesten 500 sider og da forventer man i det minste litt spenning, men det tar altfor lang tid før noe i det hele tatt skjer. Det tar nesten 200 sider før det skjer noe som helst og underveis tar det lang tid i mellom før hver gang noe skjer. Innholdet har for mange dødpunkt. Derfor kunne forfatteren godt ha kuttet ned en god del sider for det er ikke alt som er like viktig å ha med og av og til blir det veldig mye forklaringer på hvordan ting er før det faktisk skjer noe. Det er nesten som om forfatteren serverer meg handlingen med teskje og det er unødvendig irriterende.

Jeg likte karakteren Aaron godt. Han virket som en nøktern og observant fyr. Selv om han er hovedrollen, så krever han ikke oppmerksomhet og holder seg i bakgrunnen. Og selve handlingen kunne ha vært så mye bedre hvis det hadde vært mindre forklaringer og at konseptet kunne ha vært enda uhyggeligere, mørkere. Da tror jeg den ville ha falt mer i smak for meg.


Dette blir en kort anmeldelse for min del til tross for at boka er på nesten 500 sider, men det er egentlig ikke mye å si før man avslører noe og jeg vil ikke avsløre noe som helst. Aarons maskin hadde noen gode episoder og hendelser, som dessverre nesten druknet i treg begynnelse. Jeg skulle ønske det var mer fart og flyt i handlingen. En god bok for all del, men ingen favoritt. Neste bok i serien heter Aarons hevn. Den har jeg og den har jeg lyst til å lese til tross for at førstebok var litt langsom, men jeg vil lese noen andre bøker først før jeg leser den.
Bakpå:

Aaron tenker luksuslivet i Libercasa skal vare for alltid, men den mektige oppfinneren Libermal, som jobber med en maskin som kan gjøre mennesker 100% gode, har av en mystisk grunn bruk for ham. Så befinner han seg plutselig i et uhyggelig drama hvor han blir trukket mot en hemmelig underverden i den gigantiske bygningen, der han avslører lag med løgner og konspirasjoner. Og etter hvert som Aaron prøver å få oversikt over hvem og hva han kan stole på, oppdager han at maskinen også har en dyster skyggeside.

Drivende, smart og uhyggelig spennende.
Originaltittel: Aarons maskin
Forfatter(e): Sverre Knudsen
Sjanger: science fiction, dystopi
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
495
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2011 
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest:
28.05. - 07.06. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
4 (Godt plot, men litt tamt gjennomført).
Tittel:
2 (Gir meg ikke enormt lyst til å lese. Ingen inspirerende tittel).
Omslag:
2 (Litt kjedelig og grusom fargekombinasjon).
Baksidetekst:
4 (Frister ikke voldsomt, men velger å gi boka en sjanse likevel).
Skrivemåte
:
3 (Savnet mer action og spenning).
Favorittkarakter:
Aaron. Beskjeden fyr som er litt på vakt. 
Slutten: 3 (Gir ingen voldsom inntrykk).
Høydepunkt:
Levende karakterer og godt konsept.
Lavpunkt:
Jeg savnet mer spenning og det tok for lang tid før ting skjedde.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar