10. oktober 2013

Velocity av Dean Koontz - ingen heseblesende thriller, men spennende nok til å holde på interessen

'What if it's real?' Billy asked.
'It's not.'
'But what if it is?'
'Homicidal lunatics only play games like that in movies. In real life, killers just kill. Power is what it's about for them, the power and sometimes violent sex - not teasing you with puzzles and riddles.'
Hva ville du ha gjort?


Billy Wiles er en vanlig mann. Han lever et rolig liv, er bartender og anser seg selv som et normalt menneske med et normalt liv. Men en dag blir livet hans snudd opp ned da han finner en papirlapp festet på fronruta til bilen hans. På papiret står det som følger: If you don't take this note to the police, I will kill a lovely blonde schoolteacher in Napa County. If you do take this note to the police, I will instead kill an elderly woman. You have six hours to decide.

Er dette en form for en makaber spøk eller er det alvorlig ment?

Hva søren gjør man i en slik situasjon? Bør man ta slike lapper alvorlig eller er det bare en jævlig dårlig spøk? Det er vanskelig å sette seg selv i en slik situasjon som Billy havner i. Denne leseren misunner i hvert fall ikke valget Billy må ta. Valget er jo helt håpløst. Og hvorfor er det akkurat Billy som får denne lappen? Blir han observert? Kan han stole på noen? Bør han gå til politiet? Kommer noen virkelig til å bli drept? Selvfølgelig dukker det opp mange spørsmål om man havner i en slik håpløs situasjon.

Plottet i seg selv er egentlig originalt og smågenialt, men samtidig også enkelt. En seriemorder velger et offer som skal hjelpe ham "å velge" hvem denne seriemorderen skal drepe. Det virker som en god thriller og det er det også. Det er en stund siden jeg har lest noe av Dean Koontz nå, og tenkte det var på tide igjen. Han er en støddig thrillerforfatter, selv om de fleste av bøkene hans var bedre før i tiden, (men alt var jo mye bedre før i tiden, eller)? Uansett, det jeg vil frem til er at selv om dette ikke er en av de beste bøkene av denne forfatteren, var det likevel en god thriller med mye fart i. Det er mye som skjer og man blir med på denne vanvittige reisen enten vi vil være med eller ikke. Og selv om det var mye fart, var det noe som manglet, men jeg vet ikke helt hva. Den var ikke så oppslukende og intens som jeg hadde håpet på før jeg startet på boka. Selv om det var mye fart og spenning i boka, savnet jeg det lille ekstra, hva det nå enn måtte være. Det har jeg ikke svaret på. Det er ikke noen avansert thriller, men en god thriller å "slappe av" med. Vet det ikke høres logisk ut i det hele tatt, men vet bare ikke hvordan jeg skal forklare det på en logisk måte. Savnet også litt mer dybde i karakterene. Savnet litt mer liv av dem og beskrivelser.

Grunnen til at dette ble en svært kort anmeldelse av Velocity er fordi jeg er redd for å røpe for mye. Det er et slikt konsept hvor man ikke kan skrive så mye om den uten å avsløre noe og jeg vil ikke ødelegge moroa for dere som har tenkt å lese boka. Alt i alt er Velocity en stødig thriller som fører deg på en underlig reise. Slutten føltes noe forhastet, men det er en "artig" bok der hvor man kan forestille seg hva man selv ville ha gjort i en slik håpløs situasjon. Ikke den beste av Dean Koontz, men heller ikke den verste!
Bakpå:
Billy Wiles is an easygoing bartender who lives a quiet life alone - until a serial killer singles him out: not to kill him, but to force him to decide who the next victim will be. A cherished young person or an elderly loner who will not be much missed? Who dies depends on whether or not Billy involves the police... Billy is drawn ever deeper into an accelerating nightmare, which steadily becomes more personal, more confrontational, until he is isolated with no one to turn to. Finally he must risk everything to end the killings.
Originaltittel: Velocity
Norsk tittel: Tror ikke den er utgitt på norsk?
Forfatter(e)
: Dean Koontz

Sjanger: thriller, suspense, spenning
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
435
Forlag: 
F. A. Thorpe
Norsk Forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt: 2005
Min utgave:
2006 (Innbundet)
Lest: 20.9. - 04.10. 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
5 (Lovende og forfriskende).
Tittel:
5 (Enkelt og catchy).
Omslag:
5 (Røft og fengende).
Baksidetekst:
4 (Tja, dette høres jo veldig usannsylig ut, men det virker nokså lovende).
Persongalleri:
4 (Litt pappfiguraktig. Savnet litt mer liv i dem).
Skrivemåte:
4 (Kjent Dean Koontz. Mye overdrivelse og jeg vet han kan skrive bedre enn dette).
Favorittkarakter:
Billy fordi han ble jeg mest kjent av alle i boka.
Slutten:
4 (Tja, ingen storslutt. Litt forhastet for min del).
Høydepunkt:
Billys tenkemåte og hvordan han velger å takle ting.
Lavpunkt: Litt forhasted avslutning og vil gjerne ha hatt litt mer beskrivelse av karakterene. Levendegjøre dem.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar