30. desember 2012

The Ritual av Adam Nevill - engasjerende grøsser!

Somewhere to his right a branch snapped and the sound cracked off every trunk for what sounded like miles.
Luke moved to the sound, keeping his head down and shoulders tense. Then found himself rushing at full speed to the place where the silence had been broken.
Aldri forlat hovedstien. Aldri!

Fire menn i midten av 30 - årene, er i svenske skoger for å oppleve en annen kultur og litt spenning. Disse mennene møtes en gang i året for å finne på noe sammen, og denne gangen drar de til Sverige. De vil oppleve skandinavisk natur. Disse fire mennene er mildt sagt forskjellige. To av mennene har blitt tykke og late oppgjennom årene, og dermed bestemmer gjengen seg for å ta en såkalt snarvei. Det skulle de aldri ha gjort ...

På youtube får man alltids gode bokforslag av forskjellige bokfolk som deler videoer om deres nye bokinnkjøp/mottakelser og omtaler. På den måten ble jeg oppmerksom på The Ritual. Jeg har lest mye grøss gjennom årene og selv om jeg har lest mye grøss av forskjellige forfattere, hadde jeg aldri før hørt om Adam Nevill. Men det gjorde ikke noe. Jeg liker å lese noe av forfattere jeg aldri har hørt om og utvide horisonten som leser. Jeg vil ikke lese samme sjanger og bøker av samme forfatter hele tiden. Det blir kjedelig i lengden, derfor er det kjekt med litt variasjon.

Og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg leste noe av denne forfatteren og nettopp denne boka. Jeg leste den ut på kort tid. Det er sjelden jeg leser grøssere som gjør meg stressa eller gir meg horrible anelser. Jeg har lest så mye grøss oppgjennom årene at jeg reagerer nesten ikke på noe, men følte at jeg virkelig ble dratt inn i denne historien på en eller annen måte. Nevill skriver på en fryktelig engasjerende måte at leseren lett blir dratt inn i karakterenes opplevelser. Man er på en måte med i historien selv. Jeg følte at jeg var i den skogen sammen med Luke og de andre. Jeg følte den samme frykten og sansene som de karene gjorde.

Personlig likte jeg første halvdel av boka bedre enn den siste. I den første halvdelen var atmosfæren mer intens. Jeg likte guttas observasjoner og beskrivelsen av skogen og guttas frykt var beskrivende god. Jeg følte frustrasjonen, desperasjonen og deres kamp mot å finne en vei ut av den skandinaviske skogen. I neste halvdel, uten å avsløre for mye føltes det litt som å lese en helt annen bok og den samme spenningen som den første halvdelen uteble litt. Men spenningen var høy nok til at jeg ville vite hvordan dette marerittet ville ende for disse gutta. Av de fire gutta som har forvillet seg i den mørke, døde skogen er definitivt Luke. Jeg kunne se meg selv litt i ham på en måte. En del skuffelser i livet. Innebygd sinne. Ville livet ha vært annerledes hvis man hadde tatt litt andre valg? Jeg likte ham veldig godt. Selv om han har sine skuffelser så prøver han bare å leve livet sitt på best mulig måte likevel. Samme hvordan det går.

The Ritual er en engasjerende, spennende og atmosfærisk grøsser som er lett å bli en del av. Nevill beskriver den dystre skogen og mennenes frustrasjon så godt at det føles ut som man er en del av den håpløsheten selv sammen med denne gjengen. Man vil bare ut av den skogen så fort som mulig, men fins det en vei ut eller er det bare endeløs med skog?

Så .... noen som vil dra på campingtur, eller?
(Goodreads.com)


When four old University friends set off into the Scandinavian wilderness of the Arctic Circle, they aim to briefly escape the problems of their lives and reconnect with one another. But when Luke, the only man still single and living a precarious existence, finds he has little left in common with his well-heeled friends, tensions rise. With limited experience between them, a shortcut meant to ease their hike turns into a nightmare scenario that could cost them their lives. Lost, hungry, and surrounded by forest untouched for millennia, Luke figures things couldn’t possibly get any worse. But then they stumble across an old habitation. Ancient artefacts decorate the walls and there are bones scattered upon the dry floors. The residue of old rites and pagan sacrifice for something that still exists in the forest. Something responsible for the bestial presence that follows their every step. As the four friends stagger in the direction of salvation, they learn that death doesn’t come easy among these ancient trees . . .


Winner, August Derleth Fantasy Award (Best Novel), British Fantasy Awards 2012
Originaltittel: The Ritual
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e)
: Adam Nevill
Sjanger: grøsser, horror, supernatural
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 418
Forlag: Pan Publishing

Norsk Forlag: Ikke oversatt til norsk
Utgitt:
2011
Min utgave:
2011 (Pocket)
Lest:
18.12 - 21.12, 2012
Kilde:
Kjøpt (bokklubben.no)
Plot:
5 (Meget spennende, både når det gjaldt kjemien mellom mennene og det de fryktet for i skogen).
Tittel:
5 (Passer innholdet veldig godt).
Omslag:
5 (Har litt lyst til å gå inn i den skogen selv, selv om det virker litt creepy).
Baksidetekst:
5 (Dette må jeg bare lese)!
Persongalleri:
5 (Mange spennende karakterer).
Skrivemåte:
5 (Gode beskrivelser og mye innlevelse).
Favorittkarakter:
Luke. Kunne kjenne meg selv igjen litt i ham på en måte.
Slutten:
4 (Ikke helt som jeg hadde forventet, men greit nok).
Høydepunkt:
Første halvdelen av boka. Intenst og skrekkelig.
Lavpunkt:
Den andre halvdelen ble litt som å lese en annen bok, men verdt å få med seg.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 + Books In A Year (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar