18. juni 2011

The Lovely Bones av Alice Sebold - vemodig lesingMy father was the one who took the phone call on December ninth. It was the beginning of the end. He gave the police my blood type, had to describe the lightness of my skin. They asked him if I had any identifying features. He began to describe my face in detail, getting lost in it. Detective Fenerman let him go on., the next news too horrible to interrupt with. But then he said it: 

"Mr. Salmon, we have found only a body part."

My father stood in the kitchen and sickening shiver overtook him. How could he tell that to Abigail?

Mørke skjebner kan ramme hvem som helst og hvor som helst. The Lovely Bones er et godt eksempel på det!

Fjorten år gamle Susie blir voldtatt og drept av en mann fra nabolaget når hun som vanlig tar snarveien hjem gjennom kornåkeren. Hun etterlater seg en fortvilet og opprørt familie som selvfølgelig blir rammet av endeløs sorg. Ikke bare er Susie forsvunnet og drept, men liket hennes er også søkk vekk. Men politiet finner etter hvert beviser etter henne og er temmelig sikre på at hun er død. Resten av livet må familien gå med en uvisshet om hvor liket til datteren er og har ingen grav å gå til. Det eneste de vet er, etter spor å dømme, at det skjedde i kornåkeren. Tappert prøver familien å holde sammen i den tunge tiden fremover, men er de sterke nok til å klare det? Uvitende følger Susie med alle hun var glade i fra himmelen.

Jeg hadde ikke hørt om denne boka før den ble filmatisert. Noe som er typisk meg. Det er sjelden jeg hører om diverse bøker før de er i produksjon eller allerede har blitt filmatisert. Særlig når det gjelder en sjanger jeg ikke leser mye av. Men bedre sent enn aldri, og jeg rakk i alle fall å lese boka før jeg har tenkt å se filmen i alle fall. For da jeg kom over filmtraileren og fikk vite at den var basert på en bok, bare måtte jeg få tak i boka og etter at jeg leste boka, fikk jeg veldig, veldig lyst til å se filmen! For boka er meget spesiell. Jeg har sett filmer før hvor hovedrollen forteller etter sin egen død, men ikke lest bøker fra dette spesielle perspektivet – noe som var svært interessant og som jeg vil lese mer om.  En spennende opplevelse!

Jeg er ikke 100% sikker på om dette er basert på forfatterens egen opplevelse. Da hun var student, ble hun brutalt voldtatt da hun tok en snarvei gjennom en park ved campus. Hun har til og med skrevet om episoden i en annen bok som heter Lcuky. Så jeg vet ikke om denne boka også er en del av hennes opplevelse? Muligens. Uansett kan jeg ikke forestille meg hva forfatteren eller andre ofre som blir voldtatt går gjennom. Det er grusomt og ingen fortjener å være ofre på noen som helst måte.

The Lovely Bones er en grafisk, forstyrrende og vakker lesing som på mange måter er vanskelig å forklare. Det er en bok som setter perspektiv på ting som er lett å ta for gitt. Og om man har mistet noen nær, kommer også denne boka helt sikkert til å være til god hjelp og kanskje gjøre det lettere å komme seg videre i livet på et eller annet vis.

Det eneste som trekker boka litt ned, er at det slutter på en typisk amerikansk måte. Les den og du skjønner kanskje hva jeg mener. Og beklager sterkt at dette er en kort omtale, men vil ikke røpe for mye for det er en bok som bare må leses for å forstå hvor betydningsfull og vemodig den er.
Bakpå

My name was Salmon, like the fish; first name, Susie. I was fourteen when I was murdered on December 6, 1973. My murderer was a man from our neighborhood. My mother liked his border flowers, and my father talked to him once about fertilizer.


This is Susie, speaking from heaven – which loks a lot like her school playground, with the good kind f swing sets, counselors to help newcomers adjust, and friends to room with. Everything Susie wants appears as soon as she thinks of it – except the one thing she wants most: to be back with the people she loved on earth.


Watching from her place in heaven, Susie sees her happy, suburban family devastated by her death, isolated even from one another as they each try to cope with their terrible loss alone. Over the years, her friends and siblings grow up, fall in love, do all the things she never had the chance to do herself. But life is not quite finished with Susie yet …


‘Moving and compelling … It will put an imperceptible but stealthily insistent hold on you. I saw down in the morning to read the first couple of pages; five hours later, I was still there, book in hand, transfixed’


Maggie O’Farrell, Sunday Telegraph


‘Our dead do not leave us – and The Lovely Bones has found a graceful new way of presenting that truth of the imagionation’


Evening Standard


“That rare thing, a debut novel that takes the stuff of terrible tragedy and manages to transform it into something hopeful and redemptive …Alice Sebold’s words are strung together like the most delicate of charm bracelets. This book will stay with you long after you finish the last page’


Daily MailOriginaltittel: The Lovely Bones

Norsk Tittel: Alle mine kjære

Forfatter: Alice Sebold

Sjanger: roman, krim

Målgruppe: Ungdom/Voksen

Antall sider: 328

Forlag: Picador/Samlaget

Utgitt: 2002


Min utgave: 2003 (Pocket)


Lest: 10.06 - 17.06 (2011)


Plot: 6

Tittel: 5

Omslag: 5

Baksidetekst: 4

Persongalleri: 6

Skrivemåte: 5

Slutten: 5

Høydepunkt: Boka passer like godt for ungdom som for voksne. Spennende persongalleri (spesielt bestemora til Susie. Hun er temmelig spesiell, men skikkelig kul og lett å like.) Sterk historie om mørke skjebner.

Lavpunkt: Slutten veide ikke helt opp til historien, men grei nok. Og savnet å få vite litt mer om selve morderen.


Terningkast:5


Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge

2 kommentarer:

 1. Flott anmeldelse! Husker jeg så filmen i fjor og ble veldig rørt. Jeg har boka i hylla, så da bør jeg vel ta den frem i løpet av sommerferien. (Som starter på tirsdag :-))

  God sommer, Rufsa!

  SvarSlett
 2. rufsetufsa02:12

  Heldig du som har sett filmen. Jeg gleder meg virkelig til å se den. Det må jeg bare kjøpe neste gang jeg er innom et sted de selger filmer. Har sett traileren og den virker veldiig lovende!

  Jeg har begynt på ferien (så smått) og har lovet meg selv å lese så mange bøker som mulig i sommerferien, men jeg må innrømme at det har ikke gått så fort som jeg hadde tenkt. Har ikke skjerpet meg helt ennå. Henger for mye på nettet :) Men jeg skal prøve å lese så mange bøker som mulig for det er så mange jeg vil lese.

  Så det er bare å ta frem The Lovely Bones boka i sommerferien. Den er absolutt verdt å lese. Og kanskje det vil gi deg større innblikk selv om du allerede har sett filmen.

  God sommer til deg også, Silje :) Og kos deg med mange gode bøker! :)

  SvarSlett