19. april 2011

Raditeaterets De dødes Tjern - spennende og ekkel hørespill. Noe av det beste Radioteateret har laget!

Hva er påske uten krim? For meg er påske krim. Jeg leser krim året rundt, men det er noe spesielt å gjøre det når det er påske. Det blir på en måte mer stemning over det. Og som tradisjon (en tradisjon jeg har hatt siden videregående) har jeg lest De dødes tjern av Bernhard Borge (André Bjerke). Det er min absolutte favoritt innen norsk krim! Jeg elsker skrivemåten hans, måten han blander det overnaturlige med det psykologiske er bare beundringsverdig. Og selv om jeg leser De dødes tjern hvert år går jeg aldri lei av den. Den er bare magisk!

Derfor var jeg veldig spent da Radioteateret hadde laget hørespill av den berømte boka. Jeg var spent på om det ville bli fiasko eller vellykket. Man kan jo aldri vite. Hørte den for første gang da den gikk på P1 som årets påskekrim for noen år siden. Husker da hvor fengende det var å høre. Ekkel bakgrunnmusikk. Behagelige stemmer. Stemningsfullt. Jeg glemte rett og slett tid og sted.

Jeg har noen lydbøker, men når jeg hører på disse lydbøkene, blir jeg som regel veldig trøtt. Det blir litt langdrygt når forfatteren selv eller skuespillere leser rett fra en bok som jeg kan lese selv. Derfor foretrekker jeg dramatisering fra Radioteateret istedet. Der er mer som skjer med tanke på dramatisering av lyd, musikk og skaper mer stemning. Det blir ikke så ensformig å høre på.

Etter å tilbragt en påskehelg for noen år siden for å høre radioteaterets versjon, ble jeg veldig positivt overrasket hvor godt jeg likte den. Jeg har hørt mye på Radioteateret oppgjennom årene og deres versjon av De dødes tjern er noe av det beste de har laget. Husker at etter at jeg hadde hørt skuespillet på radio, måtte jeg bare få tak i den når den kom på CD. Etter det har jeg hørt på hele dramatiseringen (som er på 3 cd'er) om og om igjen. Den er perfekt om du er ute etter grøssende, god og stemningsfull hørespill.

 

  

 
BAKPÅ

 

- Vogt dig, barn, for tjærnets strømme. Farlig, farlig der at drømme!

En ung mann fra Oslo, Bjørn Werner, forsvinner i skogene i Østerdalen. Like ved hytta hvor han bodde ligger det beryktede Blåtjern, bunnløst, mystisk, åstedet for et gammelt morddrama. Det sies at morderen går igjen, at alle som kommer dit blir grepet av et dragsug, en uimotståelig trang til å forsvinne i tjernet. Har forbannelsen slått til igjen? eller er det mord?

Werners søster, Liljan og hennes venner drar til ”Daumannshytta” for å finne ut hva som er skjedd. De fornemmer snart at stedet lever opp til sitt rykte. Uhyggen tetner til, luften lades av katastrofe, og mørke dyp åpner seg, ikke bare i Blåtjern, men inni menneskene.

”De dødes tjern”, skrevet av André Bjerke under navnet Bernhard Borge, er en av tidenes nifseste norske kriminalromaner.

 

Dramatisering

Jan Faller og Nils Nordberg

Regi Carl Jørgen Kiønig

Lyddesign Hilde Rolfsnes

Musikk ”Rain”

I rollene Christian Skolmen,

Urikke Døvingen, Charlotte Frogner,

Nicolai Cleve Broch, Anders Mordal,

Jan Grønli, Lars Erik Holter og

Espen Reboli Bjerke

 

3 CD Total spilletid 3.09.56

 
Terningkast: 6

2 kommentarer:

  1. Å. De dødes tjern er kjempespennende og skummel! Jeg har ikke hørt hørespillet, men fikk veldig lyst nå :smile: Jeg har lest boka da, selvfølgelig, og sett filmen.

    SvarSlett
  2. rufsetufsa00:50

    Ja, jeg elsker De dødes tjern. Den er grøssende herlig og har alt en kriminalroman trenger å ha; spenning, mysterie og grenser litt med det overnaturlige uten å overdrive.
    Boka er absolutt best. Filmen er så som så, og hørespillet bare må sjekkes ut. Den lever veldig opp til boka :)

    SvarSlett