1. mai 2024

Bøker jeg skal lese i mai

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
One by One av G.W. Gillespie, er fra egen boksamling



I morgen, og i morgen, og i morgen - Gabrielle Zevin

Stjålet fokus - Johann Hari

Mitt liv som sauebonde - Kjell Ola Dahl

One by one - G.W. Gillespie

Spøkelset, jenta og navnet som forsvant - Reece Carter

Den blå villaen - Eva Frantz


Mai består av bøker som er utgitt på norsk i år og noen eldre. En liten blanding, og ulike sjangere og målgrupper. Selv om horror og thrillere er mine sjangre, må man samtidig prøve seg litt frem.👿


I morgen, og i morgen, og i morgen: Er det en bok jeg hørte omtrent tusen ganger om på youtube i fjor, så var det denne. Den fristet aldri noe særlig. Vet at det ikke er helt min sjanger, men så er temaet litt om gaming også. Så vi får se.


(Fra forlagets nettside): 

At Sam og Sadie er hverandres person i livet, skjønner både de og de fleste andre allerede da de møtes som 11-åringer på et barnesykehus. Den store kjærligheten? Kanskje, men de to blir aldri kjærester. I stedet skal de finne og miste hverandre igjen og igjen, som programmeringsstudenter på Harvard og MIT, som kreative partnere med enorm suksess og knusende nederlag, og som figurer i et dataspill når den ene ikke vil snakke med den andre.
Det handler om identitet, teknologi og dataspill som kunstform. Om nye sjanser og nye begynnelser, og alle måter finne kjærlighet. For I morgen og i morgen og i morgen er en kjærlighetshistorie, som ikke ligner noen du tidligere har lest. 

 

Stjålet fokus: Er ikke den som har dårlig fokus, og er scroller ikke mye på telefonen heller, men likevel er jeg interessert i temaet. Så får se om man får noe fornuftig ut av denne boka eller ikke ...


(Fra forlagets nettside): 

Vår evne til å konsentrere oss er i fritt fall. Collegestudenter i USA klarer nå i gjennomsnitt å holde fokus på én oppgave i 65 sekunder, og kontormedarbeidere kun i tre minutter. I Stjålet fokus legger den internasjonale bestselgerforfatteren Johann Hari ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss – og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil.

Vi tror vår manglende evne til å konsentrere oss er våre egen personlige falitt – en skavank ved hver og en av oss. Det er det ikke. Dette har blitt gjort mot oss – av mektige eksterne krefter – og det har blitt gjort over tid. Vårt fokus har blitt stjålet fra oss.

Hari oppdager at det finnes tolv dypereliggende årsaker til denne krisen, og han viser oss hvordan han oppdaget det gjennom en engasjerende reise – en ferd som tar ham fra Silicon Valley-avhoppere, til vetrinærer som diagnostiserer hunder med ADHD, fra en favela i Rio der alle har mistet konsentrasjonen på en spesielt surrealistisk måte, til et kontor på New Zealand som oppdaget en bemerkelsesverdig teknikk som ga deres ansatte konsentrasjonsevnen tilbake.

For viktigst av alt er dette en bok som viser oss hvordan vi kan gjenvinne vårt fokus, dersom vi bestemmer oss for å kjempe for det. Svarene vil både overraske og engasjere deg. Dette er en bok om vår pågående oppmerksomhetskrise ulik noen annen du har lest.

Stjålet fokus havnet i 2022 på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal.

 

Mitt liv som sauebonde: Kanskje et overraskende valg, men man må lese litt sakprosa og bøker om fra det virkelige liv, også av og til.

 

(Fra forlagets nettside):

En rik og lysende erindringsbok om livet som sauebonde fra en av landets fremste forfattere. 

Fra han var liten, har Kjell Ola Dahl visst at han hadde odel på gården Torgunrud, der han tilbrakte barndommens ferier. Men han har ingen planer om å overta gården, før han som ung voksen forelsker seg i Marit, som er gartner. Deres fascinasjon for blomsterdyrking gjør at de begynner å se for seg livet på et småbruk, og en serie omstendigheter fører dem tilbake til Torgunrud. 
Når han tjue år senere skal skrive om livet som sauebonde, kommer han også på sporet av sider ved familiehistorien som hittil har ligget i mørke. For gården som har gitt velstand og knyttet familien sammen, har også vært en kilde til strid og en sorg som ikke har blitt snakket om. 
Mitt liv som sauebonde er en mesterlig fortelling om det nære forholdet mellom bonden og dyra, om dagliglivet på gården, om tidligere generasjoners arbeidsmåter, om relasjonen mellom far og sønn og om å finne sin plass i historien gjennom å forsøke å skrive den.


One by One: Må slippe litt horror inn i denne måneden også. Denne gangen av en forfatter jeg aldri før har lest noe av. Det er også en bok som ikke har fått mye oppmerksomhet, så vet ikke så mye om denne. Liker å ta sjansen.


(Fra Goodreads): 

The Easton family has just moved into their new fixer-upper, a beautiful old house that they bought at a steal, and Alice, the youngest of the family, is excited to explore the strange, new place. Her excitement turns to growing dread as she discovers a picture hidden under the old wallpaper, a child’s drawing of a family just like hers. Soon after, members of the family begin to disappear, each victim marked on the child’s drawing with a dark black X. It’s up to her to unlock the grim mystery of the house before she becomes the next victim. 


Spøkelset, jenta og navnet som forsvant: En underlig tittel, og jeg er alltid nysgjerrig på bøker i alle målgrupper. Selv bryr jeg meg ikke hardt om målgrupper, og leser det jeg er interessert i.


(Fra forlagets nettside):

Magisk debutroman om ei ensom spøkelsesjente som drar på leting etter svar i en glemt kystby full av hemmeligheter.

Finn den tingen heksene kaller en skatt, så får du tilbake alle minnene du savner.
Skrott har ingen minner om hvem hun var før hun ble tatt av heksene. Nå må hun spøke på Klippen-som-ikke-finnes, for alltid. Men en dag får hun høre om en skatt, en skatt som kanskje kan hjelpe henne å finne tilbake til familien sin – og til navnet hun hadde før hun ble til et spøkelse. Hun drar ut på leting, på en reise over havet for å slåss mot magi, levende skjeletter og monstre. Men heksene er også ute etter skatten – og de gjør hva som helst for å få tak i den.
Velkommen til Eidsbofrykt. En by som verden har glemt, der heksene rår, sjømonstre vokter og en jente er på jakt etter svar …


Den blå villaen: En bok jeg har hatt en god stund og andre bøker har kommet i veien. Men føler det er nå eller aldri. Så håper å få med meg denne snart. Man må ha litt krim, også. Det er første bok i en serie.

 
(Fra forlagets nettside):

Midt på natten finner et ungt par en liten gutt virrende langs landeveien. Han bor i den blå villaen i skogbrynet. Hjemme på kjøkkenet ligger mammaen hans, Becca, i en blodpøl.

Becca Stenlund har alt. Hun er ung, pen og og har den superpopulære bloggen "Becca i Den blå villaen". Men under overflaten ulmer det. Mannen hennes har gått lei av jaget etter det perfekte livet og flyttet, i bloggens kommentarfelt trues hun på livet, og etterforskningen avdekker mørke hemmeligheter fra Beccas fortid. Og hvem setter friske blomster i den tomme og avstengte villaen?

Første bok om Anna Glad.


Som alltid kommer jeg også til å lese andre bøker underveis. Kjekt med noe som er planlagt og samtidig være noe spontan.👿

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar