9. januar 2024

Månedens Bokanbefaling (desember)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Too Scared to Sleep av Andrew Duplessie, Holly av Stephen King, The Sun Down Motel av Simone St. James, Boy in the Box av Marc E. Fitch, og Insektgutten av Jeffery Deaver, er fra egen boksamling

I desember leste jeg disse bøkene:



Lest og hørt i kronologisk rekkefølge:


Too Scared to Sleep - Andrew Duplessie

Holly - Stephen King

Skygger - Sara Strömberg

The Sun Down Motel - Simone St. James

Boy in the Box - Marc E. Fitch

Den stille leieboeren - Clémence Michallon

Insektgutten - Jeffery Deaver (Jeg har en annen norsk utgave)


I desember ble 7 bøker lest. Samme antall som i november.

2 av 6 planlagte bøker ble lest. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese, siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i desember. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller en bok som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese. 

De planlagte bøkene som ble lest var Skygger av Sara Strömberg og Insektgutten av Jeffery Deaver.

Bøker jeg begynte på før desember: Too Scared to Sleep av Andrew Duplessie, Holly av Stephen King, The Sun Down Motel av Simone St. James, Boy in the Box av Marc E. Fitch og Insektgutten av Jeffery Deaver. Nesten alle.

Det ble også litt smuglesing. Bøker jeg leste som ikke ble oppført på denne siden mens jeg leste dem: Too Scared to Sleep av Andrew Duplessie, The Sun Down Motel av Simone St. James, og Insektgutten av Jeffery Deaver.

I desember ble det hele tre femmere.


Og hvilken bok likte jeg best i desember?


 
Holly - Stephen King

Vinner av Goodreads Choice Awards for beste horror i 2023. Det er en award man bør ta med en klype salgt, da det er en slags popularitets award, men synes likevel det var rett vinner.

Selv om King er min forfatterhelt, har vi ikke alltid vært venner. Selv om han er en favoritt, har jeg ikke likt alt av ham. Jeg likte Later han ga hun for noen år siden. Billy Summers likte jeg, men var ikke begeistret og Fairy Tale slet jeg meg gjennom. Men denne boka har jeg fått troen på ham igjen, for dette er den King jeg "kjenner" og har savnet.


Holly er om en karakter som har dukket opp i tidligere bøker. Hun dukket opp først i Mr Mercedes trilogien. Holly kan fint leses som frittstående, men hvis man ikke vil ha små avsløringer fra Mr Mercedes, bør man heller lese trilogien først. Hun har også dukket opp i boka The Outsider og novellesamlingen If it Bleeds. Selv har jeg lest The Outsider som jeg dessverre ikke likte.

Hollys fulle navn er Holly Gibney og hun har nylig mistet sin mor. De hadde et komplisert forhold og hun må se på begravelsen på Internett. Det er covidtider, og strenge regler med masker og alt som hører til. Holly er privatetterforsker, og hennes jobbpartner er lagt inn nettopp på grunn av covid, men velger å jobbe alene i mellomtiden. Hun blir oppsøkt av en mor som forteller at hennes datter i tjueårene er forsvunnet. Etter hvert som hun graver i saken, finner hun at flere mennesker er savnet. Som leser vet man hvem som er den skyldige er og hvorfor de gjør det, men det vet ikke Holly. Man leser fra Hollys perspektiv, ofrene og et gammelt ektepar. Kommer Holly til å skjønne hva som skjer før det er for sent?

Mørk og dyster bok med en dose Kinghumor som passer inn i det hele. Litt vel mye covidsnakk og annen politikk, men King er jo kjent for å ta med politikk i bøkene sine. Ellers en fiffig og underholdende krim. Boka er stemplet som horror, men synes heller det er krim med horrorelementer.

Anmeldelse kommer.


Andre som fikk femmere var Skygger av Sara Strömberg og Den stille leieboeren av Clémence Michallon.

 

Skygger: Første bok i en ny serie fra Sverige. Den er om Vera Bergström som var tidligere lokaldirektør, men på grunn av forskjellige årsaker ble lærer. Det er ikke alltid at ting går som planlagt. Hun bor alene, og hun har heller ikke barn. Hun bærer på et savn over det livet hun aldri fikk. Hun blir spurt om å skrive noe om et drap som nylig er skjedd i nærområdet. En kvinne som ikke mange kjenner fordi hun ofte var for seg selv, er funnet død. Vera vet ikke om hun har savnet journalistlivet, men gir det en sjanse ved siden av læreryrket. Før hun vet ordet av det, blir hun mer og mer besatt av denne døde kvinnen, og er fast bestemt på å finne ut så mye som mulig om henne.

En av de bedre krimbøkene jeg leste i fjor selv om jeg ikke liker journalistkrim noe særlig. Føler ofte at journalistene i krimbøker ikke blir så troverdige, og liker ikke at de oppfører seg som politi, eller tror de er dyktigere enn dem. Men bortsett fra det, var det en god krim hvis man liker stemning, gode værbeskrivelser og isolasjonsfølelsen. Det var også befriende å lese om en karakter som ikke har barn. Et bevis på at livet ikke alltid går som planlagt.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Den stille leieboeren: En psykologisk thriller å lese, hvis du er lei av å kjede deg. Den er om en kvinne som blir tvunget til å kalle seg for Rachel, for mannen som har kidnappet henne har bestemt det. Han er kidnapper, seriemorder og familiemann. Han har holdt kvinnen skjult i skuret, men må ta henne med seg nå som han skal flytte. Kona hans døde av kreft, og han og datteren må flytte. De leier et hus, og denne gangen får Rachel bo i huset sammen med ham og hans datter, Cecilia på tretten. Hun vet selvfølgelig ikke at faren er en seriemorder, og forteller at Rachel er en venn som må bo hos dem en stund mens hun går gjennom en vanskelig tid. Man blir kjent med denne seriemorderen Aidan gjennom andres øyne. Fra Rachels perspektiv, fra Cecilias perspektiv og Emilys perpsketiv. Emily er restauranteier i nærområdet hvor Aidan er stamgjest, og hun er forelsket i ham. De har ingen anelse om at han er en seriemorder og blir likt av alle. Man leser også fra noen tidligere ofres perspektiv. Men hvor lenge kan han holde dobbeltlivet hans hemmelig, mens Rachel bor i huset hans?

Ingen originalbok, men likte hvordan handlingen ble gjennomført, og det gjorde karakterene mer interessant å lese om.


Hele anmledelsen kan leses her.


Andre bøker jeg gjerne vil anbefale, er:

 

The Sun Down Motel: Det er 1982 og Vivian havner i Fell i New York og ved en tilfeldighet overtar hun jobben som nattvakt ved et motell. Det er noen faste gjester der og noen nye. Hun får nyss om en seriemorder, og bestemmer seg for å holde et øye med ham, og prøve å advare andre ofre. En annen tidslinje skjer i 2018, da man møter Carly. Hun er niesen til Vivian, og Vivian forsvant da hun var liten og politiet gjorde ikke så mye med forsvinningen. Derfor drar hun til Fell, hvor også hun blir tilfeldigvis ansatt som nattvakt på samme motell. Mens hun er der, prøver hun å finne ut så mye som mulig om Vivian, selv om det er mange år siden. Med seg på laget, får hun noen nye venner til å hjelpe seg. Vil hun noen gang finne tanten sin, eller er er det bare seriemorderen som kommer til å vite hva som skjedde med henne? 

Likte boka. Boka er stemplet som horror, men det er heller mysterie med noen horrorelementer. Mens Carly jobber på motellet, opplever hun noen overnaturlige hendelser, som om noe prøver å fortelle henne noe. Synes at tidllinjene mellom Vivian og Carly ble vel like og derfor var det lett å blande dem sammen noen ganger, selv om navnet deres sto i begynnelsen av hver kapittel. Synes både hendelsene deres og litt av personlighetene, var vel like. Også er jeg litt lei av å lese om en jente som sliter eller trenger hjelp med noe, og som får hjelp av en mann som får følelser for henne, osv. Det er utroverdig og oppbrukt.

Men Simone St. James skriver godt og stemningsfullt. Leste Silence for the Dead tidligere samme år, og derfor ville jeg lese mer av henne, og da ble valget The Sun Down Motel.


Bøker som var helt ok:

Hei hyggelig at du fremdeles leser.


Boy in the Box: Fire menn er på utdrikningslag og ved den anledning leier de en hytte av noen langt ute i skogen. De er der for å jakte og av en eller annen grunn, velger de å jakte en gang det er natt. De oppdager et par øyne, og tror det er et dyr, og skyter. Da de finner offeret, finner de en død gutt. Hva gjorde han her ute så sent? Selv om skyldsfølelsen er tung, velger de å gjemme gutten i stedet for å stå frem om ulykken, i redsel for å ødelegge deres egen fremtid. De har en isolert boks med seg som skal tåle all slags vær og andre ting, og plasserer ham der, før de graver denne boksen under jorden. Ti år senere får de vite at det skal bygges en vei der, og i redsel for at gutten skal bli funnet, drar de tilbake for å grave dennne boksen opp og finne et bedre skjulested. Denne gang er de en mann mindre, for mannen som skjøt gutten, har tatt selvmord. 

Det er meldt snøstorm, og de må gå langt for å gjemme gutten godt. Under turen merker de at området ikke er som det skal, og vet ikke om det de opplever er bare hallunisasjon eller noe annet. Kommer de trygt hjem igjen?


Likte værbeskrivelsen i denne boka, og frykten disse mennene bar på. Horror kan jo være så mangt. Men brukte lang tid på denne på grunn av liten og tett skrift, og at begynnelsen tok seg noe tid, før det hele tok seg opp. Selv om boka var småseig, var jeg glad for å ha lest den på grunn av den dystre stemningen.


Bøkene jeg likte minst i desember:


Too Scared to Sleep: Skrekkfortellinger for ungdom, og syntes temaene ofte var om det samme. Futuristisk horror om kloninger, og tekniske ting. Det handlet ikke bare om det, men de fleste historiene gjorde det, og det er ikke en type horror jeg blir skremt av. Men så blir jeg ikke skremt av horror ellers heller. Har vel mer med fascinasjon å gjøre rundt det mørke.

Syntes historiene ble noe tamme og tørre, men ungdommer som boka er rettet mot, vil kanskje like dem bedre. Jeg hørte denne på lydbok og i denne papirutgaven er det med en kode man skal scanne slik at man får se en video relatert til historiene. Gikk glipp av den biten, men tror ikke jeg ville ha likt boka bedre med videoene, heller.

Anmeldelse kommer.


Insektgutten: Bok nummer tre i Lincoln Rhyme serien. Serien kan fint leses i ukronologisk rekkeføle, noe jeg har gjort hittil. Det er nok boka av Deaver jeg har likt minst, så langt.

Denne gang drar Lincoln Rhyme til Nort Carolina sammen med Amelia Sachs, for at han skal gjennom en svært alvorlig operasjon som kan gå enten eller. Mens de er der, risikerer han å avlyse operasjonen da det lokale politiet ber om hjelp. En gutt de kaller insektgutten, lever i skogen og de kaller ham for insektgutten siden han er besatt av insekter. Han har myrdet noen før, og kidnappet to jenter. Det siste offeret Mary Beth, jobber de på spreng for å finne før det er for sent, men først må de finne ut hvor Garreth, altså insektgutten gjemmer seg. Samtidig småkrangler Rhyme og Sachs på grunn av ulike fremgangsmåter og teorier. Klarer Rhyme å finne denne insektgutten før han skal opereres?

Kunne ha vært en spennende bok med tanke på konseptet, men det ble for gjentakende og tregt. Ofte klikker insektgutten med neglene, i nesten hver kapittel, og hver gang de tror de har ham, er insektgutten alltid et hestehode foran. Syntes Deaver var noe tam med denne boka i forhold til de to andre bøkene jeg har lest av ham. Selv om jeg ikke likte denne, skal jeg selvfølgelig lese flere bøker om Rhyme. Syntes bare Insektgutten ble noe kjedelig.


Anmeldelse kommer.


Siden jeg ikke klarte alle de seks planlagte bøkene for desember, betyr det nok en strafferunde. I år har jeg fått hele tolv strafferunder. Denne gang blir strafferunden å lese Five Deaths for Seven Songbirds av John Everson. Den skulle jeg egentlig lese i juni i 2022. Det blir en stund til jeg kommer til denne, da jeg ligger etter med omtrent 3 og en halv strafferunder. Men noterer dem ned slik at jeg ikke skal vri meg unna. Jeg lover. Har fremdeles lav leselyst, men leser hver dag.

Filmer/dokumentarer sett i desember:


Sett i kronologisk rekkefølge:

 

 

 The Guilty (2021)

Margaux (2022)

 The Devil All the Time (2020)

 Choose or Die (2022)

 Kaali Khuhi (2020)

 Fear Street del 1 (2021)

 Kjærlighet for voksne (2022)

Leave the World Behind (2023)

The Call (2013)

 Iskald: Mord, kaffe og Jessica (2023)

 Captain Phillips (2013)

 Slender Man (2018)

 I onde dager (2021)

 Blood Vessel (2023)

 Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons jul (2021)

 The Meddler (2015)


 

Oksygen (2021)

 14 topper: Ingenting er umulig (2021)

 The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

 Home Alone (1990) 

 Cheer Camp Killer (2020)

 Leken (2018)

Tre nøtter til Askepott (1973)

Reisen til julestjernen (1976)

 Infinite Storm (2022)

 Verdens heldigste jente (2022)

 Hypnotic (2021)

 Don't Worry Darling (2022)

 Hjemme Alene 2 (1992)

Gremlins (1984)

 

Serier/reality sett:

 

Ju-On: Origins sesong 1

Archive 81 (kortserie)

The Simpsons sesong 8 

Mindhunter sesong 1

Behind Her Eyes (kortserie)

24 stjernes julekalender

 

Ryggperspektiv av bøkene:


En av bøkene er ikke med på bildet, siden jeg hørte den på lydbok.

 

Lydbøker:

Too Scared to Sleep - Andrew Duplessie


Desember var ingen stor lesemåned siden leselysten hangler litt ennå. Men likte i det minste fem av de sju bøkene jeg leste. Så skal ikke klage. Håper på å lese mer i januar, da jeg har en del bøker å ta igjen, og nye bøker jeg vil få med meg.👿


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar