27. august 2021

Helgelektyre(401)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Final Girl Support Group av Grady Hendrix, Genesis av Karin Slaughter, Tatto Designs av forskjellige illustratører og Magiske eveentyr av Johanna Basford, er fra egen boksamlingHesteguttene - Johan Ehn

Will Trent 3: Genesis - Karin Slaughter

The Final Girl Support Group - Grady Hendrix

Ser kanskje ikke ut som om noen av bøkene ikke har beveget på seg siden sist helg, men det har de altså. Hesteguttene sliter jeg med, så den går det trått med, Genesis liker jeg, men leser litt tregt på engelsk. The Final Girl Support Group har jeg ennå ikke begynt på. Så det har ikke gått så veldig fort ... men jeg leser.

I går leste jeg ut denne:

 
Hundedager - Trine-Lise Rygh

En bok jeg smugleste. Noen ganger smugleser jeg bøker som ikke blir oppført på denne siden. Jeg gjør det av og til, for noen ganger vil man lese noe helt annet enn bøkene man leser i, selv om det ikker er noe galt med bøkene man leser. Men noen gang overmannes man av spontanlesing, og da blir det sånn.

Den er om en ung kvinne som får en telefon om at moren hennes er på sjukehus etter et slag. Hun og moren har aldri vært nære. Moren har ofte vært kald og avvisende. Mer interessert i alkohol og sitte i mørket istedet for å være der for datteren sin. Til tross for at de bodde sammen, virket moren fraværende. Hun har lite lyst til å dra tilbake til leiligheten til moren, men hun er nødt, siden moren hennes har en hund som trenger å bli passet på inntil videre. Tess selv er ingen hundemenneske, men skjønner at hun ikke har noe valg. Nabokvinnen som ringte henne, har en datter og Tess er litt skeptisk på dette mor og datter forholdet, muligens fordi hun kjenner seg igjen i noe av det.  Men så er det problemstillingen mange mennesker kvier seg for, skal man blande seg inn i fremmedes liv?

En alvorlig bok om omsorgssvikt, vonde minner, og kalde relasjoner. Den hadde noen spennende øyeblikk og mange provoserende karakter, men for min del slet jeg noe med fortellerstemmen. Det var ikke helt for meg.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Siden sist lørdag har jeg lest Hesteguttene av Johan Ehn som er en bok for ungdom/unge voksne. Ofte har det hendt seg at jeg har likt bøker for yngre målgrupper i voksen alder også, men kanskje ikke når det gjelder denne. Jeg liker temaet, men sliter med å komme meg inn i boka. Så langt har det blitt bare få sider av gangen. Skal prøve å lese mer i helga for å bli ferdig. Mener ikke at boka er dårlig, men den er nok ikke for meg, dessverre.

Boka inneholder forskjellige tidslinjer, blant annet 1926 og 2014. I 2014 delen møter man Anton i Sverige som har begynt i hjemmetjenesten etter videregående. Han ser innom en gammel mann som lever i en rotete leilighet som Anton prøver å holde i orden for ham. Mannen kommuniserer kun gjennom dunking med stokken sin og andre gester, og Anton prøver å få til en normal stemning til tross for lite kommunikasjon. På kjøkkenet kommer han over noen fotografier som interesserer ham, som han gjerne vil spørre mannen om. Men våger han?

I 1926 delen er det om to unge gutter som vokser opp i et barnehjem i Tsjekkia. De tar seg av hverandre og den ene av dem, kommuniserer bare med den andre, og unngår de andre guttene. Muligens på grunn av relasjonsproblemer eller skyhet. De stoler på hverandre og det synes også når de øver turn sammen med en hest. Det er som om de kommuniserer med hverandre på en måte som de utenfor ikke kan forstå. Kommer de til å rømme fra barnehjemmet når de står i fare for å bli skilt fra hverandre, og skjønne hva de føler for hverandre?

Fint tema, og skjønner godt hvofor boka er elsket av mange som har lest den, men for min del er den for monoton og åpenbar. Da blir lesingen veldig seig. Kommer til å lese den ferdig, selvfølgelig, det er bare litt kjedelig når lesingen går så trått.

Men annen bok som jeg liker er Genesis av Karin Slaughter. Det er tredje bok om Will Trent. Får mer og mer sansen for ham. Han skjuler dysleksien sin godt og det er få på jobben som vet om det. Han vil ikke at andre skal få vite om det, for det tar seg dårlig ut i yrket hans. Men han har evnen til å granske et åsted og få med seg omtrent alle detaljer med et kjapt overblikk. Genesis er om et eldre ektepar som under en biltur, kolliderer med en kvinne som kommer ingensteds fra. Hun er naken og hun virker å ha vært utsatt for noe svært alvorlig, før bilulykken. Hva har skjedd henne, og vil hun overleve? Da en annen kvinne er, funnet, ser de at kvinnene er av samme "ulla". Brunt hår med brune øyne. Kvinner som er selvstendige og som har gjort det bra, men lite likt av andre. De finner noe som kan være av religiøs betydning, eller er det bare en tilfeldighet? Er flere kvinner i fare?

Spennende med mye moroheter i alt det svarte og noe grotesk.

Som sagt har jeg ikke begynt på The Final Girl Support Group av Grady Hendrix. Jeg må bli ferdig med enten Hesteguttene eller Genesis først og det tar noe tid av forskjellge grunner. Men håper å få begynt på den snart, for liker ikke å ligge etter i leselista. Det skjer altfor mange ganger.

Siden sist helg har jeg fargelagt dette:

Motivet er fra denne boka:

 
Tattoo Designs - forskjellige illustratører
 


Motivene er fra denne boka:

Magiske eventyr - Johanna Basford
 
God helg.
 
Ukas låt: Sweet Little Lies - Bülow


2 kommentarer:

 1. Jeg humret litt til din smuglesing, har nok gjort noe tilsvarende selv noen ganger :) Håper du har en fin lørdag Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger har man nok ikke noen valg. =) Ofte opplever jeg at jeg må lese en av de andre bøkene jeg har i hyllene rundt meg som pause fra de bøkene jeg leser. Morsomt når det skjer. Alt trenger ikke å være planlagt. =) Godt at flere opplever det samme.

   Tusen takk og i lige måde. Lørdagen var fin til godværet kom tilbake. Høsten gjør seg kostbar i år. =)

   Slett