14. juli 2020

Hvert skritt du tar av Lisa Jewell - hvem er besatt av hvem?


    Freddie åpnet vinduet på gløtt for å slippe inn litt lyd, og oppfattet så vidt ordene "beklager", "pub", "noen glass for mye", "alt i orden", og "sov godt".
    Deretter så han faren stå et lite øyeblikk, eller kanskje litt lenger, på gaten utenfor det blå huset, med hendene i frakkelommen og blikket vendt mot Piken med de røde støvlettenes ytterdør, før han snudde seg langsomt og begynte å gå mot sitt eget hus.

Mer av Lisa Jewell, takk.

Hvert skritt du tar var helt ukjent for meg. Den kom jeg tilfeldigvis over i en dagligvarebutikk, og det skal jo ikke mye til for å friste meg. Hadde hørt om forfatteren så vidt før. Ironisk har jeg en ulest bok av henne liggende, som heter Så var hun borte. Men dette ga mersmak, og ser ikke bort i fra at jeg kommer til å lese Så var hun borte snart, for jeg likte Jewells skrivemåte veldig godt. Den er lett, engasjerende og mystisk. Det er ikke akkurat en ren krimbok da det består bare en liten del av boka. Man får vite at noen er blitt drept, men får ikke vite hvem som er drept eller hvordan det skjedde. Avbruddsvis i handlingen, er det to politifolk som avhører forskjellige vitner underveis. 


Fra uskyldig forelskelse til noe mer?
Jewell har skrevet en bok om uskyldig forelskelse, om lengsler og begjær uten at det blir overdrevet eller tilgjort. Hun beskriver den ene sære karakteren etter den andre, som ironisk nok befinner seg i samme område. Joey er den nyeste i området. Etter å ha jobbet i utlandet i det siste, og nygift med sin mann hun bare har kjent i noen måneder, kommer hun tilbake til England uten bosted. Men hun og mannen får tilbud av broren hennes om å bo sammen med ham og hans kone inntil videre. Joey og mannen går med på det. De takker ja til å bo der til de får råd til eget sted. Hun blir fort oppmerksom på en mann som bor i samme strøket. Han er områdets nye rektor, og han har et godt rykte på seg. Han har jobbet ved mange forskjellige skoler og reddet dem fra nedleggelse. Han er en slags lokalhelt og kvinner forelsker seg lett i ham, selv om han er gift og har en sønn. Sønnen hans er en enstøing som ofte sitter på rommet og spionerer på dem i gata, og dokumenterer det han observerer.  Vi blir også kjent med Jenna som er bekymret for sin bestevenninne som er forelsket i denne rektoren. Selv er hun skeptisk til ham av en eller annen grunn. Samtidig har hun sin mor å ta seg av. Hun er ofte ute i gaten og observerer og dikter opp ting som ikke er der. Selv om det er mye ansvar for Jenna, vil hun at moren hennes skal bo hjemme. Så her er det mange spennende karakterer å lese om.

Selve krimsaken er dessverre altfor lett å gjette seg frem til og det er ikke det som er drivet i boka. Det er karakterene som løfter opp boka. De er på en måte eksentriske på hver sin måte, og man vil bare vite mer om dem, for livene deres er fascinerende å lese om. Selv om krimsaken er noe skuffende og lettvint, er det noe med slutten i boka som gjør det hele mer fiffig, da noe fra noens fortid dukker opp. Det er litt smart og underholdende gjort. 

Engasjerende lesing 
En svært underholdende og spennende krimbok blandet med litt thriller. Den er lett å engasjere seg og leve seg inn i. Den minst likte karakteren var Joey. Hun var temmelig kjedelig og anonym til å være en hovedperson. Syntes mange av bikarakterene hadde mye mer å bidra med. Joey ble litt blass i mengden. Likte godt blandingen av eksektriske karakterer og noen mørke vendinger handlingen tar. Forvent ikke at dette er kvalitetskrim, men heller en lett og interessant bok med spenning og intriger, som man fort blir dratt inn i.

(Bakpå):

NEW YORK TIMES og NR. 1 SUNDAY TIMES
bestselgende forfatter

Alle er mistenkt. Alle har noe å skjule.
Du vender hjem etter fire år i utlandet. Du og kjæresten trenger et sted å
bo, og inntil videre må dere bo hos storebroren din. Så møter du plutselig
en av dine nye naboer. Han er rektor og dobbelt så gammel som deg. Og
han er veldig kjekk. Snart begynner du å spionere på ham, og det som
i utgangspunktet bare var en ufarlig forelskelse, blir en besettelse. Men
det du ikke vet er at noen holder øye med deg også ...

I Lisa Jewells nyeste spenningsroman fra et såkalt pent nabolag i Bristol
kan det virke som alle har noe å skjule.

"En ung, nygift kvinne får livet snudd på hodet, og et pent
nabolag slår sprekker da hun blir mistenkt for et brutalt mord."
KIRKUS REVIEW

"Gjør deg klar, for Jewell legger opp til et
fyrverkeri av hemmeligheter."
PEOPLE

"Jeg ble totalt oppslukt av denne
utmerkede psykologiske thrilleren."
MARIAN KEYES


Originaltittel: Watching You
Norsk tittel: Hvert skritt du tar
Forfatter: Lisa Jewell
Sjanger: krim  
Målgruppe: voksen
Antall sider:
384
Forlag: Atria Books
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018
Min utgave: 2020 (Pocket)  
Lest: 07.06. - 15.06. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Fargerike karakterer, spennende handling og sære vendinger.
Tittel: 3 Kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende og originalt, men en av grunnene til at jeg ville lese den.
Omslag: 2 Rotete. Det blir for mye overlappinger og mangler atmosfære. Det var ikke det som gjorde at jeg valgte boka.
Baksidetekst: 4 Ga meg mersmak og ville ha noe lett å lese, og dette virket som en slik bok.
Skrivemåte: 4 Friskt og levende. Mange spennende karakterer å bli kjent med og interessant plot. Man blir fort dratt inn i boka.
Favorittkarakter: Jenna. Hun var kanskje den mest "normale" av dem alle og var en svært interessant karakter å lese om. 
Persongalleri: 5 Det som scorer mest i boka. Levende og fargerike karakterer som man blir kjent med på godt og vondt. Flere ville man bli bedre kjent med.
Slutten: 5 En av de bedre avslutningene jeg har lest i det siste.
Høydepunkt: Spennende og engasjerende fra første stund, ikke selve krimsaken i seg selv, men samspillet mellom mange av karakterene.
Lavpunkt: Synes alle karakterene var spennende å lese om, bortsett fra hovedpersonen Joey, som var en smule blass i forhold til de andre. Og selve krimsaken var ikke veldig interessant, men ting som foregikk i nabolaget.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar