3. september 2016

Månedens Bokanbefaling (august)

Bøkene jeg leste i august var disse:

 Lest i kronologisk rekkefølge:

Nattens stemme - Nora Roberts
The Gunslinger (The Dark Tower, #1) - Stephen King
Fergen - Mats Strandberg
Det er noe som ikke stemmer - Martina Haag
Hviskeren - Karin Fossum
The Crossroads - Niccolò Ammaniti
The Stepford Wives - Ira Levin

Hver første dag i en ny måned kommer jeg med månedenes bokanbefaling så lenge det ikke kræsjer med et annet innlegg. Denne gangen fikk jeg ikke anledning for hadde CT - time den dagen og var hjemme hos foreldrene mine etterpå utover dagen, og da jeg kom hjem til meg selv orket jeg ikke å skrive noen innlegg. Rett og slett. Så beklager utsettelsen denne gang. Orker ikke å stresse med noe for jeg er veldig avslappet til det meste. Har blitt veldig likegyldig til alt i det siste.

August er endelig overstått og jeg virkelig misunner de som er tilbake på skole/jobb. Hvem er det jeg lurer? Jeg misunner ikke de som er tilbake på skole for skolelivet savner jeg virkelig ikke, men jobblivet derimot. Bare det å ha noe fornuftig å gjøre, være i gang med noe, det er et savn. Savner mest at noen forventer noe av meg, noe mer enn bare å bli frisk for det tar jo sin tid.

Denne uka døde skuespiller Gene Wilder. Jeg gruer meg til Tim Curry og Jack Nicholson dør fordi det er mine mannlige favorittskuespillere. De er skuespillere med masse særegenheter og som har hatt mange spesielle roller oppgjennom årene. Tim Curry overlevde et kraftig slag i 2012 og fylte 70 tidligere i år. Jack Nicholson er 79. "Gamle" begge to, og håper de holder seg i noen år til:)

Jeg fikk da lest noe i august også til tross for at jeg mistet leselysta mot slutten av måneden. Den kom omsider tilbake. Den forsvant ikke i flere uker denne gang, heldigvis. Dog leste jeg to bøker mindre enn i forrige måned. Det ble konsekvensen for det. Trøster meg med at det endelig er høst enn så lenge. Den beste årstiden. Ja takk til mørketid, masse regn og vind, og kjølig temperatur. Venter på oktober som er favorittmåneden.

Og hvilken bok likte jeg best i august? Det kommer nok ikke som en overraskelse denne gang ...

The Gunslinger - Stephen King

Hva den handler om og hele anmeldelsen kan leses her istedet for at jeg gjentar meg selv: The Gunslinger.

Første bok i The Dark Tower serien. Til tross for at Stephen King er min store forfatterhelt betyr det ikke at jeg liker alt av ham og at dette valget var en selvfølge. De bøkene jeg har likt minst av ham så langt er: Lisey's Story, Geralds Game, The Shining (jeg er en av de særingene som faktisk likte filmen bedre enn boka, noe som er sjeldent ...), Og jeg har også lest mye av ham som er veldig bra. Forfattere har jo sine oppturer og nedturer de også, og det er synd at Stephen King er undervurdert fordi han skriver ikke bare horror som han har mest kjent for, men også fra andre sjangre og det behersker han godt. Han er en forfatter som ikke er redd for å ta sjanser og The Gunslinger er et eksempel på det. Det er annerledes enn mye annet han har skrevet og har blandet sammen mange forskjellige sjangre.

Andre bøker jeg likte i august er:The Stepford Wives av Ira Levin, Hviskeren av Karin Fossum og The Crossroads av Niccolò Ammaniti. Ira Levin er forfatteren som også skrev Rosemary's Baby som jeg likte best i forrige måned og fikk lyst til å lese mer av ham, så The Stepford Wives skuffet heller ikke. Sparer hva den handler om og slikt til anmeldelsen. Kan bare si at det er en spesiell bok. Hviskeren av Karin Fossum var heller ikke så verst. Ikke den beste fra Konrad Sejer serien; det er Djevelen holder lyset og Elskede Poona. Leste I'm not scared av Niccolò Ammaniti for noen år siden og fikk lyst til å lese flere bøker av ham, så da ble det The Crossroads. Ikke like god som I'm not scared, men hakk i hæl. Niccolò Ammaniti er italiensk forfatter. Valget mellom å lese bøkene på italiensk eller engelsk ble dermed lett. Kan ikke italiensk og har ikke tenkt å lære meg det heller:)

The Gunslinger og Det er noe som ikke stemmer er de eneste bøkene på lista fra august jeg har skrevet anmeldelse av. Ligger etter med over tjue anmeldelser og det er jo "motiverende". Det blir og tar det som det kommer.

Bøker som skuffet i august var Nattens stemme av Nora Roberts, Fergen av Mats Strandberg og Det er noe som ikke stemmer av Martina Haag. Nattens stemme kan virke som en slags Calendar Girl bok i forhold til omslaget, men det er det ikke for slike bøker leser ikke jeg. Nattens stemme er romantikk blandet med suspense. Leser svært lite romantikk, men det hender seg en gang i blant når jeg vil lese noe "lett". Det ble bare ikke helt boka for meg. Fergen var heller ikke helt min greie. Jeg liker horror, men ikke den type horror. Det blir for latterlig enn skremmende. Likte dysterheten og all den negativiteten karakterene følte, men det var alt. Og Det er noe som ikke stemmer var heller ikke noe som imponerte.

Så får vi håpe at leselysta ikke svikter slik den gjorde mot slutten av august og at enda flere bøker blir lest. Jeg har også skrevet opp liste over bøker jeg har planlagt å lese i september. Det gjør jeg alltid rundt hver månedskifte å skrive opp hvilke bøker jeg ønsker å komme meg gjennom i kommende måned. Det er den eneste strukturen jeg har for tiden. Så håper jeg ikke mister leselysten i september for har så mange bøker som venter og har heller ikke sansen å utsette ting. Foretrekker å være produktiv og bli ferdig med ting enn å få dårlig samvittighet av å skyve unna det som egentlig burde være gjort. Og får håpe at september ikke blir så langvarig. Det er helt forferdelig når tiden står stille uansett hva man gjør for slik er det nesten hver dag. Å få tiden til å gå er en gåte jeg ennå ikke har funnet løsning på:) Det føles ut som jeg sitter hjemme måned etter måned og år etter år, og venter, og jeg vet ikke en gang hva søren jeg venter på:)

2 kommentarer:

  1. Jeg har vurdert Fergen, men jeg leser jo egentlig ikke så mye horror og da stoler jeg på din vurdering her. For det er jo din spesialitet! Ikke helt noen bombe at King stakk av med seieren, nei, for han er vel en stor favoritt hos deg. Bra han ikke skuffet deg :)

    Uff jeg tør ikke engang å telle hvor mange bøker jeg er bakpå med anmeldelser av. Jeg skriver om noen av dem hvis jeg føler for det, men det er ikke alle jeg lenger husker like mye av, og da er de kanskje ikke verdt tiden det tar å skrive.

    Nå er høsten her, det er en positiv ting å ta med seg ;) Vakre farger og mørkere kvelder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilliten, Mari:) Det ble kanskje ikke noen bombe at King ble valgt, men som jeg også har nevnt i innlegget til tross for at han er min store forfatterhelt så betyr det ikke at jeg ikke har likt alt av ham. Han har hatt sine oppturer og nedturer, men han er og blir en favoritt;) Så har ikke likt alle bøkene jeg har lest av ham, men mange:) Likte The Gunslinger godt for det skiller seg ut fra det meste han har skrevet og liker forfattere som tør å gå i forskjellige retninger i stedet for å følge den samme formelen:)

      Godt å høre at det ikke bare er jeg som ligger etter med ting. Jeg liker ikke å ligge etter med noe, men av og til går ikke alt som planlagt, men det blir etter hvert. Godt det ikke er tidsfrist å forholde seg til slik som da man var student. Da hadde det gått galt, hehe:)

      Ja, høsten er og blir en vakker årstid. Den beste årstiden. Jeg liker mørke kvelder, kjælig vær, regn og masse vind. Synes at høsten har mer atmosfære i seg enn de andre årstidene.

      Håper du gir Fergen en sjanse. Hadde vært spennende med din mening:)

      Slett