17. mars 2016

Steady av Jarle Sten Olsen - stødig thriller fra debutant


        Erling var kvalm. Og forbannet. Kvalm fordi kvelden før var blitt altfor sen og fuktig. Forbannet fordi han ikke hadde sjekket NRKs bookingsystem. Det var derfor han nå sto i det varme TV - studioet på Marienlyst og var uforberedt på at han var satt opp med steadycam i stedet for det vanlige studiokameraet.

Blir man aldri kvitt fortiden? ...

Store forviklinger
Erling Verner er kamermann og frilanser som samarbeider med NRK. Både han og samboeren hans jobber for NRK og de har sine problemer. Hun setter ham etter hvert på prøve. Samtidig prøver han å passe inn i jobben, noe som er vanskeligere enn gjort. Fordi han har gjort noen dårlige valg i livet som han ikke klarer å slutte med og som setter ham i enda større risiko. Samtidig får han to oppdrag samtidig; Være med på Nobels fredspris angående dens produksjoner, og dokumentere en del branner som oppstår og som virker å være påsatte. Gamle bygninger i Oslo som blir utsatt for mistenkelig ild. Som sagt har Erling Verner gjort dårlige valg i livet (dop) som fremdeles påvirker ham, og det gjør til at han havner i søkelyset angående to forbrytelser som oppstår og ting forvikler seg til det verre.

Forfatter Jarle Sten Olsen debuterte med denne boka i 2014, og det er et godt førsteinntrykk. Thrilleren er stødig, det er mye som skjer, men likevel er det enkelt å holde tråden med det hele. I dette tilfellet var persongalleriet mer fascinerende enn selve handlingen. Som kjent er det karakterer som bærer handlingen, men i dette tilfellet var karakterene sterkere enn handlingen. Man blir mer nyrsgjerrig på karakterene enn det som skjer rundt dem. Underveis blir man også usikker på om man skal like karakterene eller ikke. Som leser blir man ikke helt enig i de valgene karakterene tar.

Mye erfaring fra virkeligheten
Det er ingen tvil om at forfatteren har mye erfaring innen TV-produksjon. Han har selv jobbet innen TV-produksjon opptil flere år og det vises i boka. Vi får mye innføring når det gjelder både produksjon og kamerabruk, og hvor viktig timing er for å få ting å klaffe. Mange må samarbeide og man må være veldig fokusert for at ting skal gå som planlagt i TV-produksjon, så her er det snakk om disiplin. Til tross for at det blir en del innføring om dette så går det ikke ut over handlingen. Det blir ikke satt en demper på det av den grunn og alt er forståelig og enkelt forklart. Tittelen Steady kommer fra Steadycam som er et kamera som er mer bevegelige enn andre kameraer. Du kan filme som du vil og likevel er bildene stødige. Man kan bevege på kamerane uten at bildene blir utydelige av den grunn.

Boka består av flere hendelser og perspektiver. Ikke alt var like interessant å lese om. Det beste var å følge Erlings perspektiv for han blir man mest kjent og får en viss sympati for selv om han tar noen dumme valg av og til. Han er tross alt bare et menneske han også som prøver å gjøre sitt beste. Det litt morsomme er at Erling og en annen hovedperson har mye til felles enn de selv aner.

Steady er en bra debutantthriller som er vel verdt å få med seg. Det er en realistisk bok med levende karakterer, så regner med at dette ikke blir første og siste bok av denne forfatteren.

Bakpå:

Steady er en thriller som sentrerer seg rundt kameramannen Erling Verner. Som frilanser tilknyttet NRK arbeider både han og samboeren Astrid med kanalens store TV - produkjsoner. Nå skal Nobels fredpris deles ut, og nobelkomittens leder Sverre Fraanzen blir konfrontert med hemmeligheter i sin egen fortid. Disse virker inn på det valget han må ta når årets vinner skal utpekes ... Erling befinner seg plutselig i sentrum av en etterforskning som omhandler de to oppdragene han arbeider med for NRK: Utdelingen av fredsprisen og konserten, og en rekke dokumentarer knyttet til påtente branner av gamle bygninger i Oslo. På kort tid skjer det dramatiske ting, der Erling vikles inn i et internasjonalt spill. Etter hvert forstår han også at hans liv er i fare.

Originaltittel: Steady
Forfatter(e): Jarle Sten Olsen
Sjanger: thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
314
Forlag: Liv Forlag
Utgitt: 2014
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest:
07.12.2015. - 18.12.3015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Et godt plot med oversiktelige vinklinger).
Tittel:
3 (Passer utmerket til innholdet, men kanskje ikke en tittel som vekker oppsikt på noen måte)?
Omslag: 2 (Omslaget hadde vært bedre uten det halve ansiktet på. Jeg er ikke fan av omslag med ansikt(er) på). 
Baksidetekst: 4 (Det virker interessant og baksideteksten er kort og enkel slik det skal  være).
Skrivemåte
:
4 (Engasjerende og troverdig).
Favorittkarakter:
Erling. Det er ham man blir mest kjent med og man får som sagt sympati for ham til tross for at han har sine feiler. 
Slutten: 3 (Som forventet. Savner å bli overrasket). 
Høydepunkt: Realistisk plot og troverdige karakterer. 
Lavpunkt: Ikke alle perspektivene var like interessante å lese om og slutten var så som så. Og forfatteren er altfor glad i ordet riktignok ...
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar