19. mars 2016

Knuste hjerter og halve sannheter av Geir Sætre - en annerledes roman


           Jeg tenkte på det Tom sa, det gjorde meg glad å vite at han mente jeg var smart, og jeg var enig i det han sa. Det var alltid lett å slenge ut en drittkommentar for meg. Slik hadde det vært i oppveksten, og det var noe jeg hadde videreutviklet i jobben på lageret. Nærmest perfeksjonert. Det fantes også mange eksempler på at jeg hadde skremt bort damer med ærligheten min. Mathilde var det ferskeste eksempelet. Jeg nikket sakte og fortalte ham at han hadde rett.

Er det mulig å endre seg selv fra å være en drittsekk til en bedre person?

Sær hovedkarakter
Møt Eddie (Edgar Paasche). Han er ikke som alle andre. Han er en lagerarbeider og truckfører med sine sære meninger, og blir ofte betraktet som usympatisk. Livet dreier seg ofte om fest og øldrikking med kompisene. Han er også vel direkte. Dametekken derimot er ikke all verdens å skryte av. Han er kanskje en ganske ung drittsekk, og uansett alder, gammel eller ung, går det an å forandre seg eller er det for "sent" uansett? Er man som man er for bestandig? En dag møter han en uforglemmelig person. Kan denne personen få Eddie på andre tanker, eller er alle personer upåvirkelige for hans del?

Geir Sætre har skrevet en bok om en manns ego og han skriver det med både humor og alvor. Denne boka får meg til å tenke på Fifty Shades of Grey (som jeg aldri har lest, men hørt mye om) og Sex og Singelliv (som jeg ikke er fan av). Dette er en slags "krisebok" for menn i romanform med en dose humor. Mange menn virker å være veldig sikre på seg selv i enhver situasjon, men er de virkelig det eller er det bare en fasade?

For mye av det gode?
Dette er muligens ikke en bok for alle. Mange tåler vel bøker med fyll, masse sexprat og sær humor. Av og til kan det bli litt vel mye av alt dette i boka. Noen liker det, andre ikke. I enkelte partier slår humoren an, og man får argumentasjoner som man ikke glemmer med det første, men ofte underveis føles boka likevel anstrengende. Det bli mye av det gode. Svært mye er ganske urealistisk og det er også meningen med boka. Karakterene er overspilte, handlingen noe pompøst og humoren funker kanskje ikke på alle. Dette er en utrolig sær bok som er vanskelig å beskrive. Dett er er en typisk bok man må bare lese og avgjøre selv fordi den er veldig absurd og man vet aldri helt hvor man har karakterene hen for det skjer stadig noe underveis. Man klarer ikke å ta boka alvorlig, noe som altså er meningen.

Utrolig irriterende er det at boka består av svært mange korrekturfeil. Korrekturfeil kan skje med den beste og det er menneskelig at det skjer. Ingen er feilfrie, men her er det i overkant mye skrivefeil. Ord som sitter sammen og spesielt mange ganger blir et nytt avsnitt delt opp midt i en setning. Det ødelegger flyten i lesingen. Spesielt for de som henger seg opp i slike ting og når det skjer gjentatte ganger så blir man lei og man prøver så godt man kan å overse det. Man prøver jo å ikke la det påvirke leseopplevelsen. Det er selvfølgelig heller ikke det som legges mest vekt på i anmeldelsen. I hvert fall ikke alt.

Knuste hjerter og halve sannheter er en oppfinsom roman blandet med både humor og alvor. Selv om man tåler en dose grov humor og sarkasme så blir det noe trøttsomt i lengden. Enkelte partier er morsomme og dramatiske, men underveis går man noe lei av både hovedkarakteren og smålighetene. Er sikker på at denne boka blir hysterisk morsom for noen, men for andre blir den lett masete, og man kommer kanskje ofte til å heve øyenbrynene i vantro mens man leser. Som sagt, vulgær humor og tull tåler man, men i dette tilfellet oppleves innholdet fort som noe vel "barnslig". Det positive med denne boka er at den kanskje kan gi menn leselyst og gi dem mersmak når det gjelder lesing generelt. Hvem vet?

Dette er forresten første bok i Force Manjeure - serien.

Bakpå:

Navn: Edgar Paasche
Kallenavn: Eddie
Alder: 26
Sivil status: Ungkar
Familie: Mor og far
Jobb: Lagerarbeider/truckfører
Dametekke: Begrenset
Kvinnesyn: Komplisert
Selvinnsikt: Dårlig
Sosiale antenner: Utfordrende
Selvbilde: Dårlig
Forbedringspotensiale: Stort
Endringsevne: Liten

Dette er første bok i Force Manjeure - serien.

Originaltittel: Knuste hjerter og halve sannheter
Forfatter(e): Geir Sætre
Sjanger: roman, humor
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
341
Forlag: Comino
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
04.01. - 14.01.2016
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 3 (Liker sarkasme, men denne gangen traff det meg ikke noe særlig).
Tittel:
5 (Nesten det beste med hele boka. Kreativt og brutal tittel).
Omslag: 5 (Bedre enn innholdet. Omslaget skiller seg ut fordi den er annerledes på mange måter og det er et godt tegn). 
Baksidetekst: 4 (Originalt, men sier ikke altfor mye om handlingen. Det kan være både bra og dårlig).
Skrivemåte
:
3 (Småmorsomt, men ble ikke helt fan av oppsettet).
Favorittkarakter:
Ingen som skilte seg ut til å bli favorittkarakter. 
Slutten: 3 (Hverken tankevekkende eller overraskende. Det blir som forventet).
Høydepunkt: Kort og lettlest. Noen festlige partier var med. 
Lavpunkt: Ikke helt boka for meg og altfor mange korrekturfeil. Har også sansen for sarkasme, men humorbøker har aldri truffet meg med selve humoren på flere år.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar