15. oktober 2015

Der regnet faller av Catherine Chanter - mystisk og fengende, men savnet det lille ektstra!

Det som er ute, er nå et rom blottet for menneskelige landemerker. Inne soner jeg en dom, en setning uten punktum. Ingen kommer. Ingen går. Ingenting skjer. Jeg har døpt vaktene: Anon, Gutt og Tre. De eier nåtiden. Registrere. Overvåke. Undertegne. Dermed blir jeg sittende igjen med fortiden og den blytunge vekten av det som kunne ha vært, den menneskelige tilstands grammatikk.
En utfordrende spenningsbok.

Ruth Ardingly drar tilbake til sin hjemgård, dog ikke alene. Med seg har hun med noen vakter og på en av føttene har hun en fotlenke, med alarm. Grunnen til at hun ikke drar dit alene er at hun er tiltalt for mord på sitt eget barnebarn. Barnebarnet ble bare syv år. Hjemme er hun tilbake for å sone sin husarrest. Hun er tilbake til Kilden som "gården" hennes er kalt. Fordi selv om hele England er i tørke og har vært det i snart to år, er det på Kilden det kommer regn. Det er bare det at ingen forstår hvorfor. Det finnes ingen logisk forklaring på det. Dette fører til både positiv og negativ oppmerksomhet og reaksjoner. Hvorfor regner det på deres landområde og ikke hos andre eller resten av landet hvor alt tørkes ut? Ruth og mannen hennes opplever mye hets både på nettet og blir utfryst i samfunnet fordi folk mistenker dem for å ha en måte å "tiltrekke" seg regnet på, mens andre tilber dem. Meninger er splittet.

En velsignelse eller en forbannelse?
At regnet bare faller på Ruths område vekker både tilbedelse og avsky. De blir blant annet utfryst fra samfunnet, men ikke av alle. Blant annet tiltrekker de seg en sekt som drives av "søster" Amelia som tilber dette vannet og sammen med sekten prøver hun å overtale Ruth og hennes mann, Mark, om å bli med i gruppen deres. Kommer de til å bli med i denne sekten? En dag forandres livet til Ruth til et helvete da barnebarnet hennes som er på besøk, blir funnet død. Ruth blir syndebukken for hans død, men er det hun som står bak?

Lesere blir satt på prøve
I begynnelsen av boka får man vite at Ruth er mistenkt for et mord, på hennes eget barnebarn og hun soner straffen, men mens man leser undres man på om hun virkelig er skyldig eller ikke og imellomtiden krangler man med seg selv om hun er et godt menneske eller ikke. Fordi man blir godt kjent med henne, familielivet hennes og at hun alltid har prøvd å gjøre det riktige.Og mens man prøver å finne ut om hun er skyldig eller ikke, lurer man på om hun er i stand til å utføre et drap eller ikke. Helt ærlig så vet man ikke hva man skal tro og det er det som er så fascinerende med denne boka. Boka får deg til å gjette om hun har drept barnebarnet eller ikke eller om noen har satt opp en felle for henne eller om noe annet har skjedd. Mens man leser prøver man å gjette på om hun er skyldig eller ikke mens man blir kjent med henne som person. Hun har opplevd en splittet familie som hun var så kjær i, en lykkelig periode og hun kommer tilbake til en trist og tom gård. Hvor kjipt er det ikke, men fullt forståelig om hun er skyldig i dette drapet. Derfor er begynnelsen så spennende da vi med en gang får vite at hun er dømt for mord, og man blir mer og mer nysgjerrig på henne og få vite om hun har gjort det eller ikke. Dette er en person man ikke blir helt klok på og da må man bare vite sannheten.

Spesiell handling
Det er ingen tvil om at dette er en mørk og spesiell bok som stiller mange spørsmål underveis. Man vet alltid på forhånd at en sekt alltid har en dårlig hensikt eller to, og at det er en greie man ikke skal stole på. Det gjør boka enda mer spesiell, og man skjønner på en måte at ting vil gå galt. Handlingen er spesiell, persongalleriet likeså, og man vet aldri om man vil få en god slutt  eller ikke. Mystikken varer og man blir stadig mer nysgjerrig. Man vil alltid håpe på det beste, men er det bare bortkastet? Lesingen går av seg selv fordi man blir så full av spørsmål som man gjerne vil ha svar på, og samtidig er dette en spesiell bok fordi innholdet er om en kultur man ikke er helt vant til. En blandig av new age og sekt. Ikke noen vanlig daglidags hverdagsliv for å si det sånn. Så litt ekstra spesielt å lese om et persongalleri som er satt i en helt annen livsstil en det man er vant til.

Der regnet faller er en spennende og en litt annerledes spenningsbok der man bør være forberedt på å bli satt litt på prøve. Forfatteren skal ha skryt for troverdige karakterer og dialoger. Ellers savner man det lille ekstra, hva det enn måtte være. Savnet mer intensitet og flere undertoner for å bygge opp mystikken enda mer. Uansett, en god bok som tvinger leseren til å lese videre selv om boka er litt ubehagelig. Men liker bøker som er en dose mørke og som utfordrer.
Bakpå:

Vinneren av Yeovil Poetry Prize
og Lucy Cavendish Fiction Prize

Hva gjør du når du blir anklaget
for mordet på ditt eget barnebarn?
Eller når du blir lurt inn i en riligiøs sekt?
Når alt går i oppløsning, tør du å grave i fortiden? Kan du stole
på svarene du finner? En uhyggelig, spennende og vakker debutroman
som utspiller seg i dagens England.

"Det var mye som imponerte meg ... Bravo til denne kvinnen. Jeg elsket denne boken!"
JESSIE BURTON, FORFATTER AV THE MINIATURIST

"Der regnet faller var så forbløffende overbevisende."
ALISON PEARSON, JURYMEDLEM OG FORFATTER AV JEG FATTER IKKE HVORDAN HUN FÅR DET TIL

"Der regnet faller ... står på egne ben som noe helt unikt. Den overgår alle forventninger og er en slående debut."
LEARN THIS PHRASE

Internasjonal storsatsning,
solgt til 12 land!
Originaltittel: The Well
Norsk tittel: Der regnet faller
Forfatter(e): Catherine Chanter
Sjanger: spenning
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
380
Forlag: Atria Books
Norsk forlag: Bazar (Finner ingen link/og heller ingen informasjon eller bilde til boka på forlagets nettside)
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest:
14.08. - 23.08. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
4 (Spennende og har en fin flyt).
Tittel:
3 (Noe spesielt, og vekker litt nysgjerrighet).
Omslag: 5 (Vakkert og mystisk).
Baksidetekst:
4 (Virker som en god bok som man får lyst til å lese).
Skrivemåte
:
4 (God driv, en del undertoner og gode karakterbeskrivelser).
Favorittkarakter:
Hovedkarakteren Ruth. Man føler sympati for henne selv om man vet at man kanskje ikke kan stole på henne.
Slutten: 3 (Slett ikke mer enn forventet og ikke noe spesielt).
Høydepunkt:
Spennende persongalleri og annerledes handling.
Lavpunkt:
Savnet mer intensitet og flere undertoner.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


2 kommentarer:

 1. Har hørt om denne boka, men jeg tror nok den blir litt i mørkeste laget for min smak. Ser at du snart er i mål når det gjelder å lese 100 bøker i år. Superbra!! Jeg har 52 som mitt mål i år, og er innmari spent på om jeg klarer det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er litt mørk ja, men tror at både du og andre vil klare boka likevel fordi den er god:) Gi den en sjanse:)

   Tja, jeg må nok lese sabla fort de siste månedene som er igjen av året hvis jeg skal rekke 100 bøker, men har ikke gitt opp ennå:)

   Lykke til med ditt lesemål. Jeg er sikker på at du vil greie det. God helg:)

   Slett