13. september 2015

Blindgang av Jørn Lier Horst - ikke hans beste utgivelse ... Han kan bedre enn dette.

    "Har du gjort det før?" spurte Line da han trakk boret ut av hullet igjen. "Åpnet safer, mener jeg."
   "Ja da, mange ganger," forsikret han.
   "Hva pleier du å finne?"
   Mannen på gulvet skiftet sittestilling:
  "Som regel er de tomme," forklarte han og kikket inn i det nye hullet. "Men det hender at det er noe rart der. Gammel konjakk og kunst, men for det meste nøkler, forsikringspapirer, bilder og gamle verdiløse aksjebrev."

Dette er første bok av Jørn Lier Horst etter at han sluttet som politietterforsker.

Line er datteren til hovedperson og førstebetjent William Wisting og hun er journalist. Hun møter på en gammel bekjent, og de finner raskt venninnetonen. Det viser seg at Lines nye venninne har overtatt huset til sin morfar som var en beryktet narkobaron/kriminell og i huset befinner det seg en safe som venninnen ikke har koden til. Samtidig er en taxisjåfør sporløst forsvunnet, og han har vært forsvunnet en god stund. Vil huset til Lines venninne, Sofie Lund ha noe med forsvinningen av en taxisjåfør å gjøre, en sak som William Wisting har jobbet med lenge, eller er det bare et blindspor?

Jeg har lest en del bøker av Jørn Lier Horst på få år og jeg har stort sett hatt sansen for bøkene hans. Jeg har lest Vinterstengt, Jakthundene, og Hulemannen tidligere og min favoritt av ham så langt er fremdeles Jakthundene som han også vant Rivertonprisen for. Hadde håpet at Blindgang hadde den samme spensten som i hans tidligere bøker, spesielt som i Jakthundene, men i Blindgang fantes det ikke et spor av spenst, noe som er synd,for jeg vet at bøker av denne forfatteren kan være spennende.

Men personen William Wisting er fremdeles godt likt til tross for at denne boka i serien var litt tam. Det som er "problemet" med denne boka er at den blir altfor "hverdagslig" og det blir for mye betraktninger og vurderinger istedet for fremgang og handling. Det blir for mye "kosekrim" istedet for spenning. Som regel bruker det å være omvendt i bøkene til Jørn Lier Horst, i hvert fall i de tidligere utgivelsene jeg har lest av ham. Men det han fremdeles er god til er å gå i dybden av personene; man får et inntrykk av hvordan de ser ut og hva slags personlighet de har og av og til beskriver han steder som om man er der selv. Og man blir med på Wistings og Lines oppturer og nedturer.

Dette blir en kort anmeldelse fra min side i og med at det er egentlig ikke så mye å si om denne "saken". Håper neste bok av Jørn Lier Horst blir bedre enn dette ...


Bakpå:

Sammen med sin ettårige datter Maja flytter alenemoren Sofie Lund inn i huset hun har arvet etter morfaren. Morfaren var en vanskelig og beryktet mann, og Sofie har betalt noen for å vaske og tømme huset for alt han etterlot seg. Det eneste som står igjen, er en låst safe boltet til gulvet i kjelleren.

Det ligger noe i safen som skal overraske ikke bare Sofie Lund, men alle på politihuset i Larvik. Et funn som skal sette fart i en sak som har plaget førstebetjent William Wisting lenge, og som har gjort ham til gjenstand for kritikk både internet og i mediene.

Nå øyner Wisting en åpning, en mulig vei å gå på tvers av alle lojalitetsbånd og undergrave tilliten til etaten han selv er en del av.
Originaltittel: Blindgang
Forfatter(e): Jørn Lier Horst
Sjanger: krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
380
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
23.07. - 30.07. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
3 (Ikke det mest spennende plottet jeg har lest, dessverre) ...
Tittel:
4 (Passer godt til innholdet, men vekker ikke nysgjerrigheten helt).
Omslag: 3 (Rent, men virker ikke voldsomt spennende).
Baksidetekst:
3 (Vekker ingen stor spenning, men vil jo gi denne boka en sjanse likevel. Man vet jo aldri) ...
Skrivemåte
:
3 (Ikke samme spensten som tidligere bøker jeg har lest av denne forfatteren og det var et savn).
Favorittkarakter:
Wisting. Har alltid hatt sansen for ham. 
Slutten: 3 (Ikke all verdens) ...
Høydepunkt:
Endelig en ny bok av Jørn Lier Horst!
Lavpunkt:
Ikke like mye spenst, spenning og action som i de andre bøkene hans ...
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


4 kommentarer:

 1. Så synd at kvaliteten ser ut til å ha dalt litt, men det kan sikkert skje den beste i blant. Selv har jeg ikke lest noe av Horst, kanskje ikke så overraskende i og med at jeg bare leser krim en sjelden gang. Jeg liker det, det er bare andre sjangere jeg liker bedre ;)

  Riktig god søndag, Ina! Nå er endelig høsten her på ordentlig, mener å huske du har skrevet at det er din favorittårstid, kan det stemme?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager for litt sent svar, men er ikke alle dager jeg er like mye online. Man må ta seg noen avbrekk også ...
   Ja,ikke alle forfattere leverer hver gang sånn er det, men sånt skjer med alle. Har lest mye av Harlan Coben og min forfatterhelt Stephen King, men det har hendt seg at de har skuffet meg noen ganger de også. Forfattere er jo som oss. De har sine oppturer og nedturer de også. Selv mener jeg at Jørn Lier Horst er bedre enn Jo Nesbø, så håper Horst kommer på kvalitetsnivået igjen som før.

   Det stemmer. Høsten er og blir min favorittårstid. Syns det er mer atmosfære da med mørketid, mye vind, regn og masse farger. Bare synd at høsten også er den korteste årstiden:/

   Jeg får ønske deg en god mandag siden jeg ikke rakk å skrive tilbake i går:)

   Slett
 2. Flott omtale Ina! Litt godt å se at du er enig med meg, for jeg har følt meg litt alene om å være skuffet over denne her. Enig med deg at krim skal være spennende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Tine:) Vet hvordan det føles å være alene om en mening. Ofte har jeg ikke likt bøker som har blitt kjempepopulære og fått mye ufortjent oppmerksomhet og da har jeg som regel stått alene med den meningen. Så vet hvordan det er når andre er så enig med hverandre når man selv ikke "skjønner noe av det," haha, men det er sånt som skjer en gang i blant. Det må man regne med. En mening er en mening:)

   Har lest Jørn Lier Horsts sine bøker før og de har vært spennende, håper det tar seg opp igjen i hans neste bok. Syntes ikke saken i Blindgang var særlig spennende og engasjerende, men sånt skjer...

   Slett