9. september 2014

Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl - savnet mer mystikk

I didn't recognize the car. I had never seen it before. You can't imagine how impossible that is, because I knew every single car in town. There were no tourists this time of year. They wouldn't take the chance during hurricane season. 
    This car was long and black, like a hearse. Actually, I was pretty sure it was a hearse. 
    Maybe it was an omen. Maybe this year was going to be worse than I thought.
Kan man elske noen før man har møtt den utkårede?

Ethan er en enstøing som elsker å lese og har bare en bestekompis. Han mistet moren sin i en bilulykke og faren hans er en levende død. Faren hans har stengt seg inne på sitt kontor for å skrive en ny bok, og har på en måte meldt seg ut av familien. Men Ethan er ikke alene. Han har tross Amma som fungerer som familiens overhode som egentlig er en ansatt hushjelp. Hun tar av seg matlagingen, vasking av hus og sørger for at tenåringen Ethan våkner tidsnok til å komme seg avgårde til skolen.

Som sagt er tenåringen Ethan en fyr med få venner, og han leser mye. Han bor i en liten småby som heter Gatlin. Et sted hvor ingenting skjer og alle kjenner alle. Ingen dør av spenning der med andre ord. Men en morgen våkner Ethan midt i en drøm og våkner opp av en mystisk og fremmed sang på ipoden som han sverger på at han ikke har lagt inn selv. Noen dager senere kommer det en ny innbygger. Nemlig den mørkehårede jenta Lena som skal bo hos sin sære onkel som er beryktet for småbyen som nesten aldri viser seg i dagslys og holder til hjemme hos seg selv. Hun begynner på skolen til Ethan og gjett hva? Nettopp! De blir forelsket. Og ikke nok med det! De kan lese hverandres tanker, overføre samtaler gjennom tanker (telepati) og på flere andre måter viser det seg at Lena slett ikke er en vanlig jente. Ethan oppdager mange nye sider av henne, både fine og noen skremmende, og han er allerede fortapt i henne. Men er følelsene for hverandre sterke nok til å vare med tanke på at de har en fortid sammen som hører langt, langt tilbake i en fjern tid?

I flere år har jeg vært nysgjerrig på denne boka/serien. Dette er den første boka i Caster Chronicles - serien. Og endelig fikk jeg sansen etter mye nøling. Har alltid vært skeptisk til bøker og bokserier som får mye skryt for opptil flere ganger har det hendt seg at jeg har lest mange bøker som har fått mye skryt, men som ikke har falt helt i smak. Angående denne boka sitter jeg igjen med litt blandede følelser. På en måte så liker jeg den og på en annen måte gjør jeg ikke det. Føler meg ganske splittet.

Atmosfæren i  boka var spesiell. Jeg likte den. Jeg likte at settingen fant sted i Gatlin, et oppdikted sted som man blir nysgjerrig på, hvor det er sumper og stedet er fylt av historiske hendelser. Man får nesten lyst til å dra dit selv om stedet ikke eksisterer, men man får nesten lyst til å dra til et sted som ligner. Ellers ble jeg egentlig skuffa over handlingen for den virker som mange andre urban fantasy bøker der ute. Fremmede personer (en gutt og en jente), møter tilfeldig hverandre, oppdager at den ene (av og til begge) har overnaturlige krefter og de prøver å finne ut om de passer hverandre i alt dette rotet. Med andre ord; ikke noe nytt der i gården. Og det jeg ikke er fan av i denne sjangeren er "øyeblikkelig kjærlighet". Det hender i nesten alle urban fantasy bøkene, i hvert fall de jeg har lest hittil og det er en formel jeg er temmelig lei av. Det er på tide med en ny oppskrift i denne sjangeren. Men må si jeg likte sarkasmen i boka, og noen scener var spennende og selv om tykke bøker (mursteiner) ikke skremmer meg, opplevde jeg denne som litt langtekkelig, i hvert fall i enkelte partier. Av og til tok det lang tid før det skjedde noe og ofte følte jeg at samtalene mellom Ethan og Lena ble gjentatt litt vel mange ganger. Litt for ofte. Det skjedde ikke mye nytt. Det var lite fremgang i det meste.

Beautiful Creatures var en bok fylt av herlig setting, inneholdt noen få herlige karakterer, men dessverre ble jeg ikke helt bergtatt som så mange andre lesere og jeg er høyst usikker på om jeg vil fortsette med serien. Savnet litt nye elementer med tanke på denne sjangeren og mer fart. Innholdet ble litt for langdrygt og gjentagende. Ønsket meg mer mystikk og litt mer undertoner for jeg må innrømme at jeg slet litt med å holde på interessen underveis. Jeg er glad for å ha lest boka, men skulle ønske jeg fikk et større inntrykk, men forventningene ble dessverre for store og da blir man lett skuffa. Boka er som kjent filmatisert. Om jeg skal se filmen eller ikke gjenstår å se. I mellomtiden nøyer jeg meg med boktraileren nederst i dette innlegget.

Uansett vil jeg takke Silje for at hun sendte boka som en gave for noen år siden (tok meg noen år før jeg somlet meg til å lese den. Beklager det, men bedre sent enn aldri). Veldig snilt av deg:)
Bakpå:

IN ETHAN WATE'S HOMETOWN THERE
LIES THE DARKEST OF SECRETS ...

THERE IS A GIRL.
SLOWLY, SHE PULLED THE HOOD FROM
HER HEAD ... GREEN EYES, BLACK HAIR.
LENA DUCHANNES.

THERE IS A CURSE.
ON THE SIXTEENTH MOON, OF THE SIXTEENTH YEAR,
THE BOOK WILL TAKE WHAT IT'S BEEN PROMISED.
AND NO ONE CAN STOP IT.

IN THE END, THERE IS A GRAVE.

LENA AND ETHAN BECOME BOUND
TOGETHER BY A DEEP, POWERFUL LOVE.
BUT LENA IS CURSED AND, ON HER SIXTEENTH
BIRTHDAY, HER FATE WILL BE DECIDED.
ETHAN NEVER EVEN SAW IT COMING.
Original tittel: Beautiful Creatures
Norsk tittel: Vakre skapninger
Forfatter(e): Kami Garcia & Margaret Stohl
Sjanger: urban fantasy
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 563
Forlag: Penguin Books
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2009
Min utgave: 2010 (Pocket) 
Lest: 25.08. - 05.09. 2014
Kilde: gave
Plot:
5 (Spennende og fargerik atmosfære på mange måter. Likte en del av de overnaturlige elementene også).
Tittel:
4 (Ikke spesielt oppsiktsvekkende).
Omslag:
4 (Liker fargene og motivene, men helhetlig blir omslaget litt tamt gjennomført).
Baksidetekst:
4 (Tror kanskje dette er noe for meg. Jeg blir i hvert fall nysgjerrig).
Persongalleri:
4 (Mange blir litt for like. De to hovedkarakterene skiller seg jo ut, men bipersonene har litt lett for å smelte sammen. Ingen er særlig minneverdige på en måte).
Skrivemåte:
4 (Hadde kanskje forventet noe mer med tanke på at det var to forfattere som jobbet med denne boka).
Favorittkarakter: Fikk ikke forhold til noen, egentlig. Ethan hvis jeg må nevne noen på grunn av sarkasmen og han også er en boknerd.
Slutten:
4 (Ga meg ikke den store mersmaken til å lese resten av bokserien).
Høydepunkt:
Atmosfæren, sumpene og at boka inneholdt både overnaturlige og historiske elementer.
Lavpunkt:
Likevel blir selve historien, selve hovedoppskriften i denne sjangeren litt for standard. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:


4 kommentarer:

 1. Hege10:59

  Hvis du ikke allerede har gjort det, så anbefaler jeg deg å fortsette med serien! :) jeg er enig i den typiske urban fantasy oppskrifta, men jeg synes denne serien ble bedre utover! Jeg likte den veldig godt i helheten i alle fall

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er litt usikker. Er det verdt anstrengelsen? For første bok begeistret ikke voldsomt, dessverre:/ Litt synd for konseptet virket lovende.

   Slett
  2. serien blir mye bedre utover og tar for seg mange forskjellige overnaturlige tema ;)

   Slett
  3. Hei, jeg likte dessverre ikke skrivemåten noe særlig som jeg oppfattet som barnslig og litt for lettvint. Følte at teksten ikke hadde dybde og den første boka i denne serien var ikke særlig nyskapende. Men det er bra at dere og en del andre liker serien, men tror neppe jeg kommer til å fortsette. Akkurat nå er det andre bøker som frister mer.

   Og tusen takk for kommentarer og velkommen tilbake. Alltid kjekt å se kjente og ukjente folk her inne, og jeg tåler å få både ris og ros:)

   Slett