3. april 2014

World of Spycraft: mientologene av Tom Kristensen - lettlest krimbok for ungdom, men ikke fullt så spennende.

De utvekslet et hurtig blikk. Så sa han med capen: «Vi er i gang med kursene, begge to, og vi utvikler oss hver eneste dag!»
          «Begrepet Mientolog kommer fra ordet Miento, som er spansk og betyr 'behandling', og fra Logos som er gresk og betyr 'studiet av',» sa han med kvisene. «Så vi tilbyr alle som vil, å gå gjennom dette studiet som har resultert i en behandling som gjør oss til bedre mennesker. Metoden er mange tusen år gammel. Du finner alle opplysninger i brosjyren der.»
          «Hva slags spørsmål inneholder testen?» spurte Eric.
          «Det vil du finne ut, ikke sant?» sa han med kvisene og smilte hemmelighetsfullt.
Det skader ikke å være på vakt ...

Ungdommene og bestevennene Live på 14 og Eric på 16 er som natt og dag. Totalt forskjellige, men likevel er de bestevenner. Eric er en ordentlig "vestkantgutt" som bor sammen med sin rike far og har det meste og vel så det av teknologiske "duppeditter." Det er takket være faren hans som lever av å ha en butikkjede som heter World of Spycraft. Han er en ekspert til å lage kreative og praktiske spionutstyr. Han er den rene Petter Smart. Eric er ikke like begeistret over farens sære hobby, men de går godt overens alene i det store huset selv etter at Erics mor døde av sykdom. Venninnen Live derimot, boltrer seg ikke i luksus. Hun bor hos fosterforeldrene sine på østkanten. Hun er en alvorlig jente og kler seg som en gothiker. Hun går i svarte klær og har en ellers dyster stil som lett skiller seg ut fra andre. Selv om hun og Eric er temmelig forskjellige er de gode venner og har daglig kontakt.

Men noe forandrer den vanlige hverdagen deres til noe spennende og litt skummelt. De oppdager lys og aktivitet i et øde og relativt gammelt hus i Maridalen. En av dem mener at de har observert en kjendis i nærheten av det huset som ellers er øde, stille og tomt. Nysgjerrige som disse tenåringene er bestemmer de seg for å utforske nærmere hva som foregår og lite aner de at de setter livene deres på spill ...

Dette er min første bok av Tom Kristensen noensinne og hans første ungdomsbok. Tom Kristensen er ikke et ukjent navn for min del, men det har aldri blitt til at jeg har lest krimbøkene hans for den voksne målgruppen ennå, og det er vist mer vanlig nå at krimforfattere skriver både bøker for den voksne målgruppen og for de som er litt yngre og som vil gjerne prøve seg på den sjangeren. En slik bok er World of Spycraft: mientologene.

Jeg leser ofte krim, men veldig sjeldent spionlektyre som inneholder moderne spionutstyr som en av ingrediensene. Det er litt morsomt, men samtidig ble jeg dessverre ikke helt bergtatt. Og konseptet, angående mysteriet var heller ikke veldig originalt eller spesielt fengslende. Gjerne kall det en parodi av scientologien, som det kanskje også var meningen? Sekt er spennende å lese om, men denne type form for sekt, og spenningsinnhold ble dessverre for forutsigbart og ikke fullt så interessant for min del.

Hovedpersonene Eric og Live var lett å like, selv om de var rake motsetninger, men jeg var mer interessert i å få vite mer om diverse bipersoner, spesielt faren til Eric. Skulle ønske at han hadde en større rolle enn det han fikk og gjerne fosterforeldrene til Live også. Skulle helst ha fått vite mer om folkene i det mystiske huset. Litt mer om bakgrunn, og mer basis om det som foregikk i huset. Syns enkelte ting ble for lettvint og overflatisk. Skjønner jo at dette er beregnet for å være lettvint spenning for ungdom, men likevel syns jeg at innholdet ble litt for tynt.

World of Spycraft: mientologene var dessverre ikke noe for meg, men jeg er helt sikker på at barn som er lei av "barnebøker" og yngre ungdom som vil ha litt "røffere" lesestoff enn de er vant til, vil helst sikkert sette pris på denne boka og forhåpentligvis gi dem enda mer leselyst?
Bakpå:

Ved en tilfeldighet opddager Live (14) og Eric (16) at det foregår skumle ting i et gammelt hus i Maridalen. Live er sikker på at hun har sett en kjendis gå inn. Hun har hørt merkelige lyder også. Hva er det som foregår?
Eric «låner» spionutstyr fra farens firma, og de installerer kameraer ved huset. Men de finner noe de ikke hadde forventet: En kvasireligiøs sekt som plukker opp søkende ungdom på gata. Og mientologenes motiver er langt fra edle.
Så en dag blir Live borte.


SUKSESSFORFATTEREN TOM KRISTENSEN

- NÅ ENDELIG MED KRIM FOR UNGDOM!
Originaltittel: World of Spycraft: Mientologene
Forfatter(e): Tom Kristensen
Sjanger: krim & spenning
Målgruppe: Barn/Ungdom
Antall sider:
181
Forlag:
Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Min utgave:
2014 (Innbundet)
Lest: 29.03. - 02.04. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
3 (Ikke det mest kreative plottet, men enkelt og greit).
Tittel:
5 (Litt stilig og fancy tittel).
Omslag:
3 (Småtøft, men liker ikke ansikt(er) på bokomslag, jeg vil forestille meg hvordan personene ser ut).
Baksidetekst
: 2 (Ikke så veldig originalt, men virker som lett spenningsunderholdning).
Persomgalleri: 2 (Ikke mange karakterer fenget. Noen ble litt for pappfiguraktig).
Skrivemåte:
3 (Lettvint og oversiktelig, men savnet mer driv og intensitet).
Favorittkarakter: Faren til Eric. Smart og fascinerende fyr.
Slutten: 2 (Veldig forutsigbart, men det kunne vel ikke ha endt på en annerledes måte heller)?
Høydepunkt:
Boka hadde noen spennende scener.
Lavpunkt:
Innholdet blir litt tynt generelt.
Terningkast:
2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar