11. januar 2014

Se meg inn i øynene (Ruby Redfort, #1) av Lauren Child - Moderne og fargerik versjon av Nancy Drew

"Hei, hva gjør du her?"
"Tenkte kanskje du kunne være interessert i å ta en liten tur sammen med meg," sa Ruby.
"Klart det, men jeg må jo på skolen - du husker skolen? Det er den store bygningen som alle barna og ungdommene er i på dagtid."
   "Ikke tenk på det - jeg har ringt for deg. Du er syk - den tanna di verker virkelig. Forresten ser kinnet ditt ganske hovent ut ennå."
   "Har du ringt til skolen og sagt at jeg er syk?" Clancy slo ut med armene.
   "Nja, det var vel liksom moren din som ringte. Jeg er ganske god til å etterlikne henne - fru Bexenheath syntes iallefall det var bra."
Kan hvem som helst bli spion?

Ruby er en smart og kvikk ungjente som elsker å løse kryssord, lese, legge puslespill; alt som har med logikk å gjøre. Hun liker å ha noe å bryne seg på. Hun fikk til og med tilbud om å gå på Harvard selv om hun var altfor ung som hun takket nei til. Hun vil ikke være nerd over alle nerder. Hun er ikke bare den smarteste av dem alle i hennes alder og vel så det, men hun har det også i kjeften. Hun er temmelig rappkjeftet, og hun vet godt hvordan hun skal svare for seg uansett hva slags situasjoner hun havner i. Hennes favorittaktivitet er å provosere andre og bestekompisden er Clancy. De to har mye til felles og begge elsker å se krimprogrammer på Tv.

Rubys familie er rik og har folk til å hjelpe seg med det meste: servering av mat, vasking, rydding og annet husarbeid, slik at de selv slipper å anstrenge seg, men de er greie og hyggelige folk for det. Men en dag blir livet til familen Redfort snudd på hodet da en i mannskapet deres forsvinner, og alle møblene er borte bortsett fra telefonene og en ny butler ved navn Hitch blir sendt til familien. Det er da Ruby tar telefonen og får en gåtefull beskjed og et vilt eventyr starter. Hun får den ene ledetråden etter den andre, og blir satt på en skikkelig prøve som den kodeknekkeren hun er. Vil de få tilbake møblene igjen og kommer Ruby til å løse gåtene som stemmen i telefonen gir henne eller er hun ikke så smart likevel? Det får tiden vise.

Jeg er egentlig for gammel til å lese ungdomsbøker, men som sagt tidligere så liker jeg å holde meg oppdatert innenfor alle sjangre og målgrupper når det gjelder bøker, og jeg liker å lese variert, så hvorfor ikke? Men jeg nølte litt ved å se på det omslaget, og tenkte vel på forhånd at dette blir vel litt for barnslig for meg selv om jeg vet innserst inne at man skal ikke dømme en bok etter omslaget. Så jeg er glad jeg ga boka en sjanse. For selv om selve spionsaken ikke var altfor fengende for meg, så var det mange fengende og fargerike karakterer som var motiverende å lese om, spesielt hovedpersonen Ruby og butleren Hitch. Likte sarkasmen mellom de to veldig godt. Hun og bestevennen Clancy har også den samme sarkasmen, og Ruby er ikke redd for å si det hun mener uansett hva slags trøbbel hun havner i. Sånn sett er hun en herlig karakter på mange måter og er et friskt pust i ungdomslitteraturen.

Selv om historien ikke var like spennende som å lese om selve karakterene, er dette likevel en god spionbok for ungdom som liker action. Her er det doser av fart, thriller og spenning, pluss svartmalt humor. Dette er ingen eventyr for pyser. Så har du sansen for å lese lettfordøyd thriller med kodeknekking og farer i alle kanter, så er nok dette en bok for deg. Og jeg må innrømme at selv om historien og saken ikke var fult så engasjerende og underholdende for denne leseren, så var karakterende såpass fengende at jeg kan godt tenke meg å lese neste bok i serien for jeg er interessert i å følge Ruby Redfort videre.

Se meg inn i øynene er et godt grunnlag for en ny og spennende bokserie for unge lesere som er lei av å lese urban fantasy bøker som inneholder vampyrer, varulver, hekser og andre fantasifigurer, og som heller vil ha ekte action. Kanskje drømmer du om å bli spion/detektiv selv? Det er jo lov å drømme ...
Bakpå:

Bli kjent med Ruby Redfort:
Den smarteste av de smarte

"Ingen må få noen mistanke," sa Hitch.
"Det er regel nummer en: Hold tett."

"Klart det," sa Ruby. "Ikke sleng med leppa. Det høres jo enkelt ut."

"Å nei, du, det er der du tar feil - det er det som er det vanskelige. Å knekke koder og alt det der, det er ingen sak sammenliknet med det å holde på en hemmelighet som dette ..."
Originaltittel: Look into my eyes (Ruby Redfort, #1)
Norsk tittel: Ruby Redfort: Se meg inn i øynene
Forfatter(e)
: Lauren Child
Sjanger: spenning, thriller, spionasje
Målgruppe: Ungdom
Antall sider:  390
Forlag: HarperCollins Children's Books
Norsk Forlag: Mangschou 
Utgitt: 2011
Min utgave:
2013 (Innbundet)
Lest:
05.01. - 09.01. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
. 4 (forfriskende og levende selv om det er noenlunde overdrevet).
Tittel:
4 (passer godt til innholdet).
Omslag:
3 (Ikke så glad i fargene og motivet. Litt rotete).
Baksidetekst:
4 (Dette kan jo være interessant).
Persongalleri:
5 (Levende karakterbeskrivelser og herlige karakterer).
Skrivemåte:
4 (Levende og motiverende).
Favorittkarakter:
Har faktisk to favorittkarakterer. Hovedpersonen Ruby og en som heter Hitch.
Slutten:
3 (Det ble som forventet).
Høydepunkt:
Vennskapet mellom Ruby og butleren Hitch. Liker sarkasmen deres sammen godt.
Lavpunkt:
.Selve kodeknekke/spionsaken var ikke så spennende, i denne boka var det karakterene som var mer engasjerende å lese om enn selve historien.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer

2 kommentarer:

  1. Tenkte det samme som deg da jeg så coveret, dette er en barnebok... Kjekt å se at den allikevel fenget nok til en 5`er på persongalleri.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, derfor ble jeg meget skeptisk jeg også, både motivet og fargene på boka fikk meg til å tenke at denne er jeg helt sikkert altfor "gammel" til å lese, men persongalleriet var såpass fengende i seg selv at jeg er glad for at jeg likevel bestemte meg for å lese den. Grei som lett underholdning:)

      Slett