18. januar 2014

Heaven: Feenes by av Christoph Marzi - mørkt og herlig dystert

      "Er det flere fellestrekk?"
      "Bare hjertet", svarte David kort. "Alle ofrene fikk skåret ut hjertet, med kirurgisk presisjon. Når gjerningsmannen er ferdig, bare stikker han og lar liket ligge igjen." David sukket. "Utover det virker det  ikke som ofrene har noe til felles. De tilhører forskjellige aldersgrupper, jobber i forskjellige yrker, stammer fra alle mulige sosiale lag."
     "Men hvorfor gjør noen sånt?"
Er det mulig å leve uten hjerte?

Tenåringsgutten David elsker å være på takene i London. Hoppe fra tak til tak og nyte utsikten derfra. Men han blir nesten fra seg av sjokk da han hopper bort i en jente han ikke ser i skyggene som betrakter stjernene gjennom et teleskop. Han kolliderer med henne i mørket. Han har ikke forestilt seg å møte noen andre på et tak av alle steder. Han får vite at denne jenta heter noe så spesielt som Heaven, og hun påstår at det er noen menn som er ute etter henne. Menn som har stjålet hjertet hennes. Ikke på den romantiske måten, men praktisk talt skråret den ut og stjålet den på en kirurgisk, ulovlig måte. Uansett hvor morbid denne historien hennes virker, bestemmer David seg for å hjelpe denne helt spesielle jenta som er i live til tross for at hun ikke har hjerte, og han vet hvordan det er å være alene. Men han aner ikke hva slags farer som møter dem.

Jeg hadde ingen forventniger til Heaven siden jeg har lest en del urban fantasy bøker i det siste, som lenge har vært oppbrukt og middelmådige, i mine øyne. Det å ha for store forventninger er heller ikke særlig bra, så jeg tror i dette tilfelle at det stemte at man kan bli positivt overrasket når man ikke har for store forventninger på forhånd, eller man slipper å bli så skuffet ... Men i dette tilfellet ble jeg en sjelden gang positivt overrasket over en bok fra denne spesielle sjangeren. Jeg har blitt mer kresen til det jeg leser for tiden selv om jeg leser fra alle mulige sjangre. Man blir kanskje mer kresen etter alderen? Hvem vet ...

Den romantiske delen i urban fantasy sjangeren, er ikke noe nytt og er som forventet, men jeg satte pris på konseptet, det som ikke hadde med romantikk å gjøre. Mennene som var ute etter henne fordi hun er det første offeret deres som er i live uten hjertet, David og Heavens konstante redsel og deres flukt. Hvem kan de stole på, og hva skal de gjøre, og hvor lenge kommer hun egentlig til å leve uten hjerte? Så denne romantikken dem i mellom var utenfor min interesse, men jeg likte hvor mørkt og dystert dette konseptet var i forhold til andre urban fantasy bøkene jeg har lest oppgjennom årene. Det er også forfriskende at en mannlig forfatter hiver seg innpå denne sjangeren fordi det er altfor mange urban fantasy forfatterinner i disse dager. Det er forfriskende at en mannlig forfatter stepper inn i denne sjangeren og maler et mørkere og dystrere urban fantasy bilde enn det de kvinnelige forfatterne i samme sjanger har gjort de siste årene. Christoph Marzi leverer en mørk, dyster og en historie full av mystikk og atmosfære som jeg har savnet litt hos de kvinnelige forfatterne som skriver i denne sjangeren. De legger mer vekt på romantikken enn selve spenningen/saken i boka/serien. Sånn sett var det befriende og forfriskende å lese boka Heaven.

Heaven: Feenes by er en herlig og forfriskende urban fantasy bok for lesere som ønsker noe lettvint, spennende, og som har en dose av mystikk og suspense i seg. Christoph Marzi har skrevet en annen bok i samme sjanger og den heter: Memory: Drømmenes by. Selv om karakterene i denne boka ikke er med i neste bok, skal den likevel leses. Etter denne fikk jeg lyst til å lese mer av Christoph Marzi fordi han vet å beskrive atmosfære og han gjør karakterene sine meget levende. Så selv om disse karakterene ikke er med i neste bok, tror jeg likevel at neste bok ikke er så verst heller. Det gjenstår å se.
Bakpå:

Det er natt i London. David tar snarveien over takene og snubler over ei jente. Hun heter Heaven. Hun er vidunderlig. Og hun hevder at to menn har stjålet hjertet hennes. Skåret det ut av kroppen med kniv.

Bli med på en nervepirrende reise gjennom London!
Urban fantasy på sitt beste!

Marzi skaper en verden
full av mirakler og magi. Nrz am Sonntag

Denne boka gir meg en ubeskrivelig lykkefølelse!
Fantastischer Bücherwelt

Etter bare et par avsnitt er leseren fanget i historien
om David og Heaven, og det er umulig å komme seg fri. Literatur-Forum
Originaltittel: Heaven: Stadt der Feen
Norsk tittel: Heaven: Feenes by
Forfatter(e)
: Christoph Marzi
Sjanger: urban fantasy, spenning
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 380
Forlag: Arena
Norsk Forlag: Mangschou
Utgitt: 2009
Min utgave:
2013 (Pocket)
Lest:
07.01. - 17.01. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
. 5 (Mørkt og dystert. Nesten urban fantasy blandet med krim. En fin kombinasjon).
Tittel:
4 (Tja, forklarer jo mye angående innholdet, men ikke det mest catchy tittelen jeg har kommet over).
Omslag:
  5 (Vakkert, dysterst, mystisk. Elsker fargekombinasjonen siden skumringsblått er min favorittfarge).
Baksidetekst:
4 (Vet ikke helt om dette er noe for meg, men velger å ta sjansen, noe jeg er glad jeg gjorde).
Persongalleri:
5 (Meget gode karakterbeskrivelser, både hovedpersonene og bipersonene. Levende og lett å forestille seg).
Skrivemåte:
5 (Ja takk til flere mannlige forfattere innen denne sjangeren. De skriver mer barkere urban fantasy enn det kvinneforfattere gjør i denne sjangeren. De konsentrerer seg altfor mye om romantikken).
Favorittkarakter:
David. Han virket levende og ekte på mange måter.
Slutten:
4 (Tja, ikke helt det store, men grei nok for dette innholdet).
Høydepunkt:
Hvordan David forholder seg til alle rare situasjoner han havner i.
Lavpunkt:
. Litt hastverkaktig og overdrivende slutt.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

10 kommentarer:

 1. Anonym10:52

  Fint innlegg om denne boken :) Det er en som står på leselisten min og som jeg nå fikk mer lyst å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det og det er en av de bedre urban fantasy bøkene jeg har lest på en stund. Gleder meg til å høre hva du syns om den:)

   Slett
 2. Denne har jeg lest og jeg tror vi mente omtrent det samme om den :-) Det var en fin bok, og jeg likte også det mørke og dystre ved den :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser ut som om vi har samme lesesmak, Astrid Terese. Vi har en tendenes til å like de samme bøkene, i hvert fall skjer det ganske ofte og morsomt er det:) Det var godt å lese en urban fantasy bok som ikke konsentrerte seg altfor mye om det romantiske, men la vekt på det mørke og det dystre. Jeg har vel en mørk sjel:)

   Slett
 3. Det er godt mulig at man blir mer kresen med alderen, eller så har det med å gjøre at en trenger noe litt mer driv enn en enkel historie. Uansett kan det være greit å ikke ha for høye forventninger til en bok, skjønt, det er vanskelig når den blir snakket om opp og i mente.
  Nå er jeg ikke helt oppdatert på hva urban fantasy er i forhold til tradisjonell fantasy, men det mørke og dystre aspektet er jeg nysgjerrig på. Spesielt når du sier at forfatteren ligger mer vekt på spenning og sak enn det romantiske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefaler deg gjerne denne boken Birthe hvis du er interessert i å prøve deg på urban fantasy. Urban fantasy er en sjanger knyttet til byer og steder som eksisterer i vår verden blandet med det overnaturlige. Det er i hvert fall det jeg tror er urban fantasy. Det finnes jo så mange undersjangre i bøkenes verden, men tror det er det som er urban fantasy. Jeg er ingen ekspert på det området, men har lest en del av det nå i de siste årene.

   Og ja, for høye forventninger til bøker og mye annet er kke bra. Blir så lett for å bli skufet, og det var godt å lese en bok som konsentrerte seg mer om handlingen istedet for følelser som denne sjangeren er så kjent for. Det er bra at noen bøker skiller seg litt ut for mange bøker fra samme sjanger har lett for å bli det samme.

   Det har vært artig om du også leser denne boka Birthe og se om du får sansen for urban fantasy eller ikke og se om vi har samme eller delte meninger om boka.

   Slett
  2. Ja, jeg kan tenke meg å forsøke denne sjangeren. Fantasy liker jeg jo og det lover bra det du har skrevet om boken her. Jeg setter den på leselisten, og satser på å få lest den om ikke altfor lenge.

   Slett
  3. Det er ikke dumt å prøve seg på forskjellige sjangre vet du. Var veldig skeptisk jeg også i begynnelsen og har ikke likt alt, men det er om å finne de "rette" bøkene som kan være litt vanskelig av og til. Er spent på hva du syns om denne når du har fått sjansen til å lese den.

   Slett
  4. Foreløbig er leselisten propp full, og jeg har jo også noen andre bøker du har anbefalt som jeg har lyst til å lese - tror jeg må ta meg et friår med kun lesing :D

   Slett
  5. Hehe, vet hvordan det føles. Leselista mi er også ganske full, men har alltid plass.Har ikke hjerte til å si nei til spennende bøker:)

   Slett