27. august 2013

Den siste lærling: Heksenes hevn av Joseph Delaney - lovende start på en herlig fantasyserie!

Jeg skalv og dirret og pustet så tungt at man skulle tro jeg hadde løpt opp og ned fjellene i en times tid. Det var en blanding av frykt og nervøsitet, og knærne mine føltes som om de skulle svikte når som helst. Hadde jeg ikke hatt vokterens stav å lene meg på, ville jeg ikke klart å holde meg oppereist i det hele tatt.
Er alle egnet til å være heltemodig?

13 - årige Thomas Ward er den sjuende sønn av en sjuende sønn. Det er ikke bare, bare. Det vil si at han har evner som ikke mange andre har. Han kan se ting som ingen andre ser. Faren hans har kontaktet lokalets skrømtvokter. Hans jobb er å beskytte innbyggerne mot hekser, spøkelser og andre uhyggelige skapninger. Det er for mange mennesker på gården allerede siden de er en storfamilie, så dermed er det ikke lett å finne jobb til den unge Thomas, og dermed ber faren skrømtvokteren om at Thomas må bli den nye lærlingen hans, spesielt med bakgrunn av at han er den sjuende sønn av en sjuende sønn. Men å bli skrømtvokter er ikke for hvem som helst. Man må være modig og kunne stole på instinktene sine. Og under opplæringen vil Thomas få gjennomgå noen prøver. Vil han klare det med tanke på at han er fryktelig redd for mørket, og blir det for tøft å flytte hjemmefra i en så ung alder?

Søndagskvelden avsluttet jeg den første boka i Den siste lærling serien: Heksenes hevn av Joseph Delaney. Jeg hadde vært nysgjerrig på denne serien veldig lenge, men har av en eller annen grunn nølt veldig med å lese den. Trodde kanskje den serien ville bli litt for barnslig for meg selv om jeg leser bøker fra forskjellige målgrupper og sjangre, så sånn sett er jeg egentlig ikke så kresen heller, men tenkte at dette var nok grøss beregnet for folk som er mye yngre for meg eller for nybegynnere innen den sjangeren. Men selv om språket er veldig lettlest og boka veldig kort, falt jeg pladask for både konseptet og karakterene. Forfatteren skriver med stor innlevelse, og når det gjelder beskrivelsene av miljø og karakterer, er det som å være der selv. Det er lett å se alt for seg.

Og jeg må innrømme at det er ikke ofte jeg liker hovedpersonen(e) i bøkene jeg leser, men i dette tilfellet gjorde jeg nettopp det. Da blir det mye gledeligere å lese, også, når man føler at personene er ekte og ikke bare blir beskrevet som noen pappfigurer. Da er det vanseligere å leve seg inn i boka og bry seg om det som skjer. Men det var det ingen problem med i dette tilfellet. Jeg likte spesielt hovedpersonen Thomas Ward og skrømtvokteren, forholdet dem i mellom. Det virket lunefullt og respekterende. Så jeg gleder meg virkelig til å følge ferden deres videre.

Heksenes hevn er en lovende start på Den siste lærling - serien. Selv om den ikke var så grøssende for denne leseren så er det mange deler i boka jeg likte veldig godt og som jeg vil vite mer om. Så jeg ser frem til å følge serien videre. For jeg vil gjerne vite hvordan det går med Thomas Ward videre og lese flere eventyr som han begir seg ut på. Så neste bok: Vokterens forbannelse er allerede bestilt og jeg gleder meg til å lese den! 
Bakpå:

ADVARSEL:
Bør ikke leses etter
mørkets frembrudd

Tiden er i ferd med å renne ut for vokteren,
som i årevis har beskyttet folk
mot spøkelser, gjenferd og hekser.
Hvem blir hans etterfølger?

Valget faller på 13-årige Thomas Ward.
Han har helt spesielle evner - og ser 
ting som andre ikke kan se.
Men er han modig nok?

Heksenes hevn er den første boken i den nye, store spenningsserien DEN SISTE LÆRLING.

KRITIKERROST FANTASY

"Nervepirrende miks av
fantasy, grøss og gru."
Cathrine Krøger, Dagbladet

" ... vil vekke begeistring om
heltemot hos unge lesere."
Morten Haugen, Aftenposten
Originaltittel:The Spook's Apprentice, men også kjent som Revenge of the Witch
Norsk tittel: Heksenes hevn
Forfatter(e)
:
Joseph Delaney
Sjanger: fantasy, grøss, horror, suspense
Målgruppe:
Barn/Ungdom
Antall sider:
273
Forlag: Harper Trophy

Norsk Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2004
Min utgave:
2012 (Pocket)
Lest: 23.08. - 25.08. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Forfriskende og herlig).
Tittel:
5 (Dette lyder jo spennende)!
Omslag:
6 (Syns omslaget er rått og mystisk)!
Baksidetekst:
5 (Dette høres jo ut som en lovende bok/serie)!
Persongalleri:
6 (Mange forskjellige karakterer og mange jeg ble nysgjerrig på, som jeg vil vite enda mer om).
Skrivemåte:
5 (Fortryllende. Det er ganske muntlig skrivemåte og det er lett å være til stede i handlingen. Det er som å være der selv).
Favorittkarakter:
Hovedpersonen Thomas Ward. Liker ham bedre og bedre og gleder meg til å følge ham videre på flere oppdrag senere. Håper han holder ut denne spennende opplæringen).
Slutten:
5 (Selv om det ikke var en cliffhanger for min del, ga boka og slutten meg mersmak og lyst til å fortsette med serien).
Høydepunkt:
Forholdet mellom Thomas og læremesteren hans. Virker som et lunt og spennende forhold.
Lavpunkt: Boka er litt tynn, men det er også et pluss til det. Man blir ikke foret opp og vil gjerne fortsette med serien. Det gir oss tid til å bli kjent med persongalleriet.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013


2 kommentarer:

 1. Hei!

  Hyggelig med omtale av boka, men siden du skriver en del om språket, kunne det kanskje være greit å nevne oversetterens navn?

  Hilsen Morten,
  oversetteren ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips:) Og glad du likte omtalen likevel:)

   Slett