22. juni 2013

Middagen av Herman Koch - håper det smaker!

Babette hadde stukket en sigarett inn mellom leppene, men nå tok hun den ut igjen. Hun så på Claire og meg. 
   "Kjære Claire", sa hun. "Kjære Paul ... dere må si et eller annet. Vær så snill å fortelle ham at han ikke kan gjøre dette. Fortell ham at han er blitt fullstendig gal."
 Noen hemmeligheter bør forbli hemmelige?

Ekteparene Paul og Claire, Serge og Babette spiser middag sammen en kveld på en veldig fin restaurant der man må bestille bord flere måneder i forveien. Serge er kjent i miljøet siden han kanskje blir Nederlands neste president. Så langt ser det lovende ut. Broren hans Paul ser ikke frem til denne middagen. Han har nettopp oppdaget noe på en videosnutt som involverer sønnen hans, Michel, og en av sønnene til Serge og Babette. Guttene har begått en forferdelig kriminell handling. Videoen blir vist på TV med uklare bilder, men som faren til Michel sier i boka, så kjenner han igjen sønnen sin overalt, og han kan ikke forstå at det er han som er med i videoen og gjør noe så rystende. Han vet ikke om kona Claire kjenner igjen sønnen på videosnuttet og dermed velger han å ikke si eller spørre henne om hun vet at det er sønnen deres som er en av guttene på videoen. Samtidig er sønnen til broren hans involvert. Har broren hans, politikeren, også sett klippet og gjenkjent guttene? Skal Paul nevne saken under middagen eller skal han bare holde kjeft? Han står overfor et vanskelig valg.

Jeg har såvidt hørt om denne boka på forhånd. Bestilte den gjennom bokklubben under påskehamstringen siden de la ut en del bøker for salg og Middagen ble en av mine utvalgte, og hvorfor jeg ventet så lenge med å lese den skjønner jeg ikke. Jeg skulle ha lest den mye tidligere for dette er psykologisk thriller/drama med stor P! Kanskje det hjalp med at jeg ikke hadde så store forventinger. I det siste har jeg hatt store forventninger til bøker som har blitt rost opp til skyene og gitt meg den ene forventningen etter den andre og bare blitt skuffet. Så jeg hadde ingen spesielle forventninger til denne boka bortsett fra at jeg hadde hørt litt om den på forhånd. At den skal være litt spesiell. Det var det eneste jeg visste på forhånd.

Denne psykologiske thrilleren har blitt sammenlignet med Gone girl (norsk tittel: Flink pike) av Gillian Flynn. Jeg skjønner ikke hvorfor. Ja, begge er psykologiske thrillere/drama. Begge består av syke/vanvittige karakterer, men bortsett fra det er bøkene helt forskjellige etter min mening. Jeg likte ikke Gone girl noen særlig. Først og fremst likte jeg ikke Flynns skrivemåte og syntes at både plottet og troverdigheten var svært platt. Herman Koch mestrer alt dette mye bedre! Og ikke minst var boka hans meget spennende i forhold til Gillian Flynns bok/bøker. Jeg prøvde meg på to av hennes bøker før jeg bare ga henne opp, men nok med denne sammenligningen ...

Herman Koch har en fremragerende måte å skrive på, både når det gjelder miljøbeskrivelser, karakterinnsikt og spenningsnivå. Dette er spenning gjennom dialoger og de få episodene som skjer utenfor selve middagen. Men stort sett foregår handlingen rundt restaurantbordet og det var så levende beskrevet at det føltes ut som om jeg satt der selv. Det føltes ut som om jeg satt på enden av bordet og betraktet disse to parene i all stillhet mens jeg koste meg med en kopp kaffe. Studerte reaksjonene deres og hørte hvordan samtalene utartet seg. Smilte djevelskt etter hvert som dramatikken steg.

Hollywood har kjøpt filmrettighetene til denne boka og jeg gleder meg stort til å se den selv om jeg også er litt skeptisk. Boka har blitt sammenlignet med den danske filmen Festen, som jeg ikke har sett. Noen som har det og som har lest boka? Stemmer det eller er det bare noe de "sier"?

Middagen er en fantastisk spennende og engasjerende psykologisk thriller som er lett å leve seg inn i. Hva gjør man selv i en slik situasjon og flere spørsmål oppsto under lesingen. Det liker jeg. Les den!

Visste du at Middagen er som på baksiden "sier" har tatt utganspunkt i en sann historie?

Bakpå:

FIRE MENNESKER. ÉN MIDDAG.
ÉN RYSTENDE HEMMELIGHET.

Rundt et bort på en dyr restaurant sitter to par: Paul og Claire, og Serge og Babette. Stemningen virker god, men Paul er nervøs. Han har nemlig oppdaget at tenåringssønnen og nevøen skjuler en helt forferdelig hemmelighet. Spørsmålet er om han skal fortelle de andre tre det han vet.
    Men det viser seg at det er flere rundt bordet som har noe å skjule. Og etter som middagen skrider fram, blir den ene nervepirrende episoden ette den andre rullet opp - helt til den rystende sannheten går opp for leseren.

Middagen er en mesterlig psykologisk thriller som har høstet flere priser og strålende kritikker. Den har ligget på bestselgerlistende i Nederland og Tyskland i mer enn et år og har også skapt debatt. Forfatteren har nemlig tatt utgangspunkt i en sann historie, noe som gjør romanen til et knyttneveslag i magen. Middagen er så langt under utgivelse i tolv land, og filmrettighetene er solgt til Hollywood.

"Middagen har lenge ligget på topp på bestselgerlistene og blir nå lansert som en kommende internasjonal bestselger. Ingrediensene taler for suksess"
Süddeutsche Zeitung

"Et restaurantbesøk blir aldri det samme igjen etter at man har lest denne underholdende romanen"
De Volkskrant

"Middagen er storartet komponert - fra start til slutt"
Het Parool

Likte du den danske filmen Festen, vil du elske Middagen!


Originaltittel: Het diner
Norsk tittel: Middagen
Forfatter(e)
: Herman Koch
Sjanger: psykologisk thriller, drama, spenning
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 298
Forlag: Anthos
Norsk Forlag: Pax Forlag
Utgitt:
2009
Min utgave:
2011 (Innbundet)
Lest:
15.06. - 16.06. 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
6 (Herlig og forfriskende plott)!
Tittel:
5 (Beskrivende og grei, men ikke noe spesielt).
Omslag:
4 (Enkel, men ikke noe fengslende. Skjønner jo konseptet).
Baksidetekst:
5 (Må jo bare lese den, ikke sant)?
Persongalleri:
6 (Mange spennende karakterer. Hvordan skal de komme seg gjennom dette)?
Skrivemåte:
6 (Levende og engasjerende. Man blir helt hekta fra første side)!
Favorittkarakter:
Paul. (Blir aldri helt klok på ham og det liker jeg).
Slutten:
6 (Ikke overraskende for min del, men jeg likte den likevel)!
Høydepunkt:
Pauls tankegang.
Lavpunkt:
At boka var så kort!
Terningkast:
6
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013 

8 kommentarer:

 1. Anonym09:23

  Takk for en god anmeldelse! Har lurt på denne boka mange ganger, når jeg har sett den i bokhandler og på nettbutikker, men aldri kjøpt den. Men å skal den kjøpes! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Løp og kjøp. Den er gull verdt i samlingen. Gled deg:)

   Slett
 2. Fantastisk! Jeg vil lese :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Les den, Silje! Hva venter du på?:)

   Slett
 3. Likte denne veldig godt en ekkel bok. Har skrevet blogg om den. Også Kochs Svømmehus med sommerbasseng er drivende god.
  Ang festen, så kan jeg skjønne sammenligningen, men det er lenge siden jeg så filmen, så det er vanskelig å huske nok til en bra sammenligning..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er ekkel og drivende god. Veldig realistisk så jeg skjønner godt at boka skaper debatt. Men uansett var boka en fryd å lese. Andre bøker av ham skal iallefall leses! Jeg vet jeg har hørt om filmen Festen, men jeg har bare sett reklamesnutt/trailer om den men husker ikke så mye av det. Kanskje en film jeg skal få med meg? Vi får se. Jeg skal lese omtalen din av denne boka Middagen når jeg kommer hjem fra foreldrene mine i morgen kveld. Alltid spennende å få med seg hva andre mener om samme bok. Så jeg skal lese omtalen din når jeg kommer hjem til meg selv. Akkurat nå bruker jeg ipad, men når jeg skal lese diverse på nettet foretrekker jeg å bruke laptop. Ipad er grei som reisepc og skal småsurfelitt.

   Slett
 4. fin omtale :) skjønner at dette er en bok eg må få med meg ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:) ja, jeg vil at så mange som mulig skal få med seg denna boka. Den er absolutt verdt det. Man blir så hekta og nysgjerrig på hvordan den slutter. Psykologisk thriller med god kvalitet:)

   Slett