5. september 2010

The Wizard of Oz - sjarmerende eventyr med mange gode poeng.

So, when they rested, Dorothy picked up her basket and they started along the grassy bank, back to the road from which the river had carried them. It was a lovely country, with plenty of flowers and fruit trees and sunshine to cheer them, and had they not felt so sorry for the poor Scarecrow they could have been very happy.

Originaltittel: The Wizard of Oz også kjent som The Wonderful Wizard of Oz

Norsk tittel: Trollmannen fra Oz

Forfatter: L. Frank Baum

Sjanger: Eventyr

Antall sider: 182

Utgitt: Første gang i 1900. Min utgave 2009 (Innbundet)

Lesetid: 7 dager

Bakpå: (står faktisk på innsiden av permen i denne utgaven): Swept up into the sky by a cyclone and transported from the parched and featureless Kansas prairie to the lush, green landscape of Oz, orphaned farm girl Dorothy and her little dog Toto start out on this immortal adventure by crashlanding on a wicked Witch.

Thanked by the Munchkins for liberating them from the witch’s tyranny, Dorothy sets out on the Yellow Brick Road for the Emerald City, to seek out the mysterious Wizard of Oz. only he can grant her dearest wish, to return home to Aunt Em and Uncle Henry. Along the way, she makes friends – the brainless Scarecrow, the heartless Tin Woodman and the Cowardly Lion. Their exploits and encounters spin together to make one of the delightful and enthralling children’s stories of all time.

Oppsummering: Dorothy er en liten jente som bor hos tanten og onkelen sin i på en bondegård i Kansas. Hunden Toto er hennes eneste lekekamerat. Kansas er som kjent for å være ganske så flatt og en dag blåser det opp til storm. En syklon dannes. Dorothy prøver å få med både seg selv og Toto i tilfluktsrommet under jorden sammen med tanten og onkelen. Dorothy og Toto rekker det ikke. De blir igjen i huset som løftes opp fra bakken av den enorme vindkraften. Når huset så lander igjen oppdager lille Dorothy at hun og hunden Toto befinner seg på et helt annet sted i Kansas, men hvor? Snart oppdager de at de er i en verden som består av farer og utfordringer. De blir også kjent med underlige skapninger.  Selv om Dorothy blir glad i noen av disse skapningene og stedet, innser hun at hun har hjemlengsel og lengter tilbake til Kansas. For å vite hvordan hun skal komme seg hjem i igjen, er å gå til Trollmannen fra Oz. Snart befinner hun og hunden Toto seg på en uforglemmelig reise som byr på nye venner, utfordringer, og samarbeid. Vil hun noen gang få se sin tante og onkel igjen eller kommer hun til å bli værende i det rare eventyrlandet for alltid?

Ettertanke: Denne boka kom først ut i 1900 og siden da har fortellingen holdt seg godt. Den er ikke en klassiker uten grunn. Den ble til og med filmatisert i 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy. Selv må jeg innrømme at jeg ikke har sett hele filmen, bare stykkevis og delt. Har kommet over den på tv-skjermen av og til, men har slått på for sent til å få med meg begynnelsen og fått sett hele filmen. Men nå som jeg har lest boka har jeg enda mer lyst til å se hele filmen, og jeg ser ikke bort i fra at det blir ikke lenge før jeg kommer til å se den.

Det jeg elsker mest med denne boka er humoren. Den har stor porsjon ironi, og fortellingen byr også på kjappe replikker. Eventyret om Dorothy og Toto, det hjerneløse fugleskremselet, hjerteløse Blikktømmerhoggeren og Løven uten selvtillit.  Deres reise til Trollmannen i håp om å få hver av deres ønske oppfylt, kommer til å sjarmere lesere i alle aldre. Det er aldri for sent å nyte en god gammeldags historie!

Høydepunkt: Et eventyr som absolutt har alt. Spennende historie, elskverdige personer, sjarmerende humor og ikke minst, oppfinnsomhet i bøtter og spann. Boka inneholder også noen søte og små illustrasjoner.

Lavpunkt: Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har lest den tidligere. Men bedre sent enn aldri…

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar