21. november 2023

Red Dragon av Thomas Harrison - en karakter som er bedre kjent enn forfatteren ...


     The reasons clacked like roller-coaster cogs pulling up to 

the first long plunge and, at the top, unaware that he 

clutched his belly, Graham said it aloud. 

    'I have to see Lecter.'


Kanskje ikke mange kjenner til navnet Thomas Harris, men han skapte et moderne horrorikon som fleste av oss har hørt om.

Har sett Silence of the Lambs mange ganger, og er en av de bedre krimfilmene jeg har sett, men har aldri lest bokserien om Hannibal Lecter. Red Dragon er den første boka i serien. 

Første bok i Hannibal Lecter serien
Red Dragon og Hannibal Lecter så dagens lys i 1981. Red Dragon er om en uvanlig mann som har fått kallenavnet Tooth Fairy av media, men han selv kaller seg for The Red Dragon. Han har slaktet to familier, og derfor blir FBI profiler Will Graham kontaktet. Han er kanskje ung, men er allerede pensjonert etter en alvorlig hendelse, derfor nøler han veldig med å ta denne saken. De vil nok ha ham på banen siden han er den som legger merke til den minste detalj. For å prøve å forstå denne seriemorderen, er han nødt til å hilse på en gammel "venn", nemlig Hannibal Lecter. Han kan kanskje få ham til å skjønne hva denne seriemorden han skal finne, tenker. Mens han jobber med denne saken, har han også mye annet å tenke på, som blant annet familien. Han er nødt til å holde dem trygge mens han jobber med denne saken ...

Red Dragon er ikke direkte horror, men krim med noen horrorelementer som dukker opp underveis, og den ble filmatisert med Anthony Hopkins og Edward Norton. Boka ble filmatisert i 2002. Selv om boka er to år eldre enn meg, holder den seg sabla godt. Den er ikke skummel, men temmelig dyster og en smule syk, vil jeg påstå. Det er ikke ofte man leser like mørke krimbøker den dag i dag. Det er en av de få krimbøkene man ikke glemmer med det første, og som er fascinerende å tenke på i ettertid. Med tanke på at boka var på over fire hundre sider, kom man ikke over mange dødpunkter, og denne Tooth Fairy, eller The Red Dragon som han kaller seg, var også en spennende karakter å lesee om. Likte også hvordan Harris vekslet mellom Will Grahams perspektiv og The Red Dragons perspektiv, og hvordan Will Graham prøver å være et hestehode foran. En blanding av maktkamp og tidskamp før flere familier blir slaket. Det er lett å lese noen ekstra sider, for man blir fort dratt inn i denne mørke verdenen som Harris har skapt.

Det eneste jeg ikke likte med boka er at et ord blir brukt som heldigvis ikke kan brukes den dag i dag, selv om enkelte dessverre fremdeles bruker det. Selv om jeg ikke støtter det eller rettferdiggjør det, må man prøve å huske på at boka ble skrevet i en helt annen tid. Heldigvis blir ikke ordet brukt noe ofte, og ville bare gjøre dere oppmerksom på det, hvis dere har tenkt å lese boka. Hvilket ord det er snakk om, vil jeg ikke nevne.

Dystrere bøker før i tiden
Bortsett fra det, er Red Dragon en dyster, mørk og smådeprimenerende krim, som setter sine spor, og savner slike krimbøker i moderne tid. Synes at krimbøkene før i tiden var mye mørkere enn dagens krimbøker. Jeg er også interessert i å lese resten av serien av Thomas Harris. Thomas Harris lever fremdeles, og er 83 år.


(Bakpå):

 

THE NOVEL THAT LAUNCHED 

HANNIBAL LECTER'S

LEGACY OF EVIL.


Sexual hunger; demonic violence; sinister logic - the lethal

compponents of a deadly formula driving a psychopath in the

grip of an unimaginable delusion; a boastful killer who sends

the police tormenting notes; a tortured, torturing monster

who finds ultimate pleasure in viciously murdering happy

famillies, and calls himself - The Red Dragon.

 

¨The best popular novel published since 'The Goodfather'

Stephen King


'Completely gripping'

Time Out


'Something out of the ordinary for strong nerves and

stomachs, an intricately crafted chiller'

Observer


Originaltittel: Red Dragon
Norsk tittel: Den røde drage
Forfatter(e):
Thomas Harris
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
421
Forlag:
Arrow Books
Norsk forlag:
Damm (som nå heter Cappelen Damm)
Utgitt:
1981
Min utgave:
2019 (Pocket)
Lest
: 11.05. - 29.08. 2023
Kilde
:
Fra min egen boksamling
Plot:
5 Mørkt, dystert, og byr på noe krimbøker ikke har i dag, nemlig intensitet og bedrøvelighet.
Tittel:
5 Beskrivende og man blir nysgjerrig på hva det betyr,
Omslag:
5 Herlig og rart cover. Det er et cover som man kjenner igjen og husker på.
Baksidetekst:
4 Ikke for mye og ikke for lite. Kryptisk og vekker nysgjerrigheten.
Skrivemåte:
5 Fin flyt, passe dyster og spennende karakterer.
Favorittkarakter:
Hannibal Lecter. Man blir aldri helt klok på ham eller vet hva han pønsker på.
Persongalleri
:
5 Karakterer med mange lag som er spennende å følge med på.
Slutten:
4 Smårar. Ikke den sterkeste avslutningen, men kunne ikke ha blitt avsluttet på en annen åte, heller.
Høydepunkt:
Som nevnt mange ganger før, mørkt og dystert, og selv om det ikke er stort tempo, har boka mye stemning og interessante samtaler.
Lavpunkt
: Slutten, selv om det ikke er en dårlig slutt, men det er som om man hele tiden venter på noe, men vet ikke hva. Man har på en måte forestilt seg en annen slutt eller hvordan jeg skal forklare det.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar