15. februar 2023

(Lydbok) Clown in a Cornfield av Adam Cesare - småunderholdende, men veldig forutsigbar horror for ungdom


Adam Cesare er youtuber, og som mange andre youtubere, bruker han plattformen til å bli forfatter. 

Selv følger jeg ham ikke. De jeg følger på YouTube er bokfolk jeg har fulgt de siste ti-tolv årene. Cesare har gitt ut noen horror bøker allerede, og i 2020 utga han Clown in a Cornfield, som er en blanding av horror og slasher for ungdom.

Å flytte til et småsted kan være utfordrende
Quinn og faren hennes flytter til et lite og ukjent sted. Kettle Springs er et dødt sted, og en smule splittet. De voksne og ungdommene har ikke samme syn på stedet. De voksne vil at Kettle Springs skal bli som før, men ungdommene lever livet mens de kan før de er gamle nok til å flytte vekk. Ved en tilfeldighet havner Quinn sammnen med den populære gjengen fra skoen, og med tiden viser det seg at de kanskje ikke er så eksemplariske. Det planlegges en slags låvefest for ungdommen.e De fleste fra skolen drar dit, og festen blir til et mareritt da de får besøk av en klovn, og klovnen er ikke der for å feste ...

Dette er en ungdomsbok og som nevnt tidligere er det en blanding av horror og slasher. Både coveret og innnholdet minner meg om herlig slashere fra 80-tallet. Cesare beskriver godt hvordan det er å bo i et lite sted hvor ting kan fort bli kjedselig, og om ungdommer som finner på forskjellige måter å kvele tid på, siden de ikke har like mye å gjøre der som ungdommer i byer har. De må være ekstra kreative på fritden for å underholde seg selv. Han beskriver også godt følelsen av å være ny et sted, begynne på en ny skole og havne tilfeldig i en slags gjeng.

Småkomisk horror
Men som horror og slasher bok, tilfører ikke Clown in a Cornfield noe nytt. Den oppleves et snev som en satire, og ikke alle har klovnefobi. Jeg har ikke det, men kan forstå at noen har det, og hvorfor. Man vet aldri hvem som er bak en maske eller hva den personen eventuelt tenker. Selv om det er mye som skjer, og det kan bli noe voldsomt, ble boka dessverre noe komisk.

Clown in a Cornfield var nok mer gøyal enn skremmende. I fjor utga Cesare oppfølgeren Clown in a Cornfield 2.  

Lydbokinnleser: Jesse Vilinsky

Spilletid: 8t 43m


(Fra Goodreads):


Quinn Maybrook just wants to make it until graduation. She might not make it to morning.

Quinn and her father moved to tiny, boring Kettle Springs to find a fresh start. But ever since the Baypen Corn Syrup Factory shut down, Kettle Springs has cracked in half. On one side are the adults, who are desperate to make Kettle Springs great again, and on the other are the kids, who want to have fun, make prank videos, and get out of Kettle Springs as quick as they can.

Kettle Springs is caught in a battle between old and new, tradition and progress. It’s a fight that looks like it will destroy the town. Until Frendo, the Baypen mascot, a creepy clown in a pork-pie hat, goes homicidal and decides that the only way for Kettle Springs to grow back is to cull the rotten crop of kids who live there now.


Originaltittel: Clown in a Cornfield
Norsk tittel:
Ingen norsk tittel
Forfatter(e):
Adam Cesare
Sjanger:
Horror/slasher
Målgruppe:
Ungdom
Antall sider:
346
Forlag:
HarperTeen
Norsk forlag: 
Ingen norsk utgivelse
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Lydbok)
Lest:
25.01. - 14.02. 2023
Kilde
: Fabel
Plot:
3 Endelig horror med klovn i, det er altfor sjeldent, men konseptet ble dessverre noe tamt.
Tittel:
4 En av grunnene til at jeg ble oppmerksom på boka. Liker å lese om klovner og øde steder.
Omslag:
5 Nostalgisk og liker at mønsteret ser ut som klovnefjes.
Baksidetekst:
4 Usikker på om det er en bok for meg da jeg ikke er spesielt glad i ungdomsgrøss når det gjelder bøker, men er interessert nok i temaet.
Skrivemåte:
2 Veldig tamt og lite innlevelse. Det er veldig forutsgibart måten han skriver på.
Favorittkarakter:
Ingen som ble noen favoritt.
Persongalleri
:
2 Man blir veldig godt kjent med hovedkarakterene, men ikke de andre mange rollene som er med. De ble veldig pappaktige.
Slutten:
2 En småteit slutt, men avslutninger er ofte vanskelige.
Høydepunkt:
Lett hørbart, morsomt tema med klovn i spissen og noe slasheraktig.
Lavpunkt:
Er glad i ungdomsgrøss på film, men ikke i bokformat, for det blir fort forutsigbart og karakterene stereotypiske.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar