9. januar 2022

Heksejakten av Stacey Halls - litt for lite om hekser, men interessant handling

Eksemplar fra Gursli Berg Forlag, mot en ærlig anmeldelse

Naboer som beskyldte naboer - det var det sikreste

kjennetegnet på menneskeheten, og det var først og fremst

slik fangehullet var blitt fyllt opp. Rykter spredte seg fortere

enn sykdom, og kunne være like ødeleggende.


Hekser er et fascinerende tema på sin måte, både i bøker og på film. Men er de egentlig så ondskapsfulle som folk trodde på den tiden? Hva er egentlig hekser?

I natt leste jeg ut Heksejakten av Stacey Halls, og leste den i en ukestid. Har sett en del negative tilbakemeldinger om den, og kan godt skjønne hvorfor. Det kan ha noe med språket å gjøre, som jeg også ikke var noen fan av, men jeg likte handlingen.

Stort press på en ung dame
Handlingen tar oss med tilbake til 1600 - tallet, nærmere bestemt i 1612. I Lancaster, England møter man Fleetwood Shuttleworth. Hun er kanskje bare 17 år, men hun har vært gjennom mye allerede. Hun er gift, er husfrue og tjenerne deres tar henne ikke spesielt alvorlig, sikkert på grunn av hennes unge alder. Det største presset er graviditet. De har allerede hatt tre mislykkende forsøk, og nå som hun er gravid for fjerde gang, håper hun på det beste. Ektemannen ønsker seg en arving og hun vil så gjerne gi ham det. Men Fleetwood kommer over et brev, der hun får vite at hun muligens ikke vil overleve en fødsel. 

På eiendommen sin møter hun en ukjent kvinne. Alice Grey viser seg å være en klok og ung, men som har mye greie på urter og diverse som kan lindre diverse helseplager. Fleetwood har aldri hatt en slik tillit til noen, og spør henne om å være hennes jordmor. Men ting tar en drastisk vending da Alice Grey viser seg å stå på en liste over kvinner som er beskyldt for å være heks. Klarer Fleetwood å redde henne og få henne renvasket? Hun er avhengig av denne kvinnen for selv å overleve og gi ektemannen en arving. Alice Grey er kanskje også den eneste venninnen hun noen gang har hatt.

Mystisk og interessant om en annen tid
Personlig er jeg ikke så interessert i å lese om graviditet. Det er noe kjedelig, men heldigvis handlet ikke boka bare om det, men om mye annet også. Likte å lese om klasseskille i England på den tiden, hvordan kvinner med mye kunnskap ble stemplet som hekser, og båndet mellom Fleetwood og Alice, som er svært forskjellige på mange måter. Synes også det er spennende å lese om en annen tid og er for dårlig til å lese historisk litteratur generelt, dessverre. Men denne ville jeg gjerne få med meg siden temaet var hekser. De kan være både interessante og skremmende.

Boka handlet nok ikke så mye om hekser som jeg hadde håpet på. Det er det bare en liten del av og det var et savn. De kunne godt å ha fått et større spekter i boka. Heksejakten er mest om Fleetwoods daglige liv enn hekselivet på den tiden. Kunne ha tenkt meg et større innblikk i det. Var heller ikke overbegeistret over språket som er veldig rett frem. Om det hadde noe med oversettelsen å gjøre eller ikke, er jeg usikker på. Syntes det var noe ungt med språket. Det ville ha kanskje passet bedre inn i en ungdomsbok i stedet for en bok for voksne?

Men det ødela ikke stemningen i boka og det var interessant å lese om de fleste relasjonene, og Fleetwoods hig etter å redde venninnnen sin som attpåtil er hennes eneste sjanse til å overleve. Språk er kanskje viktig, men ikke alltid det viktigste. En bok kan være både engasjerende og interessant av helt andre grunner. Så leser mer enn gjerne mer av Stacey Halls.


(Bakpå):


STORBRITANNIAS BESTSELGENDE

DEBUTROMAN 2019


1612, PENDLE HILL I LANCASTER, ENGLAND. I en tid preget av

beskyldninger og mistanker, er det å være kvinne det farligste

av alt. Fleetwood Shuttleworth er 17 år og ser døden i hvitøyet.

Som husfrue på den store herregården Gawthorpe Hall, har

hun til gode å føde et levende barn og gi sin utålodige ekte-

mann en arving. Hun vet at hun ikke vil overleve et svangerskap til.


Ved en tilfeldighet møter Fleetwood den unge og mystiske

jordmoren Alice, som lover å hjelpe henne. Men så blir Alice

anklaget for hekseri, og Fleetwood risikerer selv å bli mis-

tenkeliggjort. Men er det mer ved Alice enn det man kan se

med det blotte øye?


"Men den oppsiktsvekkende rettssaken

mot Pendle-heksene som bakteppe, er

Halls' prisvinnende roman en mektig og 

tankevekkende fortelling."

PUBLISHERS WEEKLY


Originaltittel: The Familiars
Norsk tittel: Heksejakten
Forfatter:
Stacey Halls
Sjanger:
Historisk litteratur, roman
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
429
Forlag:
Mira Books
Norsk forlag:
Gursli Berg Forlag
Utgitt:
2019
Min utgave:
2021
Lest:
02.01. - 09.01. 2022
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot:
4 Stemningsfull, gøy og realistisk å lese om en annen tid, og liker tematikken.
Omslag:
5 Finere enn originalen som består av blomster. Litt lei av med ryggen til skikkelser på covere, men ellers mystisk og vakkert. En av grunnene til at jeg ville lese boka.
Baksidetekst:
4 Var redd det bare skulle handle om graviditet, men det var det heldigvis ikke. Liker tema om hekser og få reise litt tilbake i tid. Leser altfor lite historisk litteratur.
Skrivemåte:
3 Kanskje ikke den sterkeste delen av boka. Det ble noe ungomsaktig preget. Men stemningsfullt og jeg var engasjert hele veien.
Favorittkarakter:
Alice Grey. Man ville alltid vite mer om henne.
Persongalleri:
4 Ikke den sterkeste persongalleriet jeg har lest om, men de bidro med både litt mystikk, historie, og kunnskap fra en tid man ikke levde selv.
Slutten: 3
Mystisk, men også som forventet. Ikke helt den store avslutningen.
Høydepunkt: Lettlest, engasjernede, spennende tematikk og tid. Stemningsfullt, også.
Lavpunkt:
Ikke helt fan av språket som var vel enkelt og det minnet litt om ungdomsbok i stedet for en bok for voksne.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2022

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar