27. juli 2021

Skrekk og Gru 4: Maskekvelden av Mike Ford - ikke like creepy som coveret, men underholdende

Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

     Så pilte hun av sted. Tucker så på invitasjonen

igjen og lurte på hva slags maske han skulle gå

med. Det var så mange muligheter. Mens han 

grublet over dette, kom moren kjørende i varebilen

deres. Døren på siden gled opp, og rampen strakte

seg ut. Tucker manøverte rutinert den elektriske

rullestolen opp rampen og inn i bilen.


Slike bøker som skal være skumle for barn og unge, leser jeg ikke fordi jeg håper de skal være skremmende, men synes de er underholdende. Jeg liker å holde meg oppdatert om horror i alle målgrupper, og det er ikke noe galt i å være nostalgisk en gang i blant.

Nostalgiske bøker
For vet at som yngre leser, ville jeg ha elsket denne bokserien, og merkelig nok gjør jeg det i voksen alder også. Ford skriver på en måte at selv om det er rettet mot unge lesere, er heldigvis ikke språket overbarnslig eller barnslig i det hele tatt. Det er rett frem, med en del atmosfære, rare karakterer og en liten blanding av alt. Så synes disse bøkene er herlige på en enkel og humoristisk måte.

Så langt i serien er det fire bøker, også på originalspråket. På engelsk heter serien Frightville og synes det er mer snerten enn Skrekk og Gru. Har sjekket forskjellige amerikanske nettsider for å se om det hadde kommet ut noen flere, men i skrivende stund er det blitt utgitt bare fire bøker. På Goodreads kalles boka Keep the Lights On, men det er feil, for originaltittelen er: Night of the Mask, bare for å understreke det.

I bok nummer fire møter man Tucker som blir invitert til bursdagsfest til en jente. Jenta er kjent for å bo i et hus som de fleste i nærområdet vet om siden det er godt synlig og har et spesielt design. Moren hans synes han er heldig som får se innsiden av huset siden hun er grøsserforfatter, men selv har han aldri lest bøkene. På bursdagsfesten må man ha kostyme eller maske, være utkledd som noe. Derfor drar Tucker innom en butikk som heter Skrekk og Gru, som er en fast greie i hver bok. Butikken som har alt mulig stæsj. Tingene som selges har ofte rare evner. Tucker velger seg en maske til festen, men etter hert merker han noe rart med denne masken. Han ser skygger og av og til innbiller seg for å se noe, som kanskje ikke er der, når han har på seg masken. Og når han ankommer bursdagsfesten, forsvinner gaven han har tatt med seg til bursdagsjenta. Hvorfor skjer det så mange rare ting?

Dette høres på en måte ut som en typisk skrekkhistorie. Det er det også, men samtidig tilføyer Ford andre ting i historien som ikke nevnes i min oppsummering, slik at ikke noe blir avslørt. Så boka består av mer enn det som står forklart i avsnittet ovenfor. 

Butikken med rare ting som har magiske evner
Det som er fint med denne serien, er at hvis man går glipp av en bok, gjør det ikke noe da ikke handlingen foregår i kronolgisk rekkefølge. Hver bok består av nye karakterer og nye sprøe ting som skjer. Det er bare butikken Skrekk og Gru, som har fast rolle i bøkene. De tidligere bøkene i serien som er utgitt, er: Pass deg for dukken, Ønskespiserens forbannelse, Heksenøkkelen. Har ikke lest bok to for den fristet ikke like mye som de andre bøkene i serien. Synes temaet virket noe kjedelig i forhold til de andre bøkene som virket mørkere.

Maskekvelden er som de andre bøkene svært kort og lettlest. Passer for de som nettopp har lært seg å lese eller som ønsker å utforske bøker som er litt skumlere. Selv om jeg ikke er i den rette målgruppa, tror jeg ikke denne eller de andre bøkene er for skumle for unge lesere. For bøkene inneholder også en god del humor. Denne boka og eventuelt hele serien passer godt hvis man vil ha noe lett å lese en lat sommerdag, som samtidig gir god underholdning.


(Bakpå):


Tucker er invitert til bursdagsfest, og alle gjestene

skal kle seg ut.

I butikken Skrekk og Gru finner han den perfekte masken.

Men da Tucker tar på seg masken han har kjøpt, ser han

plutselig skumle skapninger rundt seg.


Er det fantasien som spiller ham et puss, eller er de ekte?


Skrekk og Gru er en ny, superspennende

grøssserserie for barn.


Leseopplevelser fulle av skrekk!


Originaltittel: Frightville: Night of the Mask
Norsk tittel: Maskekvelden
Forfatter: Mike Ford
Sjanger:
Horror, humor
Målgruppe: Barn, ungdom
Antall sider:
118
Forlag: Scholastic Paperbacks
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2020
Min utgave: 2021 (Hardcover)
Lest: 24.07. - 25.07. 2021
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 4 Morsomt om vennskap og mistenksomhet.
Omslag: 5 Herlige farger, nesten Halloweenaktig og digger motivet. 
Baksidetekst: 3 Forteller egentlig ikke så mye om boka, men det er nok rettferdig nok siden boka er så kort.
Skrivemåte: 5 Fin blanding av skrekkelige elementer og humor. Ford skriver enkelt, men det blir heller ikke for barsnlig for målgruppen.
Favorittkarakter: Mora til Tucker. Hun er litt snål, men på en god måte.
Persongalleri: 5 Mange morsomme karakterer som man rekker så vidt å bli kjent med.
Slutten: 3 Syntes ikke det passet helt inn i resten av innholdet, men man kan ikke alltid få det som man vil.
Høydepunkt:
Lettlest. Kan leses på en dag eller to. Passer også som familielesing hvis man vil gjøre noe sosialt. Mye stemning og humor.
Lavpunkt: Forutsigbart for oss voksne, selvfølgelig, men hva gjør vel det?
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar