20. juli 2021

Skrekk og Gru 3: Heksenøkkelen av Mike Ford - festlig far og datter forhold

Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

     "Egentlig lette jeg etter bokhandelen," sa So-

fia.

    "Jeg har mange bøker," sa mannen. Han la ho-

det på skakke og stirret nysgjerrig på Sofia før han

løftet en lang, knoklete finger og rettet den mot

henne. "Men jeg tror du er ute etter noe annet."


Dette er tredje bok i Skrekk og Gru serien av Mike Ford. Selv har jeg bare lest den første som heter Pass deg for dukken. Jeg fikk ikke tak i Ønskespiserens forbannelse, fordi den interesserte meg ikke så mye som de andre bøkene i serien. Skrekk og Gru kan fint leses som frittstående. Det er om en butikk som heter Skrekk og Gru, men det er nye kunder og karakterer i hver bok med nye hendelser. 

Hva skjuler kisten?
Denne gang møter man Sofia. Hun og faren hennes har flyttet inn i et hus som skal gjøres om til et pensjonat. I nærområdet finnes det en butikk som kalles Skrekk og Gru. Den har all slags sære ting for mennesker med sære interesser. Sofia og faren hennes stikker innom egentlig for å spørre etter en bokhandel i nærheten. Men istedet blir Sofia interessert i et sett med nøkler, og hun velger en av dem, og den kalles for skjelettnøkkel. Den oppfører seg som en universalnøkkel som låser opp alle slags dører, også gammeldagse dører. En kiste etterlatt på loftet deres har vært umulig å få opp. Kan det løses med denne nøkkel og burde enkelte ting være låst? Etter at hun har kjøpt nøkkelen og fiklet med kisten, opplever hun rare ting i huset, og en kvinne dukker opp i livet deres som hevder hun er interiørdesigner. Men er hun egentlig det? Og hva har huset vært før i tiden?

Er temmelig klar over at jeg er for gammel for en slik bok, men jeg leser horror uansett målgruppe og er ikke nøye med det, og vet at jeg ville ha likt en slik serie som ung, også som voksen. Liker at Ford skriver en serie for unge lesere uten at det virker for barnslig. Han skriver også med stemning, humor og han gjør karakterene svært levende på den korte tiden. Alle bøkene i serien virker å være svært korte. Denne er på bare 112 sider, derfor ble oppsummeringen av boka noe vag, for man vil ikke si for mye. Ting blir begrenset når det gjelder korte bøker.

Fin serie for unge lesere
Men jeg har sansen for Fords fortellerstemme. Den er leken og man blir nostalgisk av å lese bøkene hans. Man husker som ung da man var helt oppslukt av horror, og fremdeles er det i voksen alder. Ikke alt forandrer seg ...Boka/serien passer fint for de som nettopp har lært seg å lese, for familielesing eller unge lesere som er nysgjerrig på en småskummel sjanger.

Likte nok Pass deg for dukken et hakk bedre enn denne, fordi den hadde mer snert og var litt mer underholdende, men Heksenøkkelen er et verdig bidrag i denne underlige serien.

Godt at jeg har den neste boka i serien klar som heter Maskekvelden.


(Bakpå):

 

Sofia kjøper en mystisk nøkken i butikken Skrekk og Gru.

Den kan åpne alle låser, til og med den rustne, gamle

låsen på loftet i huset Sofia og faren har flyttet til.

 

Snart viser deg seg at noen dører burde forbli låst for

alltid - kanskje særlig de som fører inn til fortiden ...

 

Skrekk og Gru er en ny, superspennende 

grøsserserie for barn.


Originaltittel: Frightville 3: The Haunted Key, på noen nettsteder der boka selges, er den også kalt Beware of the Ghost
Norsk tittel: Heksenøkkelen
Forfatter: Mike Ford
Sjanger:
Horror
Målgruppe: Barn,ungdom
Antall sider:
112
Forlag: Scholastic Paperbacks
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2020
Min utgave: 2021 (Hardcover)
Lest: 17.07. - 18.07. 2021
Kilde: Anmdereksemplar
Plot: 4 Morsomt og god atmosfære. Passe skummelt for de unge, tenker jeg.
Omslag: 5 Herlige farger og motiv. Man kommer i Halloweenstemning.
Baksidetekst: 4 Kort og enkelt, men gir fra seg nok informasjon til å gi leselyst. Også litt misvisende for det er en stor forskjell på en dør og en kiste ...
Skrivemåte: 5 Ford er god på balansen mellom alvor, morsomheter og skumlerier for unge lesere.
Favorittkarakter: Faren til Sofia. Han kan være både litt morsom og streng.
Persongalleri: 4 Mange forutsigbare karakterer, men det er het alright for målgruppen og de passet inn i denne historien.
Slutten: 3 Noe slapp og som forventet, men så er boka beregnet for en helt annen målgruppe.
Høydepunkt:
Veldig lettlest, men selv om boka er kort, klarer Ford å smette inn både humor og mørk stemning. Han skaper en fin balanse mellom disse to elementene.
Lavpunkt: Ville gjerne vite mer om bakgrunnen til huset, men med så få sideantall, er det jo begrenset med plass. Hadde også tenkt meg mer skumlerier. Syntes også at Sofia var vel veslevoksen til å være ti år ...
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

10 kommentarer:

 1. Du som leser slike bøker kjenner kanskje forfatteren av Fear Street? Så serien/trilogien på Netflix her nettopp. Episode 2 (1978) og starten på nr 3 (1666) var nifs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner godt til R.L. Stine ja. Det var han som gjorde meg leseglad. Jeg leste hele Grøsserne serien (Goosebumps), men noen få av de Fear Street bøkene før bokhandelen bestemte seg for å gi dem opp for de ikke solgte nok, noe som var synd. For jeg ville gjerne lese resten av serien. Han har også skrevet mange andre serier. Han var verdens mest kjente ungdomsforfatter før han ble slått av J.K. Rowling. Har også lest noen av Return to Fear Street bøkene. =) Liker bøkene hans fordi de hadde herlig stemning og var lett å leve seg inn i. Morsomt å lese ham som voksen også, og han har gitt ut noen voksenbøker. Leste mye av ham før jeg gikk over til Stephen King.

   Kommer ikke til å se trilogien siden jeg ikke har Netflix, men morsomt at det kanskje bidrar til at bøkene hans blir mer kjent. Han var kjempepopulær på 90-tallet, og det er fremdeles voksne som samler på bøkene hans. =)

   Slett
  2. Jeg registerte at serien (filmene) var basert på bøkene til en forfatter. Svigersønn min kjente navnet, men det glemte jeg helt til du skrev det nå. Aldri hørt om han før, men så leser jeg ikke barne-ungdoms-skrekkbøker heller.
   Synes serien minnet meg om skrekkfilmene jeg så på 70-tallet, særlig var den fra 1978 ekkel mtp stemningen, som førte meg tilbake til den følelsen jeg hadde den gang jeg så sånne filmer. Så alt for mye og etter Shining ble det slutt på det fordi jeg ble så redd og fikk mareritt. Uff ja..
   Den minnet vel kanskje også om Halloween-filmene også, ifølge min svigersønn.

   Slett
  3. R.L. Stine var et fenomen, spesielt da han ga ut Grøsserne. Den bokserien ble til både serie og film. I filmen var det Jack Black som spilte ham hvis jeg ikke husker feil. Jeg leste mange av R.L. Stines på barneskolen og ungdomsskolen. Det var en type bøker som man ble hekta på. Var også med i Grøsserklubben hvor man fikk to bøker i måneden pluss stæsj. Så er nok mange som er nostalgiske til bøkene hans som har vokst opp med dem. Han skriver ennå og er svært produktiv. Skulle ønske han var bedre kjent i Norge.

   The Shining ja, og Halloweenfilmene er gode filmer. Har sett så mye horror at jeg ikke reagerer på det lenger, men det er en sjanger jeg ikke går lei av. =) Savner følelsen av å bli skremt. Det var gøy. =)

   Slett
 2. Barn fortjener også bøker som er skumle,spenennde og morsomme.
  Jeg vil også oppdage en slik butikk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også. Heldigvis er ikke Skrekk og Gru for barnslig for målgruppa. R.L.Stine lærte meg forskjellen fra å lese og det å være hekta på lesing og tror Mike Ford også kan ha noe av denne evnen for dags barn og ungdom.

   Jeg også. Liker butikker med rare stæsj. =)

   Slett
  2. Jeg har fått med meg at R L Stine har betydd mye for deg. Det er godt med en forfatter som gir den følelsen og forståelsen. Hurra for Stine! :)
   Kult om noen andre enn Rowling tar opp arven.

   Det nærmeste jeg har vært "magiske" butikker er Istanbul og Jerusalem. Husker også da jeg var ung og butikken Scorpions dukket opp. Savner den opplevelsen av å se/oppleve noe nytt når jeg går inn i en butikk. Selv antikvariatene har blitt ryddige nå. Er det noen spennende butikker i Trondheim?

   Slett
  3. Lest en del før Stine dukket opp i livet, men det var han som åpnet døren til en annen verden. Det samme med bokserien Den vesle vampyren som jeg også ble hektet på. Så det er snålt når noen viser vei og gjør hobbyer morsommere.

   Jeg også liker bøker ed mye stæsj og skrot. Før i tiden likte jeg Clas Ohlson, fordi de hadde små interessante duppeditter, men nå har det blitt til en kjedelig mannebutikk. :/

   Den eneste butikken jeg likte i Trondheim som er litt annerledes og spennende var en bokhandel for brukte bøker. Wangsmo Antikvariat AS tror jeg den heter. Tror også den fortsatt eksisterer.

   Slett
 3. Den lille vampyren var så sjarmerende. Leste de bøkene for Johanne :) Det er godt med fine leseminner.

  Fra Wangsmo fikk jeg i mange år en katalog over bøker - og det ble noen bøker sendt i posten fra dem til meg. Gode minner det var kult å bli påminnet om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den vesle vampyren var morsomt, særlig vennskapet til Anton og Rydiger. Fikk ikke lest heles samlingen for bokhandelen hadde ikke alle, så hadde likt å ha hatt hele samlingen. Det var noen gode illustrasjoner, også. Så filmen, men likte ikke den noe særlig.

   Kult at du kjenner til Wangsmo. De få gangene jeg har vært inn der, ser det ut som et slags lager, og man får lyst til å sjekke ut alle hyllene. Liker å dra på slike skattejakt.

   Slett