29. juni 2021

Legg verden bak deg av Rumaan Alam - ingen nyskapende thriller, men kryptisk og mystisk

Eksemplar fra Strawberry Publishing, mot en ærlig anmeldelse

De kunne høre lyden av vinden mot vinduet over asken. Like etterpå

blafret lysene. Ikke én gang, men fire ganger,

som en Morse-kode de skulle tyde, som blitzpærer, likevel

holdt de stand, likevel holdt de kursen, og lyset holdt natten

i sjakk. Alle fire hadde gispet etter luft; alle fire pustet nå ut.


En familie på fire skal nyte en uke på et avides sted. De drar fra storbyen en hel uke for å nyte late dager og kvalitetstid. De har leid et feriehus og virkelig skjemme seg bort. De skal bruke stedet og legge opp dagene som de vil. Foreldrene har en trettenårig datter og en seksten år gammel sønn. De er en helt vanlig, amerikansk familie. 

Sjeldent at ting går som planlagt
Men ferien deres får en bråstopp da eierne av feriehuset plutselig dukker opp. De har nettopp vært et sted, men tør ikke å dra tilbake til storbyen New York, siden det er strømbrudd og de bor i en blokk med heis. De begynner også å bli gamle. Feriehuset var nærmeste sted. Derfor besluttet de å dra til feriehsuet deres, selv om de har leid det bort til noen andre. Men de håper de kan få være der en stund til de vet mer hva som foregår. Karakterene i boka er vant til å få all informasjon gjennom Tv og mobil, men uten strøm og nettilgang, er de mer hjelpeløse enn noen gang. Hva forårsaket strømbruddet, og er det et alvorlig tegn på at noe større er på gang? Burde de oppsøke folk i nærområdet selv om de bor et godt stykke fra andre, eller er det utrygt? Og hva er den forferdelige lyden som får glass til å sprekke?

Legg verden bak deg, er stemplet som en thriller og er en noe uvanlig thriller. De som ikke liker kryptisk skrivestil og undertoner, vil nok helt sikkert kjede seg med denne, men det gjorde ikke jeg. Har også sett den har fått mange delte meninger. Noen mener boka er muligens noe uklar eller synes at det er for lite som skjer, og noen elsket den. Jeg hverken hater eller elsker den, men synes det er en godt skrevet thriller. Den er heller ikke spesielt original med hva forfatteren prøver å formidle, for har vært borti lignende tematikk før i blant annet: The Cabin at the End of the World av Paul Tremblay. Helt ulike handlinger og karakterer, men tror Alam og Tremblay var i samme tankegang. The Cabin at the End of the World ble utgitt i 2018, altså før Legg verden bak deg.

En bok som nesten gikk hus forbi
Har selv ikke hørt om Legg verden bak deg før den ble utgitt på norsk, men så er det ikke thrillere jeg søker mest på, selv om det er en sjanger jeg leser mye av. Det er mest horror bøker jeg oppsøker når jeg skal finne bøker som frister. Selv om dette er en thriller, kan den også leses som en horror, fordi karakterene føler mye frykt angående det ukjente. Frykt for lite informasjon og om det er tryggest å bli eller å dra. Hva vil de eventuelt finne hvis de drar? Skrivestilen til Alam er veldig kryptisk og det var det som dro meg inn i boka. Må innrømme at selv om boka var på under trehundre sider, brukte jeg litt over en uke på lese den ut, fordi det var noen tunge og tørre partier å komme seg gjennom, også. Synes også den tar opp som nevnt rase og klasseskille på en troverdig måte uten å overdrive. Selv om boka består av amerikansk tematikk og handling, var det mye å kjenne seg gjennom i det som har vært i media i det siste.

Det virker som at det ikke går an å lese en eneste bok for tiden uten at den blir filmatisert eller produsert som en Tv-serie av Netflix. Denne boka blir til Netflix serie med Julia Roberts og Denzel Washington. Julia Roberts er helt ok, og Denzel Washington er enda bedre, men tror nok ikke jeg kommer ikke til å se serien. De få trailerne jeg har sett av Netflix-produserte Tv-serier, ser de noe hjemmelaget ut. Har heller ikke Netflix, og vet ikke om det er verdt å skaffe det bare for å se denne serien. Litt morsomt at Denzel Washington faktisk ble nevnt i boka.

Alam beskriver godt en usikker verden med karakterer fulle av angst som spør hverandre om det lønner seg å stole på folk utenfor stedet de befinner seg i når en katastrofe inntreffer. Bortsett fra noen kleine foreldresex scener som føltes noe malplassert i all spenningen og intensiteten som allerede var der, var dette en mystisk og smådramatisk thriller der man bare forventer det verste sammen med karakterene. For er det ikke menneskelig å forvente det verste?


(Bakpå):


Amanda og Clay har pakket bilen og tatt med de to

tenåringsbarna til en avsidesliggende hjørne av Long 

Island. Der har de leid et luksuriøst sommerhus for å

feriere langt unna det hektiske livet i New York i en ukes tid.


    Men da det banker på døren en sen kveld begynner idyllen

å slå sprekker. På trappen står et eldre svart par. Ruth og G.H.

sier at de eier huset, og at de har flyktet dit i panikk etter at

New York plutselig ble mørklagt. Og her de befinner seg nå,

uten internett eller dekning på mobilen er det vanskelig å vite

hva som har skjedd og hva som er sant.


    Ruman Alam utforsker kompleksiteten i et familieforhold,

rase og klasse. Han viser hvordan sterke bånd oppstår og en-

drer seg når krisen er et faktum.

    Alam ble nominert til National Book Award for Legg verden

bak deg. Boken har likket på amerikanske bestselgerlister i

månedsvis og skal bli Netflix-serie med Julia Roberts og Den-

zel Washington.


Originaltittel: Leave the World Behind
Norsk tittel: Legg verden bak deg
Forfatter: Rumaan Alam
Sjanger:
Thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
286
Forlag: Ecco
Norsk forlag: Strawberry Publishing
Utgitt: 2020
Min utgave: 2021 (Innbundet)
Lest: 16.06. - 26.06. 2021
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 5 Ikke spesielt annerledes, men mystisk og kryptisk. Man higer etter å vite mer.
Omslag: 5 Enkelt, mystisk og vakre fargekombinasjoner.
Baksidetekst: 5 En stor grunn til at jeg ville lese boka. En noe annerledes setting og interessant tematikk.
Skrivemåte: 5 Kryptisk, mystisk og gåtefullt. Det er lett å lese noen ekstra sider.
Favorittkarakter: G.H. Mystisk og man vet ikke helt hvor man har ham.
Persongalleri: 4 Liker at det er få karakterer. Det gjør det hele mer interessant, men synes foreldrene overskygger tenåringsbarna deres noe, og hadde vært fint om de fikk ta litt mer plass.
Slutten: 4 På en måte skjønner jeg hvorfor noen ikke liker boka og omvendt. Jeg liker slutten, og tankegangen, men er samtidig ikke helt frelst.
Høydepunkt:
Alams fortellerstemme som er veldig hemmelighetsfull og samtidig klarer å holde nysgjerrigheten til leseren oppe. Stemningen og alt det dystre.
Lavpunkt: Noen tungtrødde partier å komme seg gjennom og enkelte steder i boka tar det litt tid før det skjer noe.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021


6 kommentarer:

 1. Har ikke hørt om denne. Virker interresant.Noteres:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til. Det er en godbit. =)

   Slett
 2. Så moro at du likte denne. Jeg digger den, men tenkte at du ville synes slutten ble for sær. Det er noe med stemningen som fascinerte meg.

  Men hva ...? Skal den bli en serie? Håper de ikke endrer for mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den for mye med boka var sær.
   Jepp, nok en bok som blir serie, og det Netflix serie. Begynner å bli lei av den regla.

   Slett
  2. Jeg har ikke samme aversjonen som deg så jeg digger Netflix. Billig moro og noe for alle :)
   Kan ikke helt se for meg hvordan boken kan bli en serie- men jeg kan jo bli positivt overrasket.

   Slett
  3. Er bare litt lei av at nesten alle bøker blir produsert av Netflix eller noen andre, i det siste har det vært svært mye Netflix produksjoner. Føles mer ut som en trend istedet for å se en helhetlig produksjon utført med stil og noe som føles ekte. Blir lei av serier som ser ut som en masseproduksjon.

   Slett