22. januar 2021

Helgelektyre(370)

Reklame: Inneholder eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
House of Leaves av Mark Z. Danielewski, En verden av verdener av Kerby Rosanes, Elsker, elsker ikke av Lidia Kostanek og Marthe Mulkey,er fra egen boksamling


Mot mørket - Peter Serck

Alle fugler små - Hanne Gellein

House of Leaves - Mark Z. Danielewski

 

Natt til onsdag leste jeg ut denne:

 

Kongen - Tom Egeland

Den tok det litt tid å komme seg gjennom på grunn av størrelsen og leser i vanlig tempo, men det var verdt lesetiden. Begynnelsen er noe ujevn og treg, men det tar seg opp hvis man smører seg på med litt tålmodighet. Den er om Christan Collet Archer som er en kjent milliardær og som har livet på stell, i hvert fall nesten. Han forsømmer kanskje familien litt med jobben og damer, men han er fremdeles gift med Monica og sammen har de Ingrid og Bård. Milliardæren får for første gang kjenne på frykten da det viser seg at kona og datteren er forsvunnet og det fryktes kidnapping. Men hvem og hvorfor? Har han noen hemmeligheter selv? En mørk thriller med mye humor.

Som sist helg leser jeg fortsatt Mot mørket av Peter Serck, så det ser kanskje ut som jeg ikke har lest noe i denne uka, men leser hver dag. Noen dager mye, andre dager noen sider. Denne sliter jeg litt med for jeg liker historien og karakterene, men går ikke helt overens med fortellerstemmen. Den føles noe oppramsende og noe småtørr, men deler av historien er temmelig spennende, i hvert fall de delene om fortiden.

Boka tar for seg krigstiden og hvordan den preger et menneske lang tid etterpå. Det skjer med Georg som er en gammel mann nå. Han er fra Berlin, men flyttet til Oslo sammen med sin kone Alma. Hun er død og han etterlatt helt alene siden de aldri fikk barn. Han sliter med skyldfølelse fordi han er opprinnelig tysk og foreldrenes kone, ble skuffet over at hun giftet seg med en tysk mann. Han er kunstner som er i ferd med å bli blind og maler ofte minner fra krigstiden. Vi blir også kjent med hans fortid i Berlin da han bodde sammen med foreldrene sine og søsteren. Begge foreldrene hans tok selvmord og søsteren Edi forsvant. De to var svært nære og han bærer på et savn. Boka er ikke så stor og for det meste interessant, men noe tung å komme seg gjennom. Svært interessant om fortiden hans der de har litt forskellige meninger om Føreren i den familien. To av dem holder med ham, mens to av dem er i tvil. Spennenede å lese om den splittelsen.

Samme natt som jeg leste ut Kongen, begynte jeg så smått å lese en ny bok og det er: Skjebnesteinen av Sven Petter Næss. Leste ikke hans forrige bok om Harinder, men synes det går greit. Det er en ny sak og man blir godt kjent med personene. Kripos etterforskeren Harinder Singh er i Edinburgh som privatperson. Niesen hans ble bortført etter å ha vært på tur og funnet så vidt i live i en elv av noen forbispaserende. Hun heter Amandeep og blir kalt Amanda av hennes nærmeste venner. Han har lovt å ikke blande seg inn i etterforskningen, men klarer han å la være?

Har ikke kommet så veldig langt i boka, men en helt grei krim om en "ordinær" sak så langt.

Leser fortsatt House of Leaves som kommer til å bli gjentatt en del fremover siden den tar sin tid. Den er på over sju hundre sider og leser tregere på engelsk. Men har ikke noe i mot å ha en bok man bruker lang tid på. Også litt morsomt at hver gang forfatteren skriver house skriver han det med blått istedet for svart, og det har kanskje sin mening. Har ikke tenkt å avsløre noe. Den er om familien Navidson som flytter inn i et gammelt hus i Virginia som har hatt mange eiere. Det ligger øde til og de tror de får en rolig hverdag. Men foreldrene oppdager at det er noe rart med huset. Det ser ut som det av og til forandrer seg helt av seg selv, og etter å ha vært borte en tur, og kommer tilbake, ser de at det har dukket opp en ny dør på stua og innenfor er det en gang. Samtidig følger vi en annen aspekt i boka som jeg kjenner jeg må få mer tak på før det blir oppsummering, for å bli litt bedre kjent med før man gir en oppsummering. Dette er en eksperiementell bok, både historien og måten det er skrevet på. Det er også morsomt at en bok som har fått status som kultbok ble skrevet av en debutant. Liker også at boka åpnet med en eneste setning: This is not for you. Da må man i hvert fall lese den.

Jeg blir kanskje ferdig med Mot mørket i løpet av helga og da er neste bok: Alle fugler små av Hanne Gellein. Hadde tenkt å lese den i fjor sommer, men ikke alltid ting går som planlagt. Blir morsomt å lese den siden handlingen foregår i Trondheim. Har ikke lest mange bøker hvor handlingen er lagt til min nærmeste by. Den siste boka jeg leste som hadde en handling i Trondheim var: #Kampklar som jeg leste tidlig i fjor.

Siden sist helg har jeg fargelagt dette: 


 

Motivene er fra denne boka:

En verden av verdener - Kerby Rosanes


 
Motivene er fra denne boka:

Elsker, elsker ikke - Lidia Kostanek & Marthe Mulkey

God helg.

Ukas låt: Lonely - NANA

2 kommentarer:

 1. Spent på hvordan du vil omtale House of Leaves. Om jeg blir fristet til å lese den på nytt.
  Ønsker deg en fin helg, Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Kan bare si det med en gang at det er bare å lese den på nytt. Synes den er annerledes og forfriskende. En bok som holder seg godt. Bare skjemmes av at jeg ikke har lest den før. Tror det var bruk av fotnoter som ikke fristet for det minner meg om pensum og da får jeg dysleksi med en gang, selv om jeg ikke har det.
   Savner ikke skoletiden. =)

   Takk kjære du, og i lige måde. =)

   Slett