28. mai 2020

Natt av Bernard Minier - seriemorderen Julian Hirtmann er endelig tilbake

Reklame: Eksemplar mottatt fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse


- Hvem er denne gutten? spurte han og pekte på fotografiet av Gustav. - Har man en anelse om det?
    - Ikke den minste, svarte hun. - Hvorfor ikke sønnen hans?
    Han så på henne.
    - Sønnen hans?
    - Hvorfor ikke?
    - Hirtmann har ingen barn ...
    - Kanskje han har fått etter at han forsvant. Hvis dette bildet er tatt nylig, er denne gutten fire eller fem år gammel. Julian Hirtmann har ikke vært sett på seks år, ikke sant?
    Han nikket. Og plutselig ble han tørr i halsen. Seks år ... Det sammenfalt med da Marianne ble kidnappet ...

Martin Servaz og Julian Hirtmann møtes igjen.

Etter seks år med stillhet, gir Hirtmann nok en gang et tegn fra seg, og denne gang gjennom bilder. På et av bildene er det en fem år gammel gutt som heter Gustav. Er det hans egen sønn, eller er det Servaz sin?

Norsk og fransk politisamarbeid
I denne boka skjer et norsk og fransk politisamarbeid. Kirsten Nygaard og Martin Servaz blir satt som et team etter at et lik er blitt funnet i Mariakirken i Bergen. Noe tyder på Hirtmann er tilbak og forsøker å få kontakt. Servaz har god kjennskap til Hirtmann. De har møttes mange ganger før. Før han møter Kirsten Nygaard, har Servaz gjennomgtt noe vanskelig traumatisk. Etter jakten på en mann, blir han skutt og havner i koma i noen dager. Datteren hans som bor i Canada, kommer for å bo hos ham en stund, og både hun og kollegene hans har oppdaget en forandring i ham. Vil han bli den samme igjen, og er han sterk nok til å jobbe så kort tid etter ulykken?

Sammen med Kirsten Nygaard, drar Martin til et hotell i en østerisk landsby. Gustav er blitt obeservert i området. Han bor i en hytte sammen med et underlig par tvers over veien av hotellet. De har en grunn til å tro at dette paret har en forbindelse til Hirtmann, og usikkerheten gnager i Servaz om det er hans sønn eller ikke. I så fall, hvordan vil han selv og andre reagerer på det? Det viser seg også at de er ikke de eneste som er på jakt etter Hirtmann. En mann bærer på en sorg over tapet på sin datter og ønsker hevn. Så her er det skikkelig katt og mus lek fra mange kanter. Hvem jakter på hvem?

Natt er bok nummer fire om Martin Servaz. Selv har jeg ikke lest fra begynnelsen, og synes heller ikke at det gjorde noe. Man får mye bakgrunnshistorie, så man får med seg sammenhengen om ting. Man blir ikke forvirret. Det er også morsomt at Minier skriver om politisamarbeid mellom Norge og Frankrike. Han nevner mye om Norge i boka. Han nevner også blant annet Utøya. Han skriver til og med litt om Trondheim og Hell. Martin Servaz jobber tett på med den norske politikvinnen. Vil det oppstå følelser mellom dem, eller er de for forskjellige, og profesjonelle?

Ensformig politikvinne
Kirsten Nygaard var spennende å lese om, i begynnelsen, men hun har en veldig monoton og kjedelig personlighet. Hun er veldig kald og stiv. Slike karakterer er spennende, men synes hun ble som en skygge av seg selv, og synes at Martin Servaz er en mer levende og troverdig karakter enn henne. Han viser flere sider av seg selv. Han gjør sine tabber og samtidig prøver han å gjøre det rette.  Det morsommme med Martin Servaz er at han minner meg litt om MacGyver. Han hadde sin fiende, Murdoc, som dukket opp ofte, og han traff mange vakre kvinner i nød. Sånn er det litt med Martin også.

Selve saken i boka var ikke mest spennende å lese om denne gang. Men med denne boka beviser Minier på hvor god han er til å beskrive omgivelser, grader og atmosfære. Man fryser nesten mens man leser boka, for han er så god på å beskrive kulde og natur. Det er nesten som om man befinner seg i den mørke og kalde skogen sammen med dem. Han skriver med innlevelse og følelser.

Jeg har riktignok lest bare to bøker av Minier så langt. Jeg leste Ikke slå av lyset i fjor, og syntes den var noe tam, men jeg er glad jeg ga ham en sjanse til ,og kommer til å fortsette å lese resten av serien. For den har noen faktorer som holder på interessen. Denne boka hadde mer flyt enn den forrige, og flere interessante karakterer.

(Bakpå): 

"MINIER VISER IGJEN HVORFOR HAN ER
FRANKRIKES KRIMKONGE".

- En kvinne blir funnet myrdet i Maria-kriken i Bergen.

- En samling fotografier oppdages på en norsk oljerigg.

- Et av bildene viser en ung gutt ved navn Gustav i en liten østerrisk
landsby

Tre tegn som overbeviser kriminalbetjent Kirsten Nygaard om at den etterlyste seriemorderen Julian Hirtmann er tilbake. Hun tar umiddelbart kontakt med kriminalbetjent Martin Servaz, som har jaktet på Hirtmann i mange år.

Fra nå av er de to etterforskerne innblandet i en skrekkjagende katt og mus - jakt, der ingen vet hvem som vil komme seriende ut.

"Som i Nattsvermeren, ligger seriemorderen alltid to skritt foran og leker
seg med etterforskerne på samme vis som Hannibal Lecter gjorde med
Starling. Miniers morder er minst like uimotståelig."
DAILY MAIL

"De siste årene har Frankrike gitt oss noen av Europas mest hardtslående
og originale krimforfattere. Bernard Minier befinner seg på toppen,
sammen med de aller beste."
SUNDAY TIMES

Originaltittel: Nuit
Norsk tittel: Natt
Forfatter: Bernard Minier
Sjanger: krim
Målgruppe: voksen
Antall sider:
522
Forlag: XO Editons
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2017
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest:  28.04. - 13.05. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Småspennende og god driv.
Tittel: 3 Tja, noe kjedelig tittel, kanskje?
Omslag: 5 Vakkert og mystisk. Man får lyst til å følge veien og undersøke hva som skjer.
Baksidetekst: 4 Det som ga meg lyst til å lese boka, og det blir spennende å ha Hirtmann tilbake igjen.
Skrivemåte: 4 Mer innlevelse og flyt denne gangen, og følte jeg ble bedre kjent med karakterene.
Favorittkarakter: Julian Hirtmann. En underlig skrue man vil vite mer om.
Persongalleri: 4 Spennende og mange interessante og irriterende karakterer å bli kjent med.
Slutten: 3 Kanskje det jeg likte minst? Det blir for åpenbart, og det går plutselig kjappere en resten av boka.
Høydepunkt: Veldig lettlest og god driv til tross for størrelsen på boka. Spennenende og interessante karakterer å bli kjent med.
Lavpunkt: Noen dødpartier her og der, og litt vel kjapt på slutten.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar