3. desember 2019

Månedens Bokanbefaling (september)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
The Tommyknockers av Stephen King, er fra egen boksamling

I september leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge: 

Du er død - Peter James
The Tommyknockers - Stephen King
La oss håpe på det beste - Carolina Setterwall
Det jenter er lagd av - Elana K. Arnold
Tatovøren i Auschwitz - Heather Morris
Myrgraven - Val McDermid
Effekten av måneskinn på nyfallen snø - Tove Braathen

Året nærmer seg slutten for de aller fleste, mens jeg er ikke helt ferdig med september ennå ...

Tre av seks planlagte bøker ble lest og de andre tilfeldige. September var en bedre lesemåned enn august. Ikke på grunn av antall leste bøker, men når  det gjelder innhold. Jeg leste mange skuffende bøker i august. Det ble noen få skuffende bøker også i september, men ikke så mange som i august.

Det ble en femmer i september, og mange firere. Noen synes at terningkast er barnslig, men jeg synes det fremdeles det er både morsomt og nyttig å bruke det. Jeg bruker det mest for min egen del.

Bøker jeg likte veldig godt i september er: Tatvøren i Auschwitz av Heather Morris, Effekten av måneskinn på nyfallen snø av Tove Braathen, The Tommyknockers av Stephen King, og Det jenter er lagd av, av Elana K. Arnold

Og hvilken bok likte jeg best i september?

Tatovøren i Auschwitz - Heather Morris 

Litt uvanlig valg for min del siden jeg liker horror og psykologiske thrillere best. Men dette var fascinerende lesing. Det var ikke kjærlighetshistorien som fascinerte, men overlevelsesviljen deres til tross for alt det fæle som skjer rundt dem, og ikke ane hva som er i vente. Samme hvor mørkt og dyster omgivelsen deres er, leser man om bånd som knyttes og om mennesker som er villig til å beskytte hverandre, selv om de ikke har kjent hverandre lenge. Det er lojaliteten som oppstår i brakkene som var mer fengslende å lese om enn selve kjærlighetsdelen, og hvordan man holder sammen, selv om de ikke har kjent hverandre lenge. Synes denne boka innneholder mer enn en kjærlighetshistorie, og den er vel verdt å lese.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Andre bøker jeg fikk sansen for i september, er:The Tommyknockers av Stephen King. Jeg har lest mye av ham oppgjennom årene, også tiden før jeg blogget, og må nok si at denne er den underligste jeg har lest av ham så langt. Den er om en kvinne som kommer over noe i skogen mens hun går tur, noe spist i bakken. Hva er det for noe? Samtidig forandrer menneskene seg i småbyen i nærheten. Rare ting skjer. Dette er en bok på over 900 sider og han er kjent for å skrive svære bøker, men det var verdt strevet.

Jeg likte også Effekten av måneskinn på nyfallen snø av Tove Braathen fordi den var noe sær. Den er om Margot som er nysingel og flytter til egen leilighet. Hun jobber som lærer på en skole som hele tiden er opptatt av fellesskap og nyskapning. Fra leiligheten sin ser hun et bål i utkanten av strøket hvor mennesker oppholder seg av og til. Vi følger også Vera som bor i samme blokk som Margot. Hun har sine helseplager og utfordringer, og hvilken hemmelighet er det hun bærer på? Dette høres kanskje ut som en kjedelig "kvinneroman", men det er det ikke. Jeg likte den mye bedre enn forventet og jeg liker hvordan forfatteren beskriver menneskene på. De er veldig levende å lese om.

En annen bok jeg vil nevne i farten, er en bok med masse svart humor og alvor. Det er Det jenter er lagd av, av Elana, K. Arnold. En bok og forfatter som var ukjent for min del. Forfatteren skriver om hele jentespekteret på en kreativ måte. Hun skriver om brudd, kjærlighet, følelser, sex, graviditet og mye annet. Man lar seg beundre av denne Nina, fordi hun har svart humor som er lett å kjenne seg igjen i, og hun forteller en veldig interessant historie. Det er også en av de bedre ungdomsbøkene jeg har lest i det siste, og boka kan fint leses av både voksne og ungdom siden boka tar opp veldig aktuelle temaer.

I september leste jeg også Du er død av Peter James. Selv om den var noe forutsigbar, likte jeg den fordi den hadde tempo og holdt på interessen hele tiden. Det som irriterte meg litt med den, var ikke bare fordi den var forutsigbar, men pludringen mellom Roy Grace og hans kjære. Det blir noe malplassert i en så mørk krim. Men Peter James skriver godt ennå, og engasjerende.

Bøker jeg ikke likte så godt derimot var overraskende nok Myrgraven av Val McDermid. Val McDermid er kjent for bokserien med Tony Hill og Carol Jordan. Tony Hill med sin fantastiske sarkasme som også ble til en fin tv-serie. På norsk tror jeg den het: Arr i sjelen. Husker den som både spennende og morsom. Jeg leste også den første boka i serien om Tony Hill og Carol Jordan som jeg likte godt. Myrgraven er femte bok i en annen serie. Dette er femte bok i Karen Pirie serien. Jeg har ikke lest de tidligere bøkene, men syntes ikke det gjorde noe. Her slet jeg med å komme meg gjennom boka fordi den er svært repetiv og man ble underveis lei av en arbeidskonflikt mellom Karen Pirie og noen andre som gjentar seg ganske ofte og er svært uinteressant. Selve krimsaken var heller ikke spesielt engasjerende, så dette var skuffende med tanke på at Val McDermid kan bedre enn dette. Dette var tamme greier.

En annen bok jeg ikke likte helt, men som var helt grei er: La oss håpe på det beste av Carolina Setterwall, er om forfatteren selv som beskriver om den tøffeste tiden i livet sitt da hun finner sin kjære død i senga neste dag. Den samme natten lå hun inne på sønnens rom for hun visste at hun måtte amme ham straks igjen og senere må leve med skyldsfølelse fordi hennes kjære dør alene. Hva døde han av, og hvordan skal hun ta vare på sin egen sønn i den kaotiske sorgprosessen? Forfatteren deler en sårbar og modig side av seg selv i denne selvbiografiromanen. Morsoppgaven er en av de viktigste rollene i verden, men likevel blir det litt vel mye skriverier om amming og det som hører med å være mor, og det er ikke et tema jeg er voldsomt interessert i å lese om. Synes også noen partier blir vel privat, som å lese i noens dagbok. Så det ble dessverre ikke helt boka for meg.

Ikke mange bøker ble lest i september, og det er heller ikke det viktigste, men hva man får ut av det. Stort sett er jeg fornøyd med de fleste bøkene jeg leste i september.

Ryggperspektiv av bøkene:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar