20. oktober 2018

You May Now Kill the Bride (Return to Fear Street, 1) av R.L. Stine - herlig mørk stemning og gale karakterer


    But revenge for what?
    Randolph raised his hands and let Nelson help pull him to his feet. "It won't end today," Randolph murmured. He leaned heavily on Nelson as they began walk to the lodge. "Now I will have to take my revenge on the Goodes. It won't end. Not before I have avenged my daughters."
    Nelson guided him between the tall grass on either side of carpeted aisle. He didn't speak. He didn't know what he could say.
    Nelson heard again in his ears the screams of the two girls.
    Maybe it will never end, he thought.
    A burst of wind carried the girls' dying screams back to his mind. He shut his eyes and guided Randolph Fear down the mesa to the lodge.

Familien Fear er ikke som andre familier.

Familien Fear forfulgt av tragedier eller er det forbannelser?
De har en lang historie bestående av ulykker og tragedier. Boka er i begynnelsen i tidsperioden mellom 1922 og 1924, der sjalusi hersker mellom søstrene Ruth Ann og Rebecca. De har aldri vært spesielt nære, og den ene søsteren har sitt eget skjulested. Oppe på loftet er det flere antikke bøker med forskjellige spådommer og andre hemmeligheter. Hun er usikker på om foreldrene vet om disse bøkene eller ikke, eller om det er hennes egen lille hemmelighet. Uansett så er det hennes favorittrom, og dit hun går når hun er frustrert og lei seg. Søsteren hennes gjør noe som gjør Ruth Ann opprørt, og på selve bryllupsdagen skjer det noe katastrofalt som det snakkes om i slekta i flere år senere.

Over nitti år senere, er det en annen familie fra samme slekt med samme etternavn som bor i det samme huset, og de mystiske antikke bøkene står der de alltid står, på loftet. Søstrene som bor der nå er heller ikke spesielt nære. Harmony er litt misunnelig på Marissa som har bedre utseende, godt likt av andre, mens Harmony lever som en skygge og driver med sitt. Attpåtil skal søsteren hennes gifte seg og Harmony bestemmer seg for å ha det litt gøy med noen spådommer som en hemmelighet for seg selv, og for å sjokkere bryllupsgjestene litt. Til og med Harmony blir dypt sjokkert da hverken hun eller andre finner Marissa noe sted på selve bryllupsdagen. Hva har skjedd og vil de noen gang finne henne? Er det på grunn av at det hviler en forbannelse over familien hennes, hvor andre tragiske ting har skjedd tidligere, eller er det noe mer bak?

Return to Fear Street er en slags reboot av originale Fear Street av R.L. Stine, som også er forfatteren av fenomenet Grøsserne, altså Goosebumps. Jeg rakk å lese noen av Fear Street bøkene på den tiden, men mest Grøsserne da jeg var stor fan av den serien, og Fear Street ble ikke utgitt lenge i Norge av en eller annen grunn, til min store skuffelse, siden jeg var stor fan av R.L. Stine. For jeg ville gjerne ha med meg de bøkene også. Selv om dette ikke tilhører originale Fear Street bøkene, gjør det ikke noe.

Gale påfunn
Jeg var som sagt stor fan av Grøsserne som yngre leser, og selv om jeg har lest noen enkeltstående bøker av R.L. Stine i voksen alder som jeg ikke har likt, så føler jeg her den samme nostalgien som da jeg leste Grøsserne. Fear Street består også av snodige og gale karakterer og skremmende påfunn. Disse bøkene er litt skrudde, som også er meningen å være, så det føles som å ha gode R.L. Stine tilbake. Man blir veldig nostalgisk av det, og You May Now Kill the Bride var svært underholdende, selv om jeg er for gammel for målgruppen.

You May Now Kill the Bride er en bok med veldig mørk atmosfære, gale og levende karakterer, kreativ handling, og byr på stor dose underholdning. Den er ikke spesielt original, men det gjør ikke noe. Man skal bare lese litt, så litt til, og til slutt sitter man fast i boka. Det er den effekten boka har, og det var nesten som i gamle dager, da man ble forelsket i en ny serie.

Bakpå:

TWO SISTERS,
DIVIDED BY TIME.
EACH WITH A TERRIBLE
RESENTMENT SHE CAN
BARELY CONTAIN.

Two Fear family weddings, decades apart ... Each bride will find that the ancient curse that haunts the Fears LIVES ON. It feeds off the evil that courses through their blood. It takes its toll in unexpected ways and allows dark history to repeat itself.
    In this all new Fear Street story, family ties bind sisters together - till DEATH do they part.

Originaltittel: You May Now Kill the Bride 
Norsk tittel: Ingen oversettelse i skrivende stund 
Forfatter(e): R.L. Stine
Sjanger: horror
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
344
Forlag: HarperTeen
Norsk forlag: Ingen norsk utgave i skrivende stund
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Pocket) 
Lest: 08.10. - 14.10. 2018
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
: 4 Fengslende, liker den mørke og morbide stemningen veldig godt, og litt småmorsom også.
Omslag: 6 Herlig. Både fargene (selv om jeg ikke liker rødt), motivet og at det ser litt antikkaktig ut.
Baksidetekst: 4 Høres litt vel barnslig ut, men der tok jeg feil.
Skrivemåte: 5 Lett og herlig. Korte, effektive og avhengighetsskapende kapitler. Man må bare lese litt til og litt til ...
Favorittkarakter: Harmony, fordi det var den man kom tettest innpå og hun var en fresh karakter å lese om. 
Slutten: 3 Hastverkaktig og det gjorde også at stemningen ble fort brutt på en måte.
Høydepunkt: Til tross for det er litt forutsigbart, er det så underholdende og fengslende at man blir lett dratt inn i det. Mørk, dyster og stemningsfull.
Lavpunkt: Hastverkaktig slutt og ikke spesielt overraskende heller.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Boktrailer:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar