21. november 2017

Hendig mann søkes av Jöns Hellsing - hemmeligheter, lengsler og idylliske omgivelser, men ingen handling


Det gæliske navnet på øya John nettopp har gått i land på, er Eilean Dóchas. Navnet betyr 'håpets øy' og er inspirert av vestkystens bratte klippevegger som ga sjøfolkene rikelig av nettopp den følelsen når de kom fra åpent hav, på vei hjem mot tryggheten. For sikkerhets skyld holder imidlertid John seg til det navnet de fleste fremmede bruker og som med tiden har vunnet frem.
   Hope Island.

Man kan ikke bare drømme bort livet?

Et trygt liv eller la seg rive med av drømmene sine?
John har kanskje ikke valgt det letteste livet. Han er i slutten av tjueårene, og har ennå ikke noe fast i livet. Ingen fast bosted, ingen fast jobb og ikke noen kjæreste. Han har kun en drøm og det er å gi ut en roman. Men veien dit er alt annet enn lett, spesielt siden han ikke har mange rundt seg som har troen på ham, ikke en gang hans egen mor. Mens han drømmer om en dag å utgi en roman, søker han etter en jobb og kommer tilfeldigvis over en annonse om en renoveringsjobb. Han velger å ta den sjansen. Handlingen foregår samme periode som da Margaret Thatcher var Storbritannias statsminister, og Samantha Fox var en populær hjerteknuser, nemlig på midten av 80-tallet.

Dette er kanskje ikke min type sjanger, men jeg som leser mye horror og thrillere, som leser mye mørkt og dystert generelt, må ha litt lett underholdning innimellom. Det fikk jeg her. Dette er en bok om en mann som prøver å finne seg selv og som følger drømmene sine fremfor å ta fornuftige valg. Boka inneholder også hemmeligheter, intriger, og masse følelser. De to siste er ikke helt for meg, men noe må man jo finne seg i når det gjelder slike bøker. Det blir som å se en såpeserie, som jeg også følger med på, blant annet Home & Away og I gode og onde dager. Denne boka kan minne litt om det, men bare fra en annen tid.

Å finne seg selv
Det mest intressante med hele boka er hovedpersonen John. Han er det lett å relatere seg til med tanke på at det ikke alltid er like lett å finne ut hva man skal med livet. Finne det som er rett for seg selv, spesielt når det gjelder ting som utdanning og jobbvalg. Noen er mer selvbevisste på akkurat det enn andre. Det er så forskjellig fra person til person. Det som er rett for andre trenger ikke å være det rette for deg. Så det å finne sin plass i livet er ikke det letteste, noe John er et godt eksempel på. Likte også godt hans eventyrlystne side, og at han samtidig har guts til å satse på det han virkelig har lidenskap for. Han går egne veier.

Selv om jeg også likte noen av de andre karakterene godt, er det ikke alltid nok. Det var selve handlingen jeg fikk problemer med. Det blir altfor forutsigbart og man skjønner fort hvor det bærer hen kort tid etter man har begynt å lese. Det blir hverken spennende og overraskelsesmomentene er og blir fraværende. Så det blir veldig monoton lesing undervei, noe som er litt trauring. Jeg krever ikke spenningsbøker med den ene spenningskurven etter den andre. Av og til er det godt med rolige og avslappende bøker også, men ikke at det står helt bomstille. Det hadde vært fint med en mellomting. Men det som var den store nedturen er som nevnt tidligere, ingen overraskelser. Det går bare en vei. Det er ingen utvikling eller noe. Jöns Hellsing har skrevet en fin og lett underholdende roman, men opplevelsen av den blir for passiv og lite medrivende, dessverre. Godt utvalg av miljø som er svært idyllisk, og interessante karakterer, men det er ikke bestandig det holder. Det var som sagt selve historien som ble problemet her. Den fenget ikke noe særlig.

Hendig mann søkes er første bok i Hope Island trilogien.

Bakpå:

LONDON, AUGUST 1985

En stillingsannonse med overskriften "Hendig mann søkes" lokker tjueåtte år gamle John og hans forfatterdrømmer til de skotske øynene. Huset ved havet er et perfekt sted for en forfatter. Men så møter han huseieren: lordens svenske kone Anna.

John blir forført av ladyen og trekkes inn i et spill som til slutt får hele øya til å holde pusten. Blant annet pubeieiren Heather MacDonald, som har begynt å tro at John er miraklet hun har håpet på ...

Jöns Helllings debutroman er et sjarmerende feelgood-eventyr om en ung mann som finner veien hjem i livet langs svingete veier. Boken er den første i Hope Island-trilogien, som utspiller seg mens Storbritannia styres med jernhånd av Margaret Tatcher.

Originaltittel: Händig man sökes 
Norsk tittel: Hendig mann søkes
Forfatter(e): Jöns Hellsing
Sjanger: roman
Målgruppe: voksen
Antall sider:
462
Forlag: HarperCollins Nordic
Norsk forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 23.10. - 31.10.17
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 3
Noe festlig, litt sjarmerende og lettlest.
Tittel: 2 Tja, ikke en tittel man vil vise seg offentlig med? :)
Omslag: 4 Friske farger og idyllisk. Man får lyst til å sette seg på  panseret og nyte utsikten sammen med sauene.
Baksidetekst: 4 Kort og greit, og man blir litt nysgjerrig på innholdet selv om det ikke er fra en sjanger man leser mest av.
Skrivemåte: 2 Enkel, lettlest, noen morsomme partier og smånteressant. Man blir nysgjerrig på denne John.
Favorittkarakter: John. Selv om livet ikke er enkelt, er og blir han en drømmer, og gir ikke opp.
Slutten: 2 En typisk slutt som ikke vekker følelser. Man  tenker bare; det var det.
Høydepunkt: Lett språk, lett tema, lett underholdning. Av og til trenger man noen lette bøker mellom seriøse og mørke bøker, bare la seg underholde.
Lavpunkt: Ikke helt min sjanger. 
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Boktrailer:

2 kommentarer:

 1. Tack för lång, engagerande anmeldelse:) Hoppas du blir mer överraskad av del 2 i Hope Island-trilogin som kommer hösten 2018 - om du vil läsa. Då är pubägarinnan Heather MacDonald huvudkaraktär och det hettar till redan i första kapitlet. Men kanske inte på det sätt du tror...;-)
  Allt gott från Stockholm och Skottland!
  /Jöns

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og hyggelig at du stikker innom her. :) Og ingen årsak. :)

   Selv om det ikke var helt min sjanger, likte jeg John karakteren godt for han er på enkelte områder lett å relatere seg til, så det var han som holdt på interessen min, og idylliske Skottland. Skottland har som kjent fin natur og historiske omgivelser. :)

   Selv om jeg ikke falt helt pladask for den første boka, vil jeg lese den neste i trilogien, siden serien foregår i Skottland. Jeg har aldri vært i Skottland, men er det to land som virkelig fascinerer meg så er det Japan og Skottland. :) Morsomt at det blir byttet hovedkarakter i neste bok, og takk for at du delte det med meg.

   Slett