8. oktober 2017

Denne boka er homo av James Dawson - setter perspektiv på hvor viktig det er å ikke sette hverandre i bås


Generelt kan du si at en som er bifil, er en som liker å ha sex med både menn og kvinner. Det er overveldende mange misoppfatninger knyttet til bifile der ute. Den mest utbredte misoppfatningen er nok at "du bare er bifil til du kommer ut av skapet som homo", som om alle homofile menn og kvinner har et stopp på stasjonen i Bifilheim før de tar toget hele veien til Homsedal. Om dette er tilfelle for noen homofile menn og kvinner, så er det flust med  personer der ute som overhodet ikke har noen intensjon om å ta toget til endestasjonen. OG DET ER HELT GREIT.

Om selvaksept og åpenhet.

James Dawson, som nå heter Juno Dawson, har skrevet en snerten bok om det  å være seg selv uansett hvilken legning man er. Det er ikke viktig hvilken legning man har, bare man trives som man er og aksepterer seg selv.

Dette er en fin og informativ bok med humoristisk undertone. Forfatteren skriver med en lett og underholdende stemme, som om hun snakker med noen fortrolig. Hun belærer ikke hvordan man skal være eller hva man bør gjøre. Hun bare forteller om det å være forskjellig. Hun forteller og gjør rede for lesere mye om LHBT begrepet (Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). Hun forteller om forskjellene på disse uttrykkene. Mye vet man om fra før, men stadig dukker det opp nye uttrykk og begrep som hun gir en liten oversikt på. Det gjør hun på en ryddig og ypperlig måte.

Med glimt i øyet
Det er lett å tenke at sakprosa generelt er tørt og monotont, men ikke bestandig, for denne boka var alt annet enn det. Den er svært lettlest og Dawson skriver med glimt i øyet. Dette er fascinerende lesing, og det er fint at noen skriver om noe som kan få andre til å føle seg mindre redde for den man er. Det er mange som ikke er hetero, og som ikke tør å innrømme  hvem man egentlig er, i redsel for å bli avvist og bli dømt av andre, noe som er litt rart siden vi lever i 2017. Man skulle tro at folk var mer åpne og aksepterende, men dessverre ikke. Noen bærer fremdeles på eldgamle fordommer, noe som er både unødvendig og synd, for hva er galt med å vise hvem man egentlig er i dagens samfunn?

Fryktløs
Det beste med Denne boka er homo er at forfatteren viser ingen frykt i det hun skriver. Hun er åpen og ærlig, og tar opp temaer om alt fra homofobi, stereotyper, å komme ut av skapet, det å finne noen som har samme seksualitet som deg, sex og mye mer. Hun tar også opp begrepet aseksualitet. Så forfatteren er virkelig ikke redd for å skrive sannheten om ting og lære bort. Det kan bidra til at den som leser denne boka, kanskje kjenner seg igjen i noe av det forfatteren skriver, og kanskje få større selvtillit? Hvem vet?

Denne boka er homo er en viktig liten bok som tar opp store og alvorlige temaer. I boka er det også med bidrag fra andre som har forskjellige legninger, som forteller om hva de har opplevd rundt enkelte temaer, og som kan hjelpe både ungdom og voksne med å finne selvtillit hvis man sliter med å innrømme for andre hvem man er. Boka kan også fint bli brukt som pensum fordi den er svært lærerrik og gir et grundig innblikk i forskjellige temaer på en enkel og oversiktelig måte. Det eneste som trekker litt ned for min del er at noen partier kan være litt gjentagende og ikke alt var like interessant å lese om, men bevare meg vel, denne er virkelig verdt å få med seg. Den gir perspektiv på hvor viktig det er å akseptere hverandre uansett hvilken legning man har, hvordan man ser ut eller hvor man kommer fra.

Bakpå:

Om du er homo, hetero, trans eller bi - først og fremst er du DEG SELV. Dette er ikke en bok om homofili. Det er en bok om hvor spesielle, unike og helt normale vi alle er, en bok om og for oss alle, skeive som streite. Her får du svar på spørsmålene du har om kjærlighet, identitet og sex. Se på det som en håndbok. En morsom en.

I denne boka knuser James Dawson myter og fordommer og forteller oss hvordan det hele egentlig henger sammen. Likte du SKAM, kommer du til å elske denne!

Med forord av Ingvild Endestad, leder i FRI - Foreningen for kjønns - pg seksualitetsmangfold. Illustrert av Spike Gerrell.

Originaltittel: This Book is Gay
Norsk tittel: Denne boka er homo
Forfatter(e): James Dawson
Sjanger: sakprosa
Målgruppe: ungdom, voksen
Antall sider:
275
Forlag: Hot Key Books
Norsk forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2014
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 01.09. - 07.09. 2017
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4
Lærerikt, har fin humor og interessant.
Tittel: 5 Vekker oppmerksomhet og fiffig tittel.
Omslag: 5 Veldig smart, både symbolsk og at den tiltrekker seg oppmerksomhet.
Baksidetekst: 4 Virker som interessant lesing og vil gi boka en sjanse.
Skrivemåte: 4 Humoristisk, kortfattende og ærlig.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok.
Slutten: 4 Mye informasjon om alt mulig.
Høydepunkt:
Man lærte noe nytt underveis, boka hadde en fin humor og sprer positivitet.
Lavpunkt: Noen gjentagende partier her og der, og ikke alt var like interessant å lese om. 
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


2 kommentarer:

  1. Har hørt om boken tidligere, og synes dette virket som en interessant bok. Både bokens tema og budskap om det å akseptere hverandre uansett legning er viktig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nettopp og det er jeg enig i. Derfor bør flere lese den. Underholdende er den også. :)

      Slett