18. mars 2017

Pondus (15 Tenner i En Pose) av Frode Øverli - humor i krisesituasjoner


Påsan: - Mamma og pappa! Jeg vet jeg ikke sier dette ofte nok ... men jeg er utrolig glad i dere!
Pondus: Hvor ille er det?
Påsan: Tror kanskje jeg har knust et frontlys ...og skjermen er kanskje også litt ... knust!
Pondus: Påsan ... Du skal være veldig glad for at vi er glad i deg også!

Noen ting forandrer seg aldri, og godt er det.

Folkekjær tegneseriehelt
Pondus har i mange år vært å se i tegneseriehyllene her til lands, noe jeg skjønner godt. Selv om jeg ikke er blodfan, så er han en folkekjær tegneseriefigur som gjenspeiler situasjoner som kan være lett å kjenne seg igjen i. Han er festlig og kommer ofte med gode poeng, som å fikse alle vinduskarmene i stedet for å se på vintersport. Der har vi i hvert fall noe til felles. Pondus og jeg hater vintersport.

I denne utgaven sliter Pondus blant annet litt med midtlivskrise. Han får beskjed om å bytte deres gamle bil med en ny familiemobil, men ender opp med å kjøpe en Batmobil. Noe som ikke faller i god jord hos hans kjære. Denne utgaven gir oss også et godt skrekkeksempel på hvorfor man ikke skal eksperimentere med botox og den type ting. Mange andre rare, frekke og gøyale situasjoner oppstår med og rundt Pondus i 15 Tenner i En Pose.

Vulgære tegninger
Tegningene til Frode Øverli gir de crazy situasjonene en ekstra fin vri og snert. Figurene hans blir bare mer og mer groteske, og det fins ingen hemninger hos noen av dem. Dette er ingen tegneserie for de sjenerte. Jeg har sansen for at de har på kanten humor og kødder med det hverdagslige. Dette er ikke karakterer som tar seg selv så veldig høytidelig. De gjør narr av seg selv rett som det er og har svar på det meste.

Det er mye som kan sies om Pondus og gjengen hans, men de må oppleves for å skjønne hva slags karakterer de er. Personlighetene deres er ikke A4, akkurat og de byr på mye humor, galskap og utfordringer. Man blir glad i dem uansett. Må se jeg likte 15 Tenner i En Pose hakket bedre enn Fjorten av samme sorten. Denne utgaven hadde mer snert og enda mer humor. En humor som treffer. Spesielt morsomt er det å lese om forholdet til Pondus og Beate. Hennes tålmodighet settes ofte på prøve. Så her er det mye å glede seg til.

Bakpå:

I Pondusbok 15 er alt på det jevne hos Pondus og Co.

Hvis man "på det jevne" mener panikksjekking rundt stengetid, kasting av dverger, knipsing av edlere deler, alternativ hundebading, tourettes med helskru, massasje med unhappy ending, grafsing, jafsing, tafsing og slafsing, blant annet.

Denne gangen møter Pondus midtlivskrisen på den eneste fornuftige måten. Han kjøper seg en Batmobil, og vi snakker ikke om en Iphone med ustyrbelte. Vi snakker BILEN!

Gunther møter sin midtlivskrise med å gå til innkjøp av en helfrekk afroparykk. Med et antrekk som hentet fra filmen "Shaft" og swagger hentet fra kretsmesterskapet i kappgang, er alt på stell ...

Tito dytter nok botox i leppene til å fylle opp et olympisk basseng, noe som medfører at det ser ut som om noen har blåst opp en redningsflåte i trynet hans.

Som sagt, alt er på det jevne.

Originaltittel: 15 Tenner i En Pose 
Forfatter(e): Frode Øverli
Sjanger: tegneserie, humor
Målgruppe:
voksen, men passer også for ungdom
Antall sider:
176
Forlag: Egmont
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016 (Innbundet)
Lest:
13. 03. - 17. 03. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 5 (Morsomt, groteskt og vulgært. Her får man litt av hvert).
Tittel: 5
(Høres nesten ut som en kriminalroman).
Omslag: 5 (Typisk Pondus i storform, som vanlig). 
Baksidetekst: 3 (Kort og enkel. Røper litt vel mye med tanke på at boka ikke er så tykk).
Skrivemåte
: 5
(Mye god humor og det er lov å gjøre narr av seg selv). 
Favorittkarakter: Pondus. Har også litt sansen for Beate. 
Slutten: Kan ikke vurderes da det ikke er noen felles slutt. 
Høydepunkt: Mer humor enn forrige utgave og mange sprøe situasjoner som oppstår.
Lavpunkt: Det blir litt gjentagelser av de samme situasjonene av og til, men det gjør ikke noe. 
Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar