30. juni 2016

Night Shift av Stephen King - tjue smågufne noveller


'I was under a great deal of pressure at the time.' Jim Norman said. His fingers wanted to twist about in his lap, but he wouldn't let them. 
    ' I think we understand that,' Fenton said, smiling. 'And while we have no desire to pry, I'm sure we'd all agree that teaching is a pressure occupation, especially at the high - school level. You're on - stage five periods out of seven, and you're playing to the toughest audience in the world. That's why,' he finished with some pride, 'teachers have more ulcers than any other professional group, with the exception of air-traffic controllers.'
     Jim said, 'The pressures involved in my breakdown were ... extreme.'

Gode noveller, men King er bedre når det gjelder "hele" bøker.

Personlig foretrekker jeg "hele" bøker fremfor novellesamlinger og samlinger i det hele tatt, men leser novellesamlinger av mine favoritter. Det skader jo ikke, og det er jo en kjent sak at Stephen King er og blir min store forfatterhelt. Leste masse av ham på ungdomsskolen og videregående. Så tok jeg pause i noen år for av og til trenger man en pause fra sine favoritter. Og i de senere årene har jeg lest bøkene hans nå og da, og har tenkt å lese mer av ham igjen. Jeg har lest bøker av mange forskjellige forfattere oppgjennom årene, men ingen kan skrive på samme måte som Stephen King. Det er i hvert fall sikkert. Han har en helt særegen skrivemåte som er umulig å kopiere.

Novellesamlingen Night Shift ble publisert i 1978, og da var jeg ikke en gang født. Mange forbinder Stephen King med horror, men han har skrevet mye annet også. Han har også skrevet romaner og science- fiction. Han startet karrieren med å skrive science - fiction (The Dark Tower serien), så det er ikke bare horror han skriver, selv om det er mange som tror det. Sikkert på grunn av at de fleste filmatiseringene hans er horror. Men han er en forfatter som behersker alle sjangere, og selvfølgelig blir han heller ikke kalt for grøsserkongen uten grunn ... og denne samlingen består riktignok av skrekkhistorier.

Night Shift er en samling av tjue noveller. Det er veldig kjent at Stephen King skriver ekstremt lange bøker, men denne gang har novellene hans varierende lengder. Noen overraskende korte er med også. Så her er det noe for alle. Det er uvant å lese korte noveller av King av og til for man skulle tro han ikke hadde begrensninger når man leser de andre bøkene hans, som bruker å være på flere hundre sider. Svære mursteiner. I Night Shift er noen av novellene på førti sider, andre på åtti sider, og noen på femten sider. Så Night Shift tror jeg er overkommelig for alle. Selv har jeg heldigvis ikke skrekken for mursteiner for de har jeg lest mange av. Dette er også en fin bok for nybegynnere som har lyst til å prøve og lese noe av Stephen King uten at det vil føles voldsomt når det gjelder mengde og samtidig få et lite innblikk i skrivestilen hans, og hva slags verdener han skaper.

En del av disse novellene er filmatisert
For oss som har sett en del horrorfilmer oppgjennom årene (jeg har sett horrorfilmer siden jeg var liten), kan kjenne igjen noen av titlene fordi de har blitt filmatisert. Titlene fra denne novellesamlingen som jeg vet er filmatisert er: Graveyard Shift, The Mangler, Sometimes They Come Back, Cat's Eye og Cildren of The Corn. Dette er titler fra denne novellesamlingen som har blitt filmatisert og som jeg har sett. Den mest kjente tittelen fra novellesamlingen takket være tittelen i seg selv er nok Children of the Corn. En film de fleste kjenner til enten de har sett den eller ikke, og det var morsomt å lese hvor annerledes den novellen er i forhold til filmen. Den kjente historien om barn som vil utrydde alle voksne. I filmen er det et voksent og kjærlig par med, men i novelleversjonen krangler det paret så busta fyker og tåler nesten ikke synet av hverandre da de ankommer denne merkelige, øde småbyen med bare barn i. Men det er jo en kjent sak at ting som blir filmatisert ofte blir forandret på i forhold til en bok og en novelle. The Mangler er det sikkert ikke mange som har sett eller hørt om. Den tittelen ble også filmatisert med Robert Englund i hovedrollen. Robert Englund er mest kjent som Freddy Krueger (skapt av Wes Craven). The Mangler handler om en slags svær pressemaskin som brukes i en eller annen fabrikk som blir besatt av mørke krefter.

Ikke alle novellene i denne samlingen har blitt filmatisert, men en del av dem og det sier jo litt om Kings kreativitet. Nesten alt han skriver blir filmatisert og mange av bøkene hans er og blir klassikere. Skjønner ikke hvordan han får det til og tør ikke å tenke på hvor han tar fantasien og inspirasjon fra. Når det gjelder hele novellesamlingen er det ikke så mye i si om, uten at det avsløres for mye. Novellene må leses for å skjønne hvor morbid Stephen King er for det er rett og slett vanskelig å beskrive det med ord. Men med denne novellesamlingen har han klart å skape mange kjente titler. Det er ikke bare bøkene hans som blir filmatisert, men en god del noveller også.

Novellesamlinger er ikke det samme som andre bøker
Grunnen til at jeg ikke sier så mye om hver enkel novelle er fordi de må oppleves istedet for å lese om dem. Det blir bare ikke det samme og det blir for langt om jeg skulle beskrive og gi tilbakelding på alle de tjue novellene. Som sagt foretrekker jeg hele bøker fremfor novellesamlinger, men denne novellesamlingen var ikke så verst. Selv om jeg likte den, så er det ikke det sterkeste King har levert. Føler han kan bedre enn dette. Synes ikke han får frem den samme snikende, uhyggen som han er ekspert på å få frem i de "hele" bøkene. Det blir ikke den samme effekten og det blir ikke like mye plass til undertoner. Men likevel var det verdt det, og gøy å lese disse novellene på mørke kvelder. Savnet bare den samme skrekken fra de andre bøkene hans når man får bli enda bedre kjent med karakterene (han er ekspert på karakteroppbygging i de "hele" bøkene og med tiden får han frem uhygge og skrekk både i beskrivelsene i en handling og undertoner). Han får ikke god nok tid til det i novellene. Det var det som gjorde at jeg ikke falt helt pladask for denne samlingen. Men som sagt, verdt å få med seg, spesielt når mange av titlene er filmatiserte og det var interessant å sammenligne noen av novellene med filmene. Så hadde ikke gjort meg noe om denne novellesamlingen hadde enda mer atmosfære som i de andre bøkene hans. Det ville ha gitt det lille ekstra.

Mine favorittnoveller fra denne samlingen er; The Boogeyman (om en fyr som hevder at det var "boogeyman" som drepte barna hans og King skriver denne novellen på en original måte, og min andre favoritt er; Sometimes They Come Back (som handler om Jim som tar med seg familien sin tilbake til hjembyen hans fordi han søker lærerjobb der. I hans gamle hjemby blir han rett og slett terrorisert og satt på prøve av ungdommer som døde i en ulykke da han var bare en gutt. Disse ungdommene (bøllene, også kalt greasers) drepte Jims bror da han selv var liten. Han blir bokstavelig talt hjemsøkt av disse greaserne fra fortiden ...

Så dette er bare noen av de gode og bisarre novellene av Stephen King. Og husk, ingen av novellene fra denne samlingen er logiske så de må leses med et åpent sinn.

Bakpå:

From the imagination
of the world's greatest writer
of horror fiction

NIGHT SHIFT

A collection of terrifying stories that reveal a shudderingly detailed map of the dark places that lie behind our waking, rational world.

These are tales to invade and paralyse the mind
as the safe light of day is infiltrated by the
creeping, peopled shadows of night. As you read,
the clutching fingers of terror brush lightly across
the nape of the neck, reach round from the behind to
clutch and lock themselves, white - knuckled,
around the throat.

This is the horror of ordinary people and
everyday objects that become strangely altered;
a world where nothing is ever quite what it seems,
where the familiar and friendly lure and deceive.
A world where madness and blind panic become the only reality.

NIGHT SHIFT includes stories that were the
inspiration for the films CAT'S EYE, CHILDREN OF THE CORN AND GRAVEYARD SHIFT.

Originaltittel: Night Shift
Norsk tittel: Nattmennesker
Forfatter(e): Stephen King
Sjanger: horror, noveller, antologi
Målgruppe: voksen
Antall sider:
409
Forlag: New English Library
Norsk forlag: Usikker, kan ikke finne det noe sted
Utgitt: 1978
Min utgave: 1979 (Pocket)
Lest: 20.03. - 30.03. 2016
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
: 4 (En del gode noveller befinner seg i boka).
Tittel: 
5 (Liker tittelen for Night Shift låter i alle fall ikke bra, i hvert fall ikke noe positivt).
Omslag: 6 (Det beste med boka. Liker litt gammeldagse horror bokomslag. Det har sin sjarm).
Baksidetekst: 4 (Enkelt og greit, og gir en lyst til å lese novellesamlingen selv om man ikke er fan av noveller fra før av). 
Skrivemåte: 5 (Han har innlevelse som vanlig og han er den eneste forfatteren som klarer å prate direkte til leseren, nesten så man sitter i samme rom, vanskelig å forklare).
Favorittkarakter: Jim Norman. Han står på sitt i enhver situasjon.
Slutten: Kan ikke dømmes i en slik bok siden den består av noveller.
Høydepunkt: På tide å lese noe av Stephen King igjen. Gode og tankefulle noveller.
Lavpunkt: Savnet mer atmosfære som i de andre bøkene hans og den snikende uhyggen.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

4 kommentarer:

  1. Tror jeg har denne boken i Stephen King samlingen min. Ikke rukket å lest den enda, men oktober får bli min nye Stephen King måned tenker jeg :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen dum, ide. Bruker å lese ekstra skrekk i oktober jeg også til tross for at jeg leser mye skrekk ellers i året også. Håper du gir den en sjanse og at du vil få sansen for forfatterskapet hans:)

      Slett
  2. Ett av mine sterkeste skrekkfilm-minner fra ungdomstiden er "Christine" som er basert på Stephen Kings roman. Den satte virkelig spor! Som jeg kanskje har nevnt tidligere, så er jeg ganske pinglete når det kommer til skrekk (og krim, for den slags skyld :)) King er en mester innen sin sjanger, ingen tvil om det. Han har skremt fletta av meg mer enn én gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. I barndommen var det en film som skremte vannet av meg og det var Heksene og til tross for at den skremte meg, så så jeg den til VHS kassetten ble utslitt, for jeg ble hekta på filmen og boka og ble etter hvert kurert. Siden har jeg ikke blitt redd av skrekkfilmer og det er et savn. Savner den uhyggen man føler etter at en film er ferdig. Men har sett så mange skrekkfilmer nå at jeg tror jeg er kurert:) Så har ikke lyset på hele natta:)

      Morsomt at du likte Christine og det haddde vært gøy om du leste litt skrekk og sett hvordan du ville ha likt det nå.

      Godt at du er enig angående Stephen King. Skjønner ikke hvor han tar fantasien fra. Ser ikke ut som han lider av skrivesperre heller:)

      Slett