5. juni 2014

Bienes død av Lisa O'Donnell - ofte dras jeg mot spesielle bøker og det gjør meg ingenting

JEG HAR HOLDT øye med dem i flere dager nå. De graver. Steller i hagen. Sjauer mange års avfall fra bunnen av den forsøplede hagen.
Hva ville du ha gjort hvis du var en av karakterene i boka?

To jenter blir "overlatt" til seg selv og bærer på en mørk hemmelighet. Bare naboen deres, Lennie oppdager at noe er galt. Han vet at de har foreldre som egentlig ikke er "skikket" til å være foreldre, men i det siste har han ikke en gang sett snurten av dem, bare jentene. Har foreldrene bare stukket av og latt jentene bli igjen alene, som egentlig er altfor unge til å ta vare på seg selv? Selv om han ikke har hatt mye å gjøre med nabojentene fra før, føler han at det er hans ansvar å se hva som foregår i nabohuset og ta vare på jentene mens foreldrene deres er sporløst forsvunnet. Og hva betyr de engstelige blikkene jentene hele tiden veksler med hverandre? Er det noe de ikke forteller ham og har han rett i å få vite noe om det?

Jeg vet ikke hva det er med meg og spesielle bøker. Ofte dras jeg mot dem, men det har jeg ingenting i mot. Jeg liker å lese spesielle bøker, gjerne bøker som skiller seg ut og som byr på en mørk historie. Lisa O'Donnell har skapt en bok med disse ingrediensene. Boka er temmelig spesiell på mange måter og den skiller seg ut fra en del bøker jeg har lest tidligere. Jeg er vant til å lese mørke bøker og denne boka har ikke klart å sjokkere meg, men jeg liker boka likevel. Den bærer med seg litt svart humor, mørke tanker og handlinger, og karakterene som er involvert i det hele er noe for seg selv. Syns også det er interessant at perspektivene veksles hele tiden mellom søstrene Marnie og Nelly og med naboen Lennie. Det gjør historien ekstra interessant og det gjør til at man automatisk tenker hva man selv ville ha gjort i en slik situasjon. Hva ville man ha gjort hvis man var en av søstrene eller naboen?

Språket er temmelig røft og sprekt. Sarte sjeler vil nok ikke like denne boka, men jeg er vant til å lese slike bøker så det gjorde meg ingenting. Men de som er litt vare og sarte vil nok ikke lese denne boka mens man spiser. Konseptet er som sagt tøft og røft. Jeg likte karakterene som virket troverdige og levende med sine sterke og svake sider, og hele tiden skjedde det noe. Historien hadde et godt driv, og jeg brukte ikke mange dagene på å lese boka. Selv om slutten var litt forutsigbar og kanskje småskuffende for min del syntes jeg det likevel at boka var vel verdt å lese. Den er mørk og forfriskende. 

Bienes død er en noe annerledes og spennende psykologisk thriller/mysterie. Det skjer noe hele tiden, sidene vender fort, nesten av seg selv og det er en bok som man ikke glemmer med det første. Tankevekkende og interessant lesestoff for oss som har sansen for det mørke.

PS: På baksiden staves naboen Lenny, men det står Lennie inne i boka, bare for å være oppmerksom på det.
Bakpå:

I dag er det julaften. I dag er det fødselsdagen min.
I dag er jeg femten. I dag har jeg begravd foreldrene
mine i hagen. Ingen av dem var elsket.

15 år gamle Marnie og hennes lillesøster Nelly er akkurat ferdig med å begrave foreldrene i hagen. Bare de to søstrene vet hva som har skjedd.

Naboen Lenny skjønner fort at de to jentene er helt alene i verden og at de trenger hans hjelp. Eller er det han som behøver deres hjelp?

Gjennom disse tre skakkjørte stemmene fortelles denne nervepirrende og originale romanen om å vokse opp i et hjem med mange stygge hemmeligheter. En både rørende og røff fortelling om å være fortapt, men likevel gjør alt man kan for å overleve.

Dette er en nyskapende roman med et knapt, rett på sak språk som samtidig blomstrer. Her er masse svart humor.

For BIENES DØD mottok Lisa O'Donnell the 2013 Commonwealth Book Prize av forfatteren John le Carré.

Originaltittel: The death of bees
Norsk tittel: Bienes død
Forfatter(e): Lisa O'Donnell
Sjanger: psykologisk thriller, mysterie
Målgruppe: voksen
Antall sider: 335
Forlag: Harper
Norsk Forlag: Juritzen
Utgitt: 2013
Min utgave: 2013 (Innbundet)
Lest:
30.05. - 01.05. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Forfriskende og dystert).
Tittel:
4 (Tja, passer jo litt til innholdet, men ingen oppsiktsvekkende tittel).
Omslag:
5 (Liker fargenyansene sammen og bildet er like skjørt og sterkt som karakterene i boka).
Baksidetekst:
5 (Virker spesielt dette og det var det også).
Persongalleri:
5 (Man blir kjent med disse menneskene på godt og vondt).
Skrivemåte:
5 (Røft og med mye futt i). 
Favorittkarakter: Lennie. Blir litt glad i ham selv om han er litt vel spesiell ...
Slutten:
4 (Litt som forventet egentlig).
Høydepunkt:
Røft språk, annerledes karakterer enn det jeg er vant til å lese om og tøft konsept.
Lavpunkt:
Boka blir litt hektisk og kort. Skulle gjerne ønske boka var litt tykkere.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

2 kommentarer:

  1. Jeg hadde hørt om denne boken tidligere, men hadde slettes ikke trodd den skulle være så bra! Fikk veldig lyst til å lese den, og håper ikke bokens skrivemåte skremmer meg fra det. hehe ;)

    SvarSlett
  2. Jeg anbefaler deg den, Siri. Det er en av de få bøkene som er vanskelig å legge fra seg. Hadde også vært artig å høre hva du syns om den:)

    SvarSlett