22. mai 2014

Den 13 disippel av Tom Egeland - ikke så sjokkerende som jeg hadde håpet det ville bli, men spennende likevel

KONTORET MITT ER IKKE STORT. En bås, når sant skal sies. Så trenger man heller ikke all verdens plass for å tenke.
Hva kan være så spennende med et brev og en nøkkel?

En god venn og kollega av Bjørn Beltø ligger for døden, og hun klarer så vidt å be ham om en siste tjeneste. Tjenesten er kanskje ikke så stor, men det ligger mye i det. Han får et brev og en nøkkel. Bjørn Beltø blir kastet inn i fortiden til hans gode venn og kollega som nå kan dø når som helst. Han blir kastet inn i fortiden så langt tilbake til 1978. Han finner ut at kollegaen som ligger for døden var med på arkeologisk utgraving i Kapernaum og sjefen for den arkeologiske gruppen var en legendarisk arkeolog fra Israel. Han og den arkeologiske gruppen hans har funnet noe stort, og det er bare han som har gått inn i selve funnet og sett severdighetene, ikke lenge etter blir han sporløst forsvunnet og aldri sett igjen. Hva har han og gruppen hans funnet? Hva hadde Victoria med det å gjøre? Hvorfor nevner Victoria først dette i et brev når hun ligger for døden? Og hva skal Bjørn Beltø med denne nøkkelen? Mange spørsmål, men ingen svar. Men Beltø skjønner at Victoria gir ham nettopp denne tilliten og oppgaven, for hun vet at han kommer til å gjøre det riktige og hun har tro på at han vil finne ut mer av dette enn det hun selv har gjort.

Jeg har lest en del bøker av Tom Egeland før så han er ingen ukjent forfatter for meg, men det er min første bok med Bjørn Beltø i hovedrollen. Bjørn Beltø er ingen krimetterforsker. Han jobber ved universitet som arkeolog, og han har lett for å skille seg ut. Han er albino og har blitt mobbet under oppveksten. Han har lett for å se ned på seg selv, men han er modig når det trengs og det er ingen som stopper ham når han har bestemt seg for noe. Han har også voldsomt mye selvironi og sarkasme, noe jeg har sansen for.

Dette oppdraget setter ham virkelig på prøve. Dette brevet og nøkkelen som han får fra sin kjære venn som ligger for døden, fører til mange reiser utenlands, møter med mange nye mennesker, stiller mange spørsmål, og utfordrer seg selv med det ene og det andre. Det er ikke bare mysteriet om forsvinningen til den israelske arkeologen som forsvant for mange år siden som er den store gåten, men mange andre mysterier dukker opp underveis og det oppstår mange teologiske spørsmål. Teologiske spørsmål som kan sette Bibelen og folks tro på spill. Hvorfor forsvant denne arkeologen  rett etter det mystiske funnet? Ble han kidnappet og torturert til døde av en terroristgruppe eller ble funnet han gjorde for mye å bære og han måtte forsvinne for sin egen sikkerhet? Beltø møter mange teorier, og mange hinsidige spørsmål oppstår fra ham og andre, men hva var det som egentlig hendte?

Jeg liker såkalte konspirasjonsbøker med store spørsmål. Jeg fins ikke religiøs og har ingen tro selv, men likevel er det spennende med slike bøker en gang i blandt. Filosofere litt om alt og ingenting selv om man nødvendigvis ikke får svar. Og en slik bok var nettopp sånn. Mange spørsmål og undring, selv om teologi ikke er mitt tema.

Den 13 disippel  inneholder mye filosofi, kombinasjon av teologi og arkeologi, og boka har mange spennende punkter og innholdsrike karakterer, men likevel syns jeg enkelte partier ble litt for forutsigbart. Jeg satt og ventet på det store sjokket, og overraskelsen, men fikk ikke den bakoversveisen jeg hadde ventet på. Jeg sier ikke at boka var kjedelig, tvert i mot. Selv om den ikke ga meg bakoversveis, var dette en underholdende bok på en god måte og jeg fikk lyst til å lese tidligere bøker med Bjørn Beltø i hovedrollen. Han var en spennende og morsom kar å lese om med sansen for eventyr.

Bakpå:


Et gravkammer. To knokler.

KAPERNAUM, 1978: En israelsk arkeolog avdekker en grav fra oldtiden. Samme dag forsvinner han sporløst. Det militære overtar utgravningen og forsegler gravkammeret.
HVORFOR?


En nøkkel. Et skrin. Et mysterium.
OSLO, 2014: På dødsleiet trygler en kollega av den nervesvake, underfundige og albino arkeologen Bjørn Beltø om hjelp. Samtidig blir hennes mann og sønn overfalt av ukjente gjerningsmenn.
HVEM?


En hemmelighet.

En arkeologisk sensasjon.


LONDON, FIRENZE, JERUSALEM:
Sammen med datteren til den forsvunne arkeologen reiser Bjørn Beltø ut i verden for å komme til bunns i mysteriet.
Løsningen er forbløffende – og rystende.
HVA?
Originaltittel: Den 13 disippel 
Forfatter(e): Tom Egeland
Sjanger: konspirasjon, thriller, krim
Målgruppe: voksen
Antall sider:
488
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Pocket)
Lest: 13.05. - 21.05. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
6 (mye som skjer og mange spennende tanker).
Tittel:
4 (Litt småtam).
Omslag:
5 (Enkelt, rent og mystisk. Får meg til å tenke litt på fredag den 13:)
Baksidetekst
: 4 (Kanskje en spenningsbok for meg).
Persongalleri: 4 (Mange spennende og troverdige karaktkerer).
Skrivemåte:
5 (Ingen tvil om at Tom Egeland er dyktig til å skrive. Det er nesten som å være der sammen med menneskene i boka, men likevel blir noen ting litt for forutisgbart).
Favorittkarakter:  Bjørn Beltø. Fikk virkelig sansen for den karen. Digger humoren hans (jeg elsker sarkasme). han er ærlig, vil stole på folk og samtidig ser han så veldig ned på seg selv, selv om han får til mye og er temmelig smart.
Slutten: 5 (Ikke særlig overraskende, men vemodig).
Høydepunkt:
Bjørn Beltøs sarkasme, hvordan han ser på ting og boka har noen spennende punkter.
Lavpunkt:
Likevel ble det litt forutsigbart. Jeg ventet på den store bakoversveisen som jeg aldri fikk ...
Terningkast:
4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014
 

Andre bøker jeg har lest av Tom Egeland:

Katakombens hemmelighet 
Skyggelandet
Åndebrettet

2 kommentarer:

 1. Anonym08:30

  Hvor krise er det å starte med bok nr. 3 i Bjørn Beltø-serien? Føler jeg har fått så mye av de to første spoilet...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ingen krise i det hele tatt og føler ikke at jeg har spoilet noe? Jeg hadde ikke noe problem med å starte rett på den jeg startet på i rekken. Det ga meg bare mer lyst til å lese de tidligere bøkene i Beltø serien:)

   Slett