12. juni 2011

Mørke krefter av Stephen King - the master of horror gjør til og med politikk interessant!

Kanskje ikke. Men noe slikt som et unormalt liv fantes.

Dette at han kunne røre ved ting og plutselig  vite eiernes små hemmeligheter, frykt og triumfer … det var unormalt. Det var ikke noe talent, det var en forbannelse.

Om han nå snakket med denne sheriffen? Det var ikke sikkert at han kunne fortelle ham noe som helst. Men hvis han nå kunne det? hvis han kunne overrekke ham morderen på et sølvfat? Det ville bli pressekonferanse igjen, et heisvingandes oppstyr på grunn av den ufyselige sjete sans.

(Beklager for dårlig bilde, men det var det beste jeg kunne ta.)

Den sjette sans. Er det en gave eller er det en forbannelse?


Johnny Smith har alt. Han er ung, har en jobb han trives i og er i ferd med å starte noe vakkert med en kvinne han har blitt svært glad i. Etter en kveld på tivoli sammen, blir kvinnen hans, Sarah, dårlig og etter å ha fraktet henne hjem, blir han utsatt for en tragisk ulykke. En bilulykke forårsaker at han blir værende i koma i fire og et halvt år. Når han våkner har mye forandret seg også med ham selv. Når han tar på noen, gjerne ved et håndtrykk, dukker det opp bilder om personen. Bilder som forteller noe om personen. Og noen av disse bildene kan være svært så uhyggelige og skremmende.

Tragedier er noe ingen vil ha, men dessverre skjer det og det er ingenting vi kan gjøre noe annet enn å gjøre det beste ut av det. Slik er det med Johnny også. Han våkner opp etter å ha vært i koma i fire og et halvt år og finner ut at mye er forandret, inkludert ham selv. Han oppdager en evne han ikke før har hatt. Når han tar på mennesker, gjerne ved håndtrykk eller klem får han bilder av personen, noe som forteller om personen og av og til hva denne personen har gjort eller kommer til å gjøre.  Og dette er noe Johnny må leve med enten han vil det eller ikke. Og det skremmer både ham selv og andre. Likevel prøver han å leve et så normalt liv som mulig selv om det ikke er så lett. Det tar tid å venne seg til verden igjen og forandringene etter den lange tiden i koma. Mye har også skjedd i den politiske verden.  Presidenten er ikke lenger den samme som sist før Johnny havnet i koma. Og når en ny valgkamp starter etter at Johnny har kommet i gang med livet igjen, får han dårlige vibrasjoner av spesielt en presidentkandidat og da han møter opp på en av valgkampene til den svært så populære kandidaten, får han tilfeldigvis håndhilse på ham og Johnny får et syn. Et syn som får Johnny til å tenke at den mannen må stoppes til enhver pris.

Jeg har sett mange Stephen King filmer før jeg begynte på bøkene hans så sånn sett blir det litt omvendt, men med Stephen Kings magiske fortellermåte så det gjør det ikke noe. Jeg husker filmen meget godt med den fantastiske Chistopher Walken i hovedrollen. Mange av hans syner og hendelser er jo litt annerledes i filmen enn i boka, noe som er vanlig når det gjelder filmatisering av boka, og allerede tidlig i boka merket jeg at det ting var gjort annerledes. Men som sagt, det ødelegger ikke leseopplevelsen for meg.  Tvert i mot. Som sagt mange ganger før så foretrekker jeg å lese bøkene før jeg ser filmene, men når det gjelder Stephen King syns jeg ikke det gjør noe å gjøre det motsatt for Stephen King har en unik måte å skrive på at man glemmer på en måte at man har sett filmen.

Selv om jeg liker filmen godt, må jeg innrømme at jeg likte boka enda bedre og det var en fornøyelse å bli kjent med Johnny Smith. Han likte jeg svært godt. Han er sjarmerende, masse av galgenhumor (jeg elsker galgenhumor!), og i det hele tatt: En svær spennende fyr! Jeg ville ham bare alt godt uansett hva slags situasjoner han befant seg i. Slike karakterer vil jeg lese mer om.

Og jeg er heller ikke fan av politikk. Nærmeste politikk jeg kom var å se presidentvalget hele natta for å se om Obama vant eller ikke selv om jeg måtte dra hjemmefra kl 09 for å rekke en forelesing og Obama dukket ikke opp på podiet før kl: 06:00 som vinner! Men den eneste grunnen til at jeg fulgte med på presidentvalget den natta er at det faktisk ble interessant og jeg har stor sans for Obama. Han virker som en kjekk fyr. Og jeg måtte bare se om han vant eller ikke … Men ellers så gir jeg mildt sagt blaffen i politikk. Det er stort sett trøtte greier. Og selv om den andre halvdelen av boka best av god del snakk om politikk, så kjedet jeg meg ikke, noe jeg ble svært overrasket. Leste flere timer om natta for jeg hadde det vanskelig med å legge fra meg boka. Jeg måtte vite hva som skjedde videre og leste som besatt hver gang jeg åpnet boka og jeg ror det er den korteste tiden jeg har brukt på en Stephen King bok. Pet Sematary er min absolutte favoritt fremdeles, men Mørke Krefter (The Dead Zone) havner så klart på mine topp 5 favorittbøker av ham. Og jeg er glad jeg endelig leste den i stedet for bare å ha sett filmen. For det er jo mye som er forandret og ikke helt det samme. Boka gir så mye mer og det var leit da jeg hadde lest ut siste side. Det er vel en av de bøkene jeg aldri kommer til å glemme!
Bakpå
STEPHEN KING

MØRKE KREFTER

”Brown svelget. Da Smith grep hånden hans, hadde han følt noe vondt og skremmende, og i et glimt husket han en landtur som gutt da han plutselig hadde stukket hånden i noe varmt og sleipt. Han hadde sett etter og oppdaget at han hadde stukket hånden ned i et ekornkadaver … Han hadde hylt, og han fikk lyst til å hyle nå også, men disse følelsene ble erstattet av spørsmålet: Hvordan visste han det? Han tok på meg, og dermed visste han det.
Originaltittel: The Dead Zone

Norsk Tittel: Mørke krefter

Forfatter: Stephen King

Sjanger: horror, krim

Målgruppe: Voksen

Antall sider: 336

Forlag: Egmont Spenning

Utgitt: 1979


Min utgave: 1995 (Pocket)


Lest: 03.06 - 10.06 (2011)


Plot: 6

Tittel: 5

Omslag: 3

Baksidetekst: 4

Persongalleri: 6

Skrivemåte: 6

Slutten: 6

Høydepunkt: Johnny Smith. En fyr jeg ville bli bedre og bedre kjent med og hans utfrdring med den overraskende evnen.

Lavpunkt: Boka er noen hundre sider for kort!


Terningkast: 6


Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge, Off the shelf, Stephen King Reading Challenge og Mystery&Suspense Reading Challenge

2 kommentarer:

  1. Veldig bra anmeldelse, som alltid, Rufsa! Jeg har ikke lest så mye King, men når jeg leser det du skriver, så får jeg lyst til å lese flere bøker av ham. :-)

    SvarSlett
  2. rufsetufsa02:57

    Da syns jeg at det er bare å sette i gang :) Han er en magiker når det gjelder å skrive!
    Ikke alle bøkene hans er fantastiske (som med mange forfattere), men de fleste. Han har en unik måte å fortelle på. Og jeg prøver alltid å få de som ikke har lest noe av ham eller noe særlig av ham, om å prøve noen av bøkene hans for jeg er alltid spent på å få høre hva de syns om bøkene hans. Jeg har lest mange bøker av ham, men fortsatt ikke nok med tanke på at han er svært produktiv og jeg gleder meg alltid til å ta fatt på bøkene hans. Så jeg syns du skal hoppe i det :) Prøv gjerne av de eldre verkene hans fra 70 - 80 tallet først. De bøkene er best selv om mange av de moderne/nyeste er gode de også, men de fra den tiden er og blir best :)

    SvarSlett