2. januar 2010

13 trinn ned av Ruth Rendell - ga opp på side 187.

På Reggies tid var ikke kriminalteknikerne kommet i nærheten av den ekspertisen de satt på i dag. Mix visste alt om dette, som enhver erfaren Tv-titter. Med alle testene de kunne ta nå, ville de kunne si om han hadde hatt jenta liggende i bagasjerommet, og de ville kunne identifisere henne ved hjelp av bare DNA. Reggie hadde måttet skjule alle jentene for sin kone, helt til også hun endte som offer. Han hadde ikke noe valg og måtte grave dem ned. For ham selv måtte det da være mye tryggere å la Danila ligge der hun lå, hvor det aldri kom en levende sjel. Men hvem hadde vært der i dag, da? Trolig Chawcer, på jakt etter enda mer skrot i disse kommodeskuffene.





Originaltittel: Thirteen steps down

Norsk tittel: 13 trinn ned

Forfatter: Ruth Rendell

Sjanger: Kriminalroman

Antall sider: 330

Utgitt: 2009 (pocket)

Lesetid: 35 dager



Bakpå:Mix Cellini er singel og bor i toppleiligheten i et forfallent husi Notting Hill. Han er besatt av den beryktede John Christie som i1940 - og 50 - årene begikk en rekke grusomme drap på kvinner. Dessuten er han forgapt i den vakre fotomodellen Nerissa Nash -en kvinne som er helt utenfor hans rekkevidde.

      Mix' gamle husvertinne, Gwendolen Chawcer, har i mange år levd et isolert liv i det store huset, oppslukt av sin boksamling og minnene om en gammel ungdomsforelskelse. Både hun og  Mix befinner seg i hver sin virkelighetsfjerne verden.Når Mix må forholde seg til livets realiteter, får lang tids oppsamlet raseri uante konsekvenser.



"Rendells uhyggelige evne til å forstå syke sinn fortsetter å overraske."

   The Times



"13 trinn ned nagler deg fast i stoilen og er forførende lesing."

     Denver Post



"Mesterlig som alltid."

    Kirkus Review



Oppsummering:En mann viser stor interesse for seriemorderen John Christie. Den mannen heter Mix Cellini og han leser absolutt alt han kommer over av biografier om seriemorderen. Flere av dem har han allerede lest mange gange tidligere. Men han vil bli kjent med John Christie på innsiden og vite alt om ham. Han drømmer selv om å skrive bok om ham en dag. Cellini er en enstøing som leser bare disse biografiene om og om igjen mens han bor i et stort gammelt hus sammen med en gammel, sur kjerring som heter Gwendolen Chawcer. Hun holder også for seg selv og leser bøker. Kanskje andre bøker enn Cellini. De to prøver å unngå hverandre så ofte de kan for de føler seg  ikke komfortable i hver deres kant. Men noen ganger er det umulig å støte på hverandre når de bor sammen i huset - selv om det er stort. Når Cellini er først ut av huset, følger han etter supermodellen Nerissa Nash. Han har et stort bilde av henne på veggen i leiligheten sin og han tilber henne. Han drømmer om et liv sammen med henne selv om det er uoppnåelig. Han vil så gjerne bli kjent med henne. Møte henne. Derfor prøver han så godt han kan å bli kjent med rutinene hennes. En dag når Mix gjør det han elsker mest, å kose seg med en bok om John Christie, gjør han noe som kan gi ham alvorlige konsekvenser.



Ettertanke: Personlig har jeg egentlig ikke så mye å si noe mer om 13 trinn ned enn at den var vanvittig kjedelig. Den hadde jo en lovende baksidetekst og jeg liker god, gammeldags krim, men hadde alle krimbøker vært skrevet slik, så hadde jeg nok sluttet å lese krim. Ga den mange sjanser. Den er jo litt småspennende i begynnelsen, men mens jeg leste følte jeg at jeg mistet interessen og gjorde heller andre ting enn å lese boka der. Begynte ofte å spille dataspill og se filmer istedet for å gå tilbake til boka. Alt annet fristet mer enn å fortsette å bla side etter side i en kjedelig bok. Prøvde forgjeves flere ganger å bli ferdig med den for jeg har sagt tidligere at jeg helst ikke vil gi opp en bok jeg har begynt å lese i, men når handlingen går saktere enn sirupen som renner ut av boksen, da vil jeg heller begynne nyåret med en annen bok, som forhåpentligvis har mer spenning å by på enn å pine meg gjennom en bok jeg slettes ikke har lyst til å lese mer i. Så jeg har bestemt meg for å gi den opp og heller begynne med enn bok som vil gi meg mer spenning og glede. Vil ikke tvinge meg gjennom en bok bare for å bli ferdig med den. Det er bare sløsing av tid og jeg må si at det er svært sjelden at jeg gir opp en bok, så jeg får ikke dårlig samvittighet av det.



Høydepunkt:Endelig tok jeg til vettet og ble enig med meg selv om å ikke sløse mer tid på å lese videre i en kjedelig bok og heller velge en annen som vil gi mer tilbake enn det denne gjorde.



Lavpunkt:At innholdet ikke viser seg å være like spennende som baksideteksten. Da er det lett å føle seg lurt og for ikke å snakke om snurt...Boka ga meg ingenting og da blir det traurig å lese videre. Jeg ga egentlig blaffen i hva som skjedde og slik skal det vel ikke være når man skal kose seg med en bok. Da skal man jo bli dratt in i handlingen og bry seg om hovedpersonen, men i 13 trinn ned brydde jeg meg ikke om noen av delene.



Terningkast: 1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar