2. november 2009

Kuren av Mo Hayder - min første, men definitivt ikke den siste boka jeg kommer til å lese av Hayder.

Han åpnet øynene og så opp på ansiktet hennes. Hun hadde øynene lukket og et avslappet, fjernt smil i fjeset. Jeg burde ha trukket for gardinene, tenkte han fraværende og så ut gjennom det mørke vinduet, der han fikk øye på en hvit flekk av et ansikt, en dyrisk framtoning, og den avslørende ishinnen etter opphissede åndedrag på ruta -

"Faen.!" Han dro ned Rebeccas T-trøye.

"Hva er det?"

"Flytt deg, kjapt!"

Han skjøv henne til side, spratt på beina og slo opp glassdøra. Penderecki hadde tatt seg bort enden av hagen og var på vei mot gjerdet. Caffery tilbakela de tolv meterne i løpet av sekunder, men Penderecki var klar; han hadde tatt med en grønn flaskekasse av plast som han hadde stilt seg på for å klartre over gjerdet bak huset, og pilte av sted inn i krattet ved jernbarneskjæringen. Det eneste han etterlot seg, var kassen og den hvesende pusten som drev gjennom lufta. Caffery sto der, uten sko og med ukneppet skjorte, løftet kassen og hev den etter ham.

Originaltittel: The Treatment

Norsk tittel: Kuren

Forfatter: Mo Hayder

Sjanger: Spenningsroman

Antall sider: 481

Utgitt: 2009

Lesetid: 18 dager

Bakpå:“Historien er fantastisk oppbygd og like fengslende som å betrakte en kobra klar til hugg. En kompleks, følsom og gjennomført fascinerende bok.”

Booklist

I en rolig gate i Brixton sør i London blir et ektepar funnet fastlenket, mishandlet og sterkt dehydrert i sitt eget hjem. Det som imidlertid bekymrer førstebetjent Jack Caffery og teamet hans mest, er at den niårige sønnen til paret er forsvunnet.

Det viser seg at gjerningsmannen har overvåket ofrene i lang tid, og etter hvert blir det klart at det bare er et tiddspørsmål før en ny familie vil bli utsatt for grufulle overgrep. Leteaksjonen og jakten på overgriperen blir en uhyggelig påminnelse om da Jacks egen bror forsvant. Men det er først når Jack avdekker groteske spor knyttet til broren, at marerittet virkelig begynner …

Mo Hayders debutroman om Jack Caffery, Fuglemannen, gjorde henne umiddelbart til et stort nytt navn innenfor krimsjangeren. Kuren er en intens oppfølger som trenger inn i menneskets mørkeste og mest sårbare sider - en skremmende leseropplevelse som nagler deg fast i stolen og setter nervene dine på en uutholdelig prøve.

“En førsteklasses sjokkroman - grusom, uforglemmelig og intens.”

Irish News

“Kuren er enda mer uhyggelig enn hennes fantastiske debutroman Fuglemannen. Hayders innsikt i menneskers mørke sider er overbevisende.”

The Guardian

Oppsummering:Etterforskeren Caffery har en hjemsøkende fortid om en bror som forsvant og som han fremdeles leter etter. Han har et håp om at han lever og at han vil finne ham igjen. Det skaper turbulens i forholdet med kjæresten, Rebecca, som mener han bør fokusere mer på forholdet deres og fremtiden. Hun er redd for at han skal fokusere for mye på fortiden og ikke bli lykkelig igjen. Men ting blir ikke bedre når han kommer over en sak som minner litt om brorens forsvinning for mange år siden. Et ektepar med etternavnet Peach blir funnet fastbundet, mens sønnen deres er sporløst forsvunnet. Mistanker om pedofil(er) kommer raskt i tankene og politiet har ingen tid å miste. Etterforskeren Caffery mistenker automatisk hans nabo Penderecki som har blitt beskyldt for å misbruke barn tidligere og han tror fremdeles på at han hadde noe med forsvinningen å gjøre til broren hans å gjøre. Og nå når gutten ved navn Rory Peach har forsvunnet og Caffery må finne ham med all sin makt, klarer han ikke å la være å tenke på broren hans, Ewan, som forsvant og om han noen gang vil finne  ham igjen. Han klarer ikke å legge fortiden bak seg samme hvor mye han prøver.

Ettertanke:Kuren er en skikkelig tankevekker om hva enkelte syke mennesker er i stand til å gjøre og at man aldri kan føle seg trygg. Og for dere som er foreldre kan nok føle en enda større fare og uhygge når dere leser denne boka siden den handler om barn som blir ofre i en grusom skjebne. Men denne minner oss om at dette kan skje med hvem som helst og at alle bør være på vakt.

Har ikke lest noe av Mo Hayder tidligere, men dettte blir ikke den siste boka jeg leser av henne. Tvert i mot. Dette er en frittstående oppfølger av debutromanen Fuglemannen. Selv om man får med seg hva som foregår i denne boka, Kuren, uten å ha lest Fuglemannen, går helt fint. Man trenger ikke å ha lest Fuglemannen på forhånd. Men angående Rebeccas fortid, etterforskerens kjæreste, får man jo vite litt mer om den forferdelige bakgrunnen hennes og hvorfor hun er som hun er. At hun har opplevd noe forferdelig som hun ikke vil fortelle og som hun ikke husker alt av, og ikke forteller noe av det til Caffery som gjør til at forholdet deres halter litt. Men i og med at jeg ikke har lest Fuglemannen ennå, syntes jeg bare at mysteriet om bakgrunnen til Rebecca ble bare mer spennende og det gir meg mer lyst til å lese Fuglemannen nå i en senere anledning. Man blir bedre kjent med henne, etterforskeren Caffery og det noe sære forholdet deres. Men som sagt, man trenger ikke å lese Fuglemannen før Kuren. Man får med seg sammenhengen og uhyggen uansett.

I Kuren beviser Mo Hayder at hun er en dyktig forfatter og har, unnskyld språket - et jævla bra ordforråd. Hun kommer med den ene gode beskrivelsen etter den andre,  både når det gjelder skildringer av persongalleriet og miljøene. Hun skriver svært, svært levende og uhyggen er til å ta og føle på. Jeg kommer definitivt til å lese flere bøker av Mo Hayder etter denne. Kuren er sjokkerende og kan gi hvem som helst frysninger. Slutten av boka fikk meg nesten lyst til å rive meg i håret av oppgitthet for man blir så engasjert og revet med. Dette er en veldig spesiell og sjokkerende bok som jeg anbefaler på det varmeste. En av de beste bøkene jeg har lest så langt i år!

Høydepunkt: En spennende og uhyggelig bok på sitt beste. Den tar for seg et av menneskenes største frykt. Makabert og absurd tema. En tankevekker. Mo Hayder kan virkelig å skrive en nifs og troverdig historie.

Lavpunkt: Kanskje ikke en bok for overbeskyttende foreldre eller folk med dårlige nerver. Boka minner oss på om mennesker vi helst ikke vil vite noe om.

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar