27. april 2008

Et selsomt paradis av Terri Jentz

Jeg trakk frem politirapporten. Ingenting skulle stanse denne etterforskningen. Vi gikk tilbake til navnene på listen. Jeg regnet med at noe ville skje, uten forvarsel, hvis vi bare fortsatte å oppsøke dem som hadde vært i Cline Falls den kvelden. Jeg husker at jeg hadde lest om en fyr som hadde sett en grønn van kjøre gjennom parken. Boo husket at Dirk på et tidspunkt hadde eid en grønn van.


et_selsomt_paradis.jpg


Originaltittel: Strange piece of paradise
Forfatter: Terri Jentz
Sjanger: Krimbiografi
Antall sider: 446Terri Jentz, forfatteren av denne boken, forteller om sin skremmende kveld da hun og venninnen hennes, overnattet i parken Cline Falls, Oregon, en kveld de var slitne etter en lang sykkeltur. De satte opp et telt og la seg inn i det for å sove. Jentene hadde da syklet i sju dager av åtti. De hadde kommet overraskende langt på sykkelturen som skulle vare i to måneder. Målet var å sykle gjennom hele Amerika i løpet av de dagene.Kvelden var 22. juni, 1977. En kveld Terri Jentz aldri ville glemme. Jentene våknet brått opp av at noen kjørte over teltet de lå i, og en mann kom ut og hugget løs på dem med øks, før han en eller annen grunn forsvant. Begge jentene overlevde, men Terris venninne husket ikke så mye av den kvelden, for hun fikk hukommelsestap av hendelsen og svekket syn. Hun ville heller ikke bli fortalt det som skjedde. Hun ville ikke vite hva som hendte den kvelden, så Terri ble overalt til de fæle minnene alene og venninnen hennes ville ikke høre på hva hun hadde å si.

Terri kom seg opp til veien, til tross for store skader, og fikk stoppet en bil som kjørte dem til sykehus. Både familiene deres og innbyggerne i Oregon var rystet over å høre hva som skjedde med jentene, som bare var 19 år. Vennskapet mellom de to jentene ble ikke den samme igjen etter denne episoden. Gradvis mistet de kontakten helt og Terri følte seg alene med opplevelsene med øksemannen.

I boka blir vi godt kjent med Terri Jentz. Helt fra den episoden og i jakten på gjerningsmannen. Det tok henne femten år før hun mannet seg opp til å finne ut hvem som hadde godt løs på henne og venninnen. I mellomtiden hadde hun prøvd å fortrenge denne fæle opplevelsen til hun så seg nødt til å starte en etterforskning for hennes egen skyld. Hun ville vite hva som egentlig skjedde og finne ut hvorfor akkurat hun og venninnen hennes ble brutalt overkjørt i et telt og deretter angrepet av en øks. Og hun hadde heller ikke tenkt å gi seg så lett, selv om saken var henlagt for mange herrens år siden. Hun ville ha en bit av seg selv tilbake ved å gjøre dette for hun følte at hele ungdommen forsvant ut av henne etter dette. En del av henne ble igjen i Cline Falls og aldri ble det samme, akkurat som vennskapet.

Etterforskningen settes i gang som varer opptil flere år. Mange ganger i løpet av de årene, drar hun ned til Oregon for å snakke med folk som kanskje vet noe. Først får hun vite et hint om en mulig gjerningsmann ved navn 'Bud' Godwin. En som var dømt til barnemisbruk og barnedrap, og andre rekke lovbrudd. Lenge trodde Terri det var kanskje han som kunne stå ba, men nye spor førte henne til en annen mann som hun kalte i boka Dirk Duran (hun valgte å forandre navnet hans i boka for å ikke publisere ham) Dirk Duran var et navn mange tydeligvis mange som hadde hørt om og fryktet. Han var en mann i nærmiljøet av Cline Falls, som var kjent for å være en tyrann. En som var voldelig mot kjæresten, manipulerte og visste hvordan han skulle utnytte folk. Ingen køddet med Dirk Duran. Han var 17 år i 1977 da Terri ble overkjørt i teltet, men etter hvert som hun begravde seg videre i saken, fant hun at han var sjalu på kjæresten sin på den tiden og at huun befant seg i Cline Falls i samme park med en annen fyr. Det fikk Terri til å tenke at han kanskje kjørte over feil telt. At det var ikke beregnet for hun og venninnen hennes, men for kjæresten hans, men Dirk Duran hadde kjørt over feil telt.

Det hun husket av voldsmannen den kvelden han kjørte over teltet var at hun så ham så vidt mens hun lå der under bilhjulet hans. Hun hadde sett opp til midjen hans, og hadde fått med seg at han hadde cowboystil. Dette var en mann som gikk i olabukser og hadde på seg en skotskrutet skjorte som han hadde pakket pent ned i buksa uten en skrukk, men hun så aldri ansiktet hans. Men hun la merke til bare av det lille hun så av ham, at han var en mann som var nøye med hvordan han var kledd og hun fikk mange tips i nærmiljøet om at Dirk Duran var en mann som var en typisk cowboy og som hadde sansen for å se velkledd ut.

Terri føler seg tøffere etter hvert som hun graver etter informarsjon. Så tøff at hun kontakter eks kjærestene hans for å prøve å komme så nærme ham som mulig. En dag møter Dirk ansikt til ansikt.

Et selsomt paradis er den første og eneste boka av Terri Jentz. Språket er enkelt, men undertonen er spennende og dramatisk. Det gjør at teksten flyter lett samtidig som du kjenner at du er glad du ikke er henne, som måtte oppleve noe sånt.

Dette er en tjukk bok basert på en brutal virkelighet. Selv om den inneholder mange sider med mange detaljer, samtaler og undersøkelser er den ikke kjedelig et sekund. Jeg ble helt oppslukt også med tanke på at dette var noe forfatteren selv hadde opplevd. Denne boka leste jeg ut på kun få dager. Noe som er rart for at bøker i sånne størrelser, bruker jeg litt tid på, men denne var vanskelig å legge i fra seg med det første. Jeg måtte vite hva som skjedde med henne. En bok man ikke glemmer så lett.


Høydepunkt: Terris undertone gjennom hele teksten

Lavpunkt: Litt for mye gjentakelse om når hun og venninnen hennes blir overkjørt i teltet. Etter hvert er vi fullstendig klare over at det skjedde 22.juni 1977!

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar