27. april 2008

Den som elsker noe annet av Karin Fossum

Vegetasjonen ga seg under føttene hans, det kneppet i tørre kvister, og kvinnen slet med å holde følge. De var i utakt. De tenkte tanker de ikke ville dele eller erkjenne. Men de gikk tur sammen, det var en vane, og de trengte vanene, vanene holdt dem fast og gjorde verden forutsigelig.


den_som_elsker_noe_annet.jpg


Originaltittel: Den som elsker noe annet
Forfatter: Karin Fossum
Sjanger: Krim
Antall sider: 226
Et par går deres faste rute en søndagstur. Hver søndag går de en tur fra bommen og et langt stykke i skogen i all slags vær. Det er en rutine begge to liker. Men en søndag blir det litt annerledes enn til vanlig. På turen møter de en gammel mann som kommer gående mot bilen hans ved bommen. Han ser skremt og oppkavet ut, men paret tenker ikke videre på det. Ikke før en av dem, Reinhardt, finner en død gutt gjemt lenger inn i skogen. En død gutt som viser preg på ha blitt seksuelt misbrukt og senere dumpet. Begge kommer til å tenke på den gamle som de spaserte forbi for noen minutter siden. En gammel mann som haltet. Men selv om han så litt skjør og gammel ut, mener paret at den mannen står bak mishandlingen på den stakkars lille gutten.

Selv om paret er i sjokk etter funnet, ringer de politiet og kvinnen blir rystet over at hennes mann tar noen bilder av gutten på mobilen sin. Hun skjønner ikke hva som er vitsen. Hun ber ham om å slette bildene, men han nekter. Samtidig liker hun ikke den nye oppførselen til partneren. Han er besatt av saken og skryter til alle at det var han som fant gutten død først og kontaktet politiet.

Som vanlig er det Konrad Sejer og hans trofaste venn Jacob Skarre som settes på den ubehagelige saken. Hvem kan ha gjort noe så forferdelig mot et barn? Samtidig forsvinner en annen gutt. Er han utsatt for det samme og vil Sejer og Skarre noen gang finne ham?

Mange barn forsvinner i løpet av et år. Noen blir funnet, mens andre ikke og de som blir funnet må kanskje leve resten av livet med minner som er vanskelig å takle. Det som har opptatt media i det siste er Madeleine saken. Tror jeg aldri har opplevd å lese om et savnet barn i et så stort medieomslag. Karin Fossum skrev denne boken før Madeleine forsvant. Og da boka kom ut ble den selvfølgelig sammenlignet med Madeleine.

Karin Fossum skriver så bra om hvordan foreldre oppfører seg når de har mistet et barn eller når et barn er savnet. Hun beskriver sorg på en flott måte og er det noe hun har så er det drivkraft i handlingen. Selv syns jeg ikke at ? Den som elsker noe annet? er dessverre ikke Karin Fossums beste, men heller ikke den dårligste, langt i fra. Det som trekker litt ned er at boka er litt vel forutsigbar, men det er kanskje hensikten hennes også? Jeg tror kanskje at hun har lyst til at vil skal bli mer kjent med personene i boken i stedet for å bli overrasket. Hun beskriver tankegangen til en mann som lengter etter å være sammen med små gutter og hvor vondt det er for ham å skjule hans mørke side på en veldig troverdig måte. Han vil egentlig ikke gjøre det han gjør, men han drives av en mørk side som han er nødt til å utforske og det er vanskelig å skjule seg hvem han er, selv om han skammer seg for den han er.

Selve boken er veldig drivende og veldig godt skrevet, men det mangler det lille ekstra. Det ble ikke så mange overraskelser som vi er vante fra Karin Fossums side. Men absolutt en bok som er verdt å få med seg.

Terningkast: 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar