Hobbybøker

1. august 2021

Månedens Bokanbefaling (juli)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Silent Corner av Dean Koontz og The Queen of the Cicadas av V. Castro, er fra egen boksamling  
 
I juli leste jeg disse bøkene:
 

Lest i kronologisk rekkefølge:


Jane Hawk 1: The Silent Corner - Dean Koontz

En kule i hjertet - Un-su Kim

Der skogen møter stjernene - Glendy Vanderah

Skrekk og Gry 3: Heksenøkkelen - Mike Ford

Vokterne - Svein Gudbrandsen

Om å elske: 15 fortellinger for voksne - Ingvar Ambjørnsen, mfl.

Skrekk og Gru 4: Maskekvelden - Mike Ford

Adam Fawley 4: Alt dette raseriet - Cara Hunter

The Queen of the Cicadas - V. Castro

Søstre: Min historie etter Utøya - Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie


Juli har vært like seig som sirup, tidsmessig sett. Synes alle månendene går tregt, men juli har vært ekstrem treg. 

Men bøker ble lest og spist opp, selv om noen av dem var seige, de også. Kom også over en del bra bøker fra forskjellige målgrupper.

➤ I juli ble 10 bøker lest, noe som er lenge siden sist, så vet ikke om det blir slik alle månedene fremover. I flere måneder har jeg landet på mellom 7 og 9 bøker, og det er litt for lite for min del. 

➤  4 av 6 planlagte bøker ble lest

The Silent Corner av Dean Koonz og En kule i hjertet av Un-su Kim begynte jeg på i juni, og de andre var spontanlesing. Jeg rakk ikke å bli ferdig med Stesøster av Jennifer Donnelly. Insektgutten av Jeffery Deaver sparer jeg til når mørketiden har startet for alvor.

➤ De planlagte bøkene som ble lest i juli var: Vokterne av Svein Gudbrandsen, Alt dette raseriet av Cara Hunter, Om å elske: 15 fortellinger for voksne av Ingvar Ambjørnsen, mfl., The Queen of the Cicadas av V. Castro

➤ Det ble noen femmere også, og femmerne gikk til Maskekvelden av Mike Ford, Alt dette raseriet av Cara Hunter, og The Queen of the Cicadas av V. Castro. Ikke verst det.

Og hvilken bok likte jeg best i juli?

 
The Queen of the Cicadas - V. Castro

Og nei, understreker at jeg ikke velger den fordi det var horror og fra min favorittsjanger. Det er ikke slik det fungerer. Jeg liker mye horror, men ikke alt, og ikke alle horrorbøker jeg leser blir autmoatisk favoritt, bare for å understreke det. Har blitt beskyldt for det før.

Jeg likte denne fordi den hadde en god historie og jeg likte begge hovedkarakterene som var fra forskjellige tidslinjer. 

Dene ene handlingen er fra 1952 hvor man møter Milagros som reiser til Alice, Texas for å jobbe på en farm. Pengene sender hun til sine kjære hjemme. Hun trives ikke på arbeidsplassen. Noen er greie og er som en ny familie for henne, men de andre føler hun seg noe utrygg med. Karene som jobber der kan virke litt ekle og truende, mens kvinnene mobber henne og fryser henne ut fordi de mener at Milagros er ute etter mennene deres. Milagros har som plan å reise derfra, men hun kommer ikke så langt før hun blir brutalt myrdet på en morbid måte som blir husket lenge etterpå. Men dessverre blir saken noe hysjet ned på grunn av klasseskille og rase.

I 2019 blir man kjent med Belinda som er i bryllup. Det gjelder en av hennes beste venner og selv om hun ikke er i humør fordi det er mye rot i hennes eget liv, stiller hun opp. Hun møter Hector som er den nye eieren av farmen og han forteller henne om Milagros, og hvordan legenden The Queen of the Cicadas ble til. Mordet skjedde på samme sted bryllupet er. Belinda blir fascinert av historien og synes synd på denne kvinnen som ble urettferdig behandlet. Derfor vil hun undersøke saken nærmere, og finne ut mer om henne.

Flame Tree Press er et forlag som jeg har fått sansen for. Har lest mange horrorbøker fra det forlaget. Har ikke likt alle, men de fleste. Synes de har mange gode horrorbøker med mye atmosfære, og at de satser på de som ikke er så kjent.

The Queen of the Cicadas er nesten en moderne versjon av Bloody Mary og Candyman, men kanskje litt mørkere. Ingen skummel bok, men den har noen uhyggelige scener og er veldig mørk. Fascinerende horrorbok. Den kom ut i juni i år. Likte også Castros fortellerstemme som var nesten poetisk.

En bok som nesten ble utvalgt var Adam Fawley 4: Alt dette raseriet av Cara Hunter. Realistisk krim, og viktig tema som det snakkes for lite om. Ikke bare et tema, men flere, men kan ikke si hva det gjelder da det avslører en god del av saken. Noe jeg vil unngå. Om en jente som ser ut til å ha vært utsatt for noe forferdelig da en drosjesjåfør finner henne gående alene, tror først hun er full, men skjønner at hun har vært i fare. Han vil kjøre henne til et sted der hun kan få hjelp, men hun vil hjem. Senere oppsøker politiet henne hjemme hos henne, og håper hun kan fortelle hva som har skjedd, spesielt da en annen jente ikke langt unna, også har forsvunnet. Hun må hjelpe til hvis de skal finne noen sammenheng og er det noen sammenheng i det hele tatt?

Likte at baksideteksten virket så typisk, men ikke innholdet. For min del som leser en god del krim var det lett å skjønne hva som foregikk, men syntes ikke det drepte spenningne. Både karakterene og handlingen var intens og interessante å lese om. Også sjeldent at midtpartiet i en krimbok ikke stoppet opp og kjedet meg i hjel. Så likte både flyten og saken i denne. Veldig mørk og realistisk uten å overdrive. Vil gjerne lese mer av henne.

Skrekk og Gru 4: Maskekvelden: Det er bare fire bøker i serien i skrivende stund og håper på flere selv om det er en serie for unge lesere. Selv om det er en serie, har ikke bøkene noe med hverandre å gjøre da man blir kjent med nye karakterer som blir utsatt for forskjellige skrekkelige hendelser. Det er bare butikken Skrekk og Gru som er fast i serien, som er en butikk som selger stæsj med magiske evner, kan minne på en Halloween butikk.

I bok fire er om Tucker som blir invitert på bursdagsfest hos en jente som bor i et stort og kanskje litt rart hus, som er svært kjent i nærområdet. Det er et hus som de fleste er nysgjerrig på og endelig får han se innsiden av det. Men på bursdagsfesten må han være utkledd som noe, og han velger en maske han finner inne på butikken Skrekk og Gru. Men hver gang han har på seg masken ser han ting som kanskje ikke er der, og ting forsvinner. Bursdagen starter ikke bra da bursdagsgaven han hadde med er forsvunnet.Vil ting bli verre?

Morsomme karakterer og hendelser og liker atmosfæren godt som er litt Halloweenaktig. Mer underholdende enn skremmende, og synes det er en fin og voksen serie for barn og ungdom. Språket er ikke for barnslig, heldigvis.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:

Fra nå av blir beskrivelsene veldig korte resten av innlegget, slik at det ikke blir så langt og traurig. Tror neppe at noen leser alt, likevel. 😁

The Silent Corner: Første bok i serien om Jane Hawk. Om en FBI Agent som mister mannen sin da han tar selvmord, men hun er sikker på at det ikke var selvmord, for han etterlater seg et uvanlig notat. Mens hun gjør undersøkelser, legger hun merke til mange andre uvanlige selvmord. En mørk bok og likte handlingen for godt, men det ble for mye science fiction elementer. Har likt science fiction elementer i bøkene til Koontz tidligere, men syntes det ikke passet i denne. Men ellers spennende lesing. Jeg kommer ikke til å begynne på bok to med det første, for de enkeltstående bøkene av Koontz frister mer.

Hele anmeldelsen kan leses her.

En kule i hjertet: En morsom og morbid thriller om en sniskytter/leiemorder som er oppvokst i "Biblioteket" som er arbeidsplassen for kriminelle som ham. Denne gang ligger han på toppen av et fjell og sikter på en mann som er i hagen med hunden sin. Reseng som leiemorderen heter, er avhengig av at ting skjer til riktig tid, når ting føles rett. Vil han kunne skyte mannen uten å bli lagt merke til, og hvor lenge vil denne slags "karriere" vare. Morsom og morbid bok for lesere som liker Quentin Tarantino og lignende filmer.

Hele anmedelsen kan leses her.

Skrekk og Gru 3: Heksenøkkelen: Sofia og faren hennes har nettopp overtatt et hus som de skal gjøre om til et pensjonat. Mye arbeid må gjøres. På loftet er det en kiste som er umulig å få låst opp. Da Sofia og faren hennes skal se etter en bokhandel i nærområdet, kommer de over en butikk som heter Skrekk og Gru. De går inn for å spørre hvor bokhandelen er, og Sofia ender opp med å kjøpe en nøkkel fra den rare butikken. Det er en slags universalnøkkel som kan få opp nye og eldgamle låser. Hun prøver den på kista, og får den opp. Hva skjuler seg der og hva slags historie skjuler huset? Nok en god Skrekk og Gru bok. Likte far og datter forholdet, stemningen som forandrer seg i huset når kisten er åpnet og husets fortid. 

Hele anmeldelsen kan leses her.

Vokterne: Om førsteinspektør Frank Larsen fra Trondheim som får mystisk besøk av inspektør Sahlin som er fra svensk politi. Mange gutter er blitt myrdet og han er redd det skal skje på vår side av grensen, også. Franks gode venn og journalist Amanda, kommer over spor om Frank Larsens døde kone, og han er i tvil om han noen gang kjente henne. Er de selv i fare? En noe treg start, men det tar seg opp etter hvert, morsomt at store deler av handlingen er i Trondheim og at man reiser langt tilbake i tid.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Bøker som var helt ok: 

Der skogen møter stjernene: En av de få romanene jeg leste i juli. Om en kvinne som gjør feltarbeid i et noe øde sted. Hun har leid huset for en periode mens hun gjør feltarbeid og undersøker forskjellige fuglereir. Men hun får ikke være lenge i fred da en jente dukker opp på området. Hun sier hun er fra en annen planet, har overtatt kroppen til en død jente og vil ikke forsvinne før hun opplever fem mirakler. Jo, forkortelse for Joanna er bekymret for jenta, spesielt da hun nekter å fortelle hvor hun bor, og lar henne bli. I mellomtiden holder hun seg oppdatert på nettet om savnede jenter i nærheten. Hennes nærmeste nabo, Gabe Nash, som har hatt utfordringer, på andre måter enn Jo har hatt i det siste, kommer i kontakt med hverandre på grunn av jenta. De lurer på hva de skal gjøre med henne siden de ikke tror det hun ikke sier, og ikke finner ut hvor hun kommer fra. Mens de prøver å finne ut av det, oppstår det et nært bånd mellom de tre. Men vil de finne ut hvem hun egentlig er? Fascinerende konsept,egentlig, men for min del ble det noe utroverdig og likte ikke helt språket som var et hakk for barnslig.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Søstre: Min historie etter Utøya: En sterk historie av Cathrine Trønnes Lie, fortalt til Mariangela Di Fiore, om tapet av søsteren hennes, og tiden før og etter Utøya. Det er modig å skrive en bok om det til tross for påkjenningene, så skjønner godt hvorfor hun kanskje ikke ville skrive boka selv, men hun skriver etterordet selv. Handlingen er sterk og man må bare beundre henne. Selv likte jeg kanskje ikke helt fortellerstemmen. De fleste sidene består av en halv side med tekst. De andre sidene er mer opphakket. Skjønner jo at det kan reflektere tankegang og kaoset, men liker en mer helhetlig og flytende tekst. Likevel angrer jeg meg ikke på å ha lest boka, for det er viktig å lese om virkelige hendelser, også.

Bøkene jeg likte minst i juli:

Om å elske: 15 fortellinger for voksne: Novellesamlinger er nok ikke noe jeg leser mest av. Jeg var flinkere til å lese det før i tiden. Leser novellesamlinger helst fra favorittforfattere og favorittsjangere. Om å elske tilhører ikke noen favorittforfattere eller sjanger, men jeg ville lese den fordi den besto av kjente navn og nye navn. En spennende kombinasjon. Det var også en del av fortellingene jeg likte, men likevel var det ikke helt min type tema eller bok. Sier ikke at den er dårlig, men andre vil nok like den bedre enn meg. Det var temaet jeg ikke gikk så godt overens med.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Juli var kanskje treg, men fikk gjort unna litt lesing og selv om jeg likte de fleste bøkene jeg leste, betyr det ikke at jeg har blitt "snillere". I noen perioder er man flinkere til å velge de riktige bøkene, mens i andre perioder kan man være mer uheldig når det gjelder bokvalg. Man kan jo ikke vite sånt på forhånd. Derfor er man bare nødt til å ta noen sjanser, og det er den mest spennende delen med bøker, synes jeg. Liker også å vite minst mulig om en bok før jeg leser den selv. 

Selv er jeg lettet over at sommeren nærmer seg slutten og at det blir mer og mer mørketid. Høsten er min tid for er dritlei av sterk lys for tåler nesten ikke vanlig leseys engang uten at øynene renner hele tiden. Men noen må jo være vampyr, også, så det blir godt med kaldere og kortere dager. 🧛

Ellers er jeg spent på hva slags bøker jeg kommer over i august. Kommer til å lese noen eldre og nye bøker, og blande "vanlige" bøker med noe mørkere. Passer jo godt med mørk litteratur nå fremover, og håper at litt av produktiviteten holder seg på plass i august, også. 😁

Ryggperspektiv av bøkene:


Nei, pulten er ikke i fyr og flamme. Det er bare sterk lys fra spottene som ikke går an å justere styrken på.😁

6 kommentarer:

  1. Godt pulten din er like hel :) For en fin bunke bøker du har vært gjennom i juli, den eneste boken jeg har et forhold til er En kule i hodet, som jeg har, men ikke har lest enda.
    Lykke til med leseaugust!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja, prøvde å dempe lyset i et redigeringsprogram, men da ble det bare enda sterkere og overskygget alt det andre. =)

      Takk. Håper du kommer til å lese En kule i hjertet. Den er god på en underholdende måte. Likte den bedre enn forventet.

      Tusen takk og i lige måde, Tine. Her i Trøndelag har det plutselig gått fra 25-30 grader til 12 grader. =)

      Slett
  2. Fin bunke. Skal lese Cara Hunter. Har to bøker av henne på vent. Godt du likte boka:)
    Ønsker deg en fin august:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. Jeg også har to uleste bøker av Hunter. Det er I mørket og Ingen utvei, og skal prøve å skvise dem inn i år, for synes hun har en realistisk fortellerstemme med et snev av intensitet. Så du har noe å glede deg til. =)

      Tusen takk og i lige måde. Skal bli godt med høst!

      Slett
  3. Vampyren Ina .. Ikke overasket over at Om å elske kom nederst på lista :)

    Poetisk horror er fascinerende. Tenk å kunne skrive sånn .. :)

    Også: Jeg blir så glad av å se bamsesaftflaskene

    SvarSlett
    Svar
    1. Fin beskrivelse det. =)
      Likte deler av Om å elske, men ikke alt. Men man kan ikke like alt for det hadde vært unaturlig. Så det er lov å ikke være begeistret for alt man leser.

      Castro vet å skrive poetisk horror. Så horror er ikke så ensformig som mange kanskje tror.

      Og jeg blir glad når du blir glad. Bamseflasker er digg, men det er synd det er så vanskelig å finne dem. Det er ikke alle butikker som har dem, dessverre. :/

      Slett