11. mai 2017

James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug - sterk debut som også har sine svakheter


    Jeg setter meg på kne i senga, drar til side gardinen, gir den kjølige natten utenfor tillatelse til å invadere rommet mitt. Tropevarmen forsvant brått, som om noen slo av en bryter. Rosebusken i hagen hakker tenner, insektene samler seg rundt utelysene for å holde varmen, hele Skien skjelver. Høsten sniker seg innpå, har allerede kapret natten.

En underlig bok på mange måter ...

James Franco er en kjent skuespiller. Jeg kjenner ham best som Daniel Desario fra TV - serien Freaks and Geeks (1999 - 2000). En fantastisk TV - serie som dessverre fikk altfor kort levetid. Det var en morsom serie som også inneholdt en god del alvor. Den skildrer skoletiden på en utmerket og realistisk måte. Skildringen mellom de kule og de mindre kule, nerdene, skjønnhetene, geniene og så videre er genialt utført, nestenThe Breakfast Club aktig. Freaks and Geeks er en serie som beskriver skoletiden på en svært gjenkjennelig måte, på godt og vondt. Jeg får nesten lyst til å se den igjen for husker den som veldig sær. 

 Karakterer med flere lag
James Franco spytter når han snakker er noe helt annet enn Freaks and Geeks. Den er om hovedpersonen Kenneth som liker å fortrenge sannheten om det ene og det andre ved å dikte opp sine egne historier, fordi det er lettere å håndtere. Han kommer fra en noe komplisert familie der medlemmene består av svært forskjellige personligheter, både sterke og svake. Søsteren hans er en villstyring som er vanskelig å kontrollere. Foreldrene har sine og hverandres problemer å slite med. Attpåtil har Kenneths familie bestemoren hans boende hjemme hos dem. En dag ser Kenneth noe skrevet på en offentlig vegg. Noe om ham selv som gjør til at han flykter fra Skien. Han ender omsider opp i New York og er student ved Columbia University, hvor han studerer kreativ skriving. Noe som er alt annet enn lett for der må man virkelig tåle kritikk. James Franco er på samme studie som Kenneth, og Kenneth blir stadig mer nysgjerrig på denne James Franco. De andre som er på samme studie består av mange forskjellige mennesketyper og det er mye å forholde seg til, både på college og utenfor. Noen år senere vender han tilbake til Skien. Er han den samme Kenneth som han alltid har vært eller er alt annerledes?

En bok bestående av flere deler
Å beskrive denne boka er alt annet enn enkelt da den består av flere deler, og det er en god bok, men det var bare ikke alt jeg likte med den. Må si at jeg likte delen med Kenneth som student i New York best da det var mye som skjedde, og man blir bedre kjent med Kenneth i forskjellige situasjoner. Boka handler om selvaksept, utfordringer, og det å finne seg selv og bare prøve å gjøre det beste ut av ting. Det er mye å kjenne seg igjen i, og Kenneth er en herlig og sterk karakter som er umulig å ikke bli glad i. Han har sine svakheter, men det er helt ok. Det har vi alle og det er menneskelig. Man vil bare heie på ham hele veien for man blir så godt kjent med ham, og jeg har stor sans for hans væremåte.

Boka er på over 400 sider. Jeg har ingen problemer med store bøker, men følte ikke at boka hadde den flyten den skulle ha hatt med en slik størrelse. Da ble det lett at boka ble lest noe stykkevis og delt. Den siste delen var den delen av boka jeg likte minst og som på en måte ikke var nødvendig å ha med. Greit å følge med Kenneths reise videre, men det ble bare ikke like interessant som da han var student i New York, da han måtte klare seg selv og hvor han lærte masse om seg selv.

James Franco spytter når han snakker er en tung, melankolsk og fin oppvekstroman som byr på både humor og alvor. Man blir godt kjent med karakterene og stemningene underveis. En fin roman å få med seg.

Morsom fakta om James Franco som har en liten rolle i boka: Han har blant annet tatt Master of Fine Arts degree in creative writing og har gitt ut egen diktsamling.

Bakpå:

Kenneth vokser opp i Skien, i en familie preget av hemmeligheter, en utagerene storesøster, en forknytt mor og en far som forsøker å holde det hele sammen. Det prøver også Kenneth, ved å få sin innesluttende mormor til å fortelle det som en gang skjedde. Og ved å besverge virkeligheten gjennom å dikte historier og speide etter stjerneskudd. Men da noen sprayer "Kenneth er homo" på kinoveggen, har han ikke lenger noe valg: Han mp ut og bort, først til Oslo og senere til New York, der han snart befinner seg i en virvel av hendelser, og har mareritt om skrivekurset på Columbia University.

Da Kenneth til slutt returnerer til barndomshjemmet, har han med seg en svart poet og en plastpose med helt nye hemmeligheter.

Originaltittel: James Franco spytter når han snakker
Forfatter(e): Erik Eikehaug
Sjanger: roman, oppvekstroman
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
419 
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest:
27.02. - 15.03. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Spennende plot, men ikke alle delene av boka var like engasjerende.
Tittel: 5
Det er noe kult med tittelen. Vet ikke hva, men det er litt tøft.
Omslag: 3 Hadde vært mye finere uten de svære bokstavene. Mange bokomslag for tiden overkjører omslagene med titler. Jeg vil heller ha det motsatte, større og tydeligere omslag istedet for stor tittel.
Baksidetekst:  3 Litt for lang og avslørende. Selv vil jeg helst vite så lite som mulig om en bok før jeg leser den.
Skrivemåte: 5 Ordrik, gode karakterbeskrivelser og en fin blanding av humor og alvor.
Favorittkarakter: Kenneth. Ingen tvil. Han er både tøff og sårbar.
Slutten: 3 Ikke helt det store, og ikke på det samme nivået som resten av boka, dessverre. 
Høydepunkt: Da Kenneth er i New York og lærer mye om seg selv og livet. 
Lavpunkt: Den siste delen. Den var ikke like engasjerende og tok lenger tid å komme gjennom. 
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar