5. mars 2017

Kvinnen ved jordas kant av Gunhild Haugnes - interessant bok om en spennende tid, men hvor er råskapen?


Nå ser hun et varmt lys komme vaiende mot henne. Ei tranlampe. Hun kjenner lukta på lang avstand. Det er Torvard som er på vei for å hente henne inn. De skal overnatte i Leivs langhus til dagen etter. Da må de tilbake til pliktene på Gardar. Frøydis sukker og rusler etter husbonden sin. Hverdagen er snart tilbake. Hun frykter at den blir enda tristere enn før.

Jeg liker å lese om vikingtiden og trodde derfor dette ville bli en bok for meg, men det er ikke alltid man går helt overens med bøkene.

Det er ikke det at jeg ikke likte den. Det ble bare ikke den boka jeg hadde forventet meg. I Kvinnen ved jordas kant som er basert på Frøydis Eiriksdatter med noen friheter fra forfatterens side. Frøydis er en veldig eventyrlysten kvinne og vil heller reise enn å være bundet til et sted. Hun vil helst være selvstendig og være sjefen over sitt eget liv, men det er ikke alltid sånn. Hun er stormforelsket i en mann hun ikke kan få og må dessverre gifte seg med en som hun ikke har valgt selv. Hun prøver å gjøre det beste ut av det til tross for at hun har helt andre drømmer. Hun drømmer om å bli som sin far og en av brødrene sine (en halvbror) som hun ser veldig opp til, som ofte har dratt ut på mange eventyr og oppdaget nye steder. Klarer hun å leve opp til egne forventninger og bli til den kvinnen og eventyreren hun drømmer om å være?

En fascinerende tid
Vikingtiden er en fascinerende tid jeg gjerne vil lese mer om. Var flinkere til å lese bøker fra den tiden da jeg gikk på ungdomsskolen. Da leste jeg en del vikingbøker ved siden av all lesingen av Stephen King, Dean Koontz og R.L. Stine. Sånn sett ble denne boka noe nostalgisk, men den bød ikke på særlig mye mer enn det. Jeg hadde forventet meg en del hardbarkede partier og få se vikingenes mørke sider, men  i stedet var det en hel del om sex og følelser. Det var ikke bare det som irriterte meg. Jeg klarte ikke helt å ta Frøydis alvorlig. Hun ser på seg selv som en svært viktig person i grunn og digger seg selv litt vel mye, noe som er en smule kvalmende. Hun blir litt for mye av "det gode". Noen karakterer får man dessverre langt oppi halsen og da settes resten av lesingen på prøve. Hun viser jo heldigvis andre sider av seg selv, blant annet at hun er omsorgsfull og ser de andre rundt seg, men likevel klarer jeg ikke helt å like henne. Når man ikke liker hovedrollen i en bok, kan det bli noe traurig å komme seg gjennom boka.

Kvinnen ved jordas kant handlet dog ikke bare om sex og følelser til tross for at det var en stor grad av det, men det var noen hardbarkede partier også. Det ble bare ikke så mye av det som jeg hadde håpet på. Etter omslaget å dømme så tror man jo at dette vil bli en bok full av action. Det ble det ikke. Jeg savnet å lese mer om plyndring og vikingenes makt på sitt verste. Se deres mørkeste side som man har sett på film og i tv-serier, men her får man ikke brøkdelen av det.

Gode karakterbeskrivelser
Det boka skal ha skryt for er gode karakterbeskrivelser. Man blir godt kjent med de fleste og får vite hva slags karakter de består av. Forfatteren klarer å få oss til å like og "hate" de og de karakterene, og det er også lett å se for seg stedene karakterene befinner seg. Hun klarer å skape levende bilder, noe som er veldig viktig. Så sånn sett var det ikke "bortkastet" å lese Kvinnen ved jordas kant. Igjen så sier jeg ikke at dette er en dårlig bok. Det er den virkelig ikke og helt klart verdt å få med seg, spesielt for oss som liker lesestoff fra denne tiden.

Ønsker å lese en bok fra vikingtiden om plyndring og drap, som forteller om den aller mørkeste og brutale siden av vikingene. Det hadde vært noe.

Bakpå:

EN UNIK KVINNE BLANT
KRIGERSKE VIKINGER

Frøydis Eiriksdatter er en av vikingtidens mest markante kvinneskikkelser. Hun lever et barskt liv mellom steile fjell og veldige breer innerst inn i grønlandsk fjord. Frøydis dyrker Frøya, Tor, Odin og de andre norrøne gudene. Hun må gifte seg med den litt veike storbonden Torvard, men det er andre menn som får blodet hennes til å bruse - og hennes barn har ulike fedre.

Frøydis hegner om sin frihet, følger sine lyster og er like stri som sin far, Eirik Raude. Hun følger i sin halvbror Leiv Eirikssons fotspor og leder to eventyrlige seilaser til Vinland. Kjærlighet, kvinnekamp og mektig historie. Dette er en fortelling som sitter lenge i.

Originaltittel: Kvinnen ved jordas kant
Forfatter(e): Gunhild Haugnes
Sjanger: historisk roman
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
334 
Forlag: Juritzen
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest:
04.02. - 21.02. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Noe spennende plot og spennende tid å lese om).
Tittel:
4
(En smule smådystert og poetisk).
Omslag: 5 (Jeg liker egentlig ikke bilde av karakterer fordi jeg foretrekker å forestiller meg dem mens jeg leser, men dette ble gjort på litt stilig måte og litt maskulint).
Baksidetekst: 3 (Kort og grei, hverken mer eller mindre).
Skrivemåte
: 3
(Forfatteren er god på å beskrive karakterene, men kunne tenkt meg flere spenningsnivåer).
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli noen favoritt, dessverre.
Slutten: 3 (Ikke helt det store).
Høydepunkt: Endelig en bok om vikingtiden. Lenge siden sist.
Lavpunkt: Likte ikke hovedkarakteren, og det ble for mye om sex og følelser, i hvert fall i begynnelsen. Hadde håpet på en mer hardbarket bok enn det jeg fikk.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


9 kommentarer:

  1. Jeg synes også vikingtiden er fascinerende, men like som deg beskrivelser om hvordan de levde og ikke bare sex og følelser. Det kan være en del av det, med tanke på hvor lite kvinner hadde å si offentlig så tenkte de nok sitt - og de kan være interessant å lese om. Synd at boken ikke var det du forventet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo viktig å ta med hvor lite en rolle kvinner spilte i datidens samfunn, men i denne boka var det Frøydis selv som tenkte voldsomt mye på sex og følelser. Det ble litt omvendt. Det er litt tøft at hun på en måte er litt malplassert i "feil" tid, eller hvordan jeg skal forklare det. Hun ønsket ikke å leve som andre kvinner på den tiden og tenkte som en mann. Hun ville følge sine lyster og eventyrlige drømmer. Vanskelig å forklare. Uansett så var ikke dette en bok for meg :/

      Slett
    2. Likte karakterbeskrivelsene og hvordan forfatteren beskrev stedene, men det var ikke så mye action som vikingene var kjent for. Det var det jeg savnet mest :) Håper at en annen bok fra vikingtiden tar meg med storm :)

      Slett
  2. Har ikke lest denne men tror kanskje det ikke er en bok for meg. Fin anmeldelse du hadde skrevet av boka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :)
      Ja, hadde store forventninger til denne, men den ble ikke så lærerik og actionfullpakket som jeg hadde håpet:/ Håper å finne andre kule vikingbøker :)

      Slett
  3. - Det er en dårlig start på en serie når man ikke syns all verden om hovedkarakteren! Og når man legger historien til en såpass eksotisk periode må man jammen meg ha stålkontroll på tankesett, holdninger og samfunnsdynamikken, utenom bare historiske hendelser, klesdrakt og matvaner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Der sa du det og godt sagt :) Ja, jeg klarte bare ikke å like henne og når man ikke like hovedrollen så får man ikke samme utbytte av en bok/serie når man liker hovedrollen(e). Da blir det litt slitsomt i lengden. Håper du gir den en sjanse for hadde vært interessant å se hva du synes om boka :)

      Slett
  4. Heia. Holder på å lese denne nå. Veldig lettlest da. For lettlest føler jeg. Ikke noe motstand nesten. Har ikke kommet så langt enda da (side 50). Nettopp lest ferdig om Kristin Lavransdatter så det som virket som et naturlig bokhopp ble noe merkelig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Godt å se deg her. Føler det samme som deg. At den var for lettlest har du helt rett i. Det ble litt for lettbeint egentlig, på mange måter. Hadde ikke store forventinger heller, men det var bare ingen bok som ga noen inntrykk. :/ God pinse. :)

      Slett