25. september 2016

Fergen av Mats Strandberg - ingen "ordentlig" horror


    Tomas kaster et raskt blikk mot toalettdøren på sin høyre side. Prøver å tenke klart, komme på hva han skal gjøre. Fra toalettet er det ingen steder å flykte. Men han kan låse seg inne. Mobildekningen kommer vel tilbake før eller senere? Han kan banke i veggene. Noen som går forbi utenfor lugaren kommer til å høre ham.

En reise med fergen Baltic Charisma kan virke idyllisk, men det blir alt annet enn det ...

Favorittsjanger
Jeg er en person som leser horror året rundt, ikke bare når det er høst (favorittårstiden). Grunnen er fordi det er og blir min favorittsjanger. Jeg har likt horror helt fra jeg var liten og selv om det er min favorittsjanger, så betyr det ikke at jeg liker absolutt alt av horror. Ofte tar det lang tid mellom godbitene.

Mats Strandberg er mest kjent for Engelsfors - trilogien som han skrev med Sara Elfgren for noen år siden, og som er en av de få ungdomstrilogiene jeg har likt. Den var både mørk, spennende og noe annerledes enn andre ungdomstrilogier jeg har lest tidligere. (Trilogien består av bøkene: Sirkelen, Ild og Nøkkelen). Den skilte seg litt ut fordi den hadde noen ingredienser man ikke er vant til fra andre ungdomstrilogier/serier. Derfor ble jeg litt nysgjerrig på Fergen som Mats Strandberg skrev alene og som er horror for voksne. Dessverre opplevde jeg det som alt annet enn horror ...

Med Fergen er det mange forskjellige passasjerer om bord, men de har likevel mer til felles med hverandre enn de tror. Fleste av dem er bitre og noe usikre, både på seg selv og andre, og har "ekstra bagasje" med seg. Noen tror at dette blir bare nok en vanlig tur, men denne turen over Østersjøen blir alt annet enn vanlig.

Ikke det jeg betegner som "horror"
Denne boka blir stemplet som horror, noe som er litt feil da dette ikke er "ren" horror. Horror for meg er frykt, snikende uhygge, creepy historie og mange undertoner. Jeg regner ikke Fergen med som "ren" horror fordi den har ikke noen av disse punktene. For meg ble denne boka mer komisk enn skremmende. Det finnes jo skrekkomedier, men tror ikke det var meningen med denne boka. Den ble heller ufrivillig morsom og da blir det ikke den boka man forventer. Dette var en bok jeg ikke greide å ta helt seriøst og likte ikke den retningen den tok. Da er det lett å føle seg "lurt". Horror med forskjellige vesener er ikke "ren" horror for meg. Da beveger det seg inn i mer i den apokalyptiske verdenen. Det er en verden jeg liker også, men valget mellom horror og den apokalyptiske sjangeren, så foretrekker jeg nok horror. Det har mer atmosfære og uhygge. Derfor regner jeg ikke denne boka som "ren" horror.

Det er mye med Fergen jeg ikke liker, men det Mats Strandberg skal ha skryt for er karakterbeskrivelser. Kapitlene er delt opp fra karakterenes perspektiv og man får et dypdykk i de karakterene. Man får vite hvordan de er som personer, hvordan de tenker og betrakter omgivelsene. Det er det mest interessante med boka og den utrolig negative stemningen. Den er nesten til å ta og føle på. Og man blir også godt kjent med både personalet og passasjerene.

Ellers ble dette en noe kjedelig reise og det tar lang tid før historien tar seg opp. Som sagt tidligere så har jeg ingenting i mot saktegående bøker, da blir man bedre kjent med karakterene, men av og til er ikke det nok. Man vil ha litt av alt, og det fikk jeg ikke her.

Fergen er ingen ordentlig horror, men heller underholdende og noe komisk bok, så de som forventer seriøs horror blir dessverre skuffet. Man kan trygt slå av alle lys og gå til sengs etter å ha lest denne, for dette er alt annet enn skremmende.

Bakpå:

Forfatter Åsa Larsson har sagt hun aldri kommer til å reise med ferge igjen, etter å ha lest denne boken.

Nå er det endelig vi nordmenn som skal skremmes ut i bokhandelen og rett hjem igjen med boken under armen, for å bli med på den nervepirrende turen over Østersjøen.

Finn frem pleddet, noe godt å drikke og krøll deg opp i sofaen. Men før du gjør det: sørg for å ha lommelykt i nærheten. Du vil ikke bli sittende i mørket, dersom strømmen skulle gå når du er midt i Fergen. Og det er ikke bare fordi du har lyst til å lese videre ...

Se for deg at du er midt på havet, avskjermet fra omverdenen. Det finnes ingen steder å flykte. Det finnes ingen måte å kontakte land. Og du vet ikke hvem du kan stole på ...

I Fergen blir vi kjent med både passasjerer og personalet om bord. Den ensomme gamle kvinnen som søker eventyr. Den avdankede popstjernen som leder karaokekveldene. Mannen som før har jobbet om bord, og som nå kommer tilbake for å iscenesette et spektakulært friere. Ordensvakten som sammen med sine tre kollegaer forsøker å ha kontroll på det daglige kaoset. De tolv år gamle søskenbarna som var bestevenner før en familiehemmelighet kom mellom dem.

Relasjoner settes på prøve. Vanlige mennesker blir helter. Men det som hender denne natten kan også lokke frem det verste i dem.

Velkommen om bord på Baltic Charisma - hvis du tør.

Originaltittel: Färjan
Norsk tittel: Fergen
Forfatter(e): Mats Strandberg
Sjanger: "horror"
Målgruppe: voksen
Antall sider:
605
Forlag: Nordstedts
Norsk forlag: Juritzen
Utgitt: 2015
Min utgave: 2016 (Pocket)
Lest: 28.07. - 11.08. 2016 
Kilde: forhåndseksemplar
Plot
: 2 (Noe interessant og lovende i starten, men så blir det på en måte alt annet enn horror).
Tittel: 3 (Man blir noe nysgjerrig på hva som vil skje med denne reisen).
Omslag: 2  (Har alltid hatt sansen for hodeskaller, men det begynner å bli noe oppbrukt).
Baksidetekst: 1 (Høres noe fristende ut, men det er ikke mye som skremmer meg for tiden og lurer på om baksideteksten kanskje smører litt tjukt på). 
Skrivemåte: 2 (God på karakterbeskrivelser, men får ikke frem noen grøssende uhygge).
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli noen favoritt, dessverre ...
Slutten: 1 (Typisk slutt for denne sjangeren. Ikke spesielt nyskapende eller kreativt).
Høydepunkt: Likte den negative stemningen om bord og gode karakterbeskrivelser.
Lavpunkt: Liker best horror uten forskjellige form for "vesener". Jeg liker det litt en gang i blant, spørs litt hva slags vesener det er, men det er ikke den type horror jeg vanligvis søker etter.
Terningkast: 1
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar