5. oktober 2014

Trollskallen av Alexander Løken - er det troll i norske skoger eller er det bare i eventyr? Underholdende og sært!

Lazarus åpnet lokket på kisten. Edvard og professoren lente seg nærmere. På en pute av mørkelilla fløyel lå det en hodeskalle. Den kunne minne om en menneskeskalle, men pannen var lavere og ansiktet bredere. Hjørnetennene var sylskarpe. Og den var sikkert tre ganger så stor som en menneskeskalle.
      
Troll er da bare folketro, eller? ...

Året er 1887 da Oslo den gang ble kalt Kristiania. Edvard Frost er en guttunge på bare fjorten år og er så og si foreldreløs. Han har ingen tilhøringhet bortsett fra at han bor på et barnehjem og han gjør noen ærender for en som kaller seg professor Wolf (ekspert på overnaturlige vesener). Edvard er tross alt bare fjorten år, men han har allerede grått hår, noe som er spesielt siden han er så ung. En dag blir han kastet ut i et oppdrag sammen med professor Wolf. Sammen må de dra til Østerdalen for å finne ut noe for en rik mann som samler på temmelig spesielle objekter. Det hevdes at det er blitt funnet en diger skalle i Østerdalen og denne rike mannen vil at de to skal legge ut på denne reisen for å undersøke om denne skallen stammer fra et troll eller ikke. Men de to er ikke helt klare over hvor farlig dette oppdraget er og blir!

Boka består av norsk folketro; og da er det naturlig å ta med troll. Det finner man jo overalt i norske turistbutikker. Og det skrives ikke mange bøker der troll er involvert, så litt gøy at den har en liten rolle i moderne litteratur. Det betyr at det ikke er en døende rase, og norsk folketro er viktig å ta vare på selv om alle disse sagnene ikke er sanne. Men det skader jo ikke å tenke på hva som finnes i norsk skog. Innbille seg hva som er der ute etter mørkets frembrudd. Leke litt med tanken. Det er det denne boka oppfordrer oss til å gjøre. Leke litt med fantasien og bli kjent med norsk folketro, for det er ikke bare troll som dukker opp i boka, men også mange andre kjente skogsvesener og da snakker jeg ikke om dyr ...

Men boka består ikke bare av tusser og troll, men også mange forskjellige menneskelige karakterer. Og de nevneverdige er hovedpersonene professor Wolf og unggutten Edvard. Det er to forskjellige mennesker og på denne reisen lærer de mye om seg selv og hverandre, og de møter også på andre karakterer som de blir kjent med. Gjennom farer prøver de å overleve ved å hjelpe hverandre. Men spørsmålene er: Kommer alle til å overleve? Det de trodde bare fantes i eventyr, får de se med sine egne øyne. Hvordan takler de det? Og kommer de til å komme uskadet fra alle de fæle vesenene de møter på? Villmarken er jo fulle av farer! Mange spørsmål dukker opp mens man leser og mens man leser klarer man heller ikke å la være og tenke hva man selv ville ha gjort under en slik spesiell reise. Underveis i boka oppstår det både småskremmende scener, og spennende øyeblikk.

Trollskallen er nok en mer festlig lesing for eldre lesere og kanskje mer skummelt for målgruppene (barn/ungdom) boka egentlig er basert på. Dette er ingen klassiker, men tipper den vil slå an blant barn og unge som høytlesing i klasserommet. Kanskje vekker det leselysten deres også! Festlig bok, men personlig savnet jeg mer "skumle" scener og mer beskrivelse av skrømtene de møter under reisen.
Bakpå:

Lazarus åpnet lokket på kisten. På en pute av fløyel lå det en hodeskalle. Hjørnetennene var sylskarpe. Og skallen var sikkert tre ganger så stor som en menneskeskalle. 
      "Den ble funnet i Østerdalen og senere brakt i Kristiania," sa Mink. Han senket stemmen og studerte Edvard og professoren etter tur. 
      "Dette er en trollskalle."

KRISTIANI 1887
En mystisk hodeskalle blir funnet i
Østerdalen, og en ekspedisjon sendes ut i villmarken - på trolljakt! For Edvard (14)
betyr det et spennende og skremmende
eventyr og uventede møter med skapninger
han ikke trodde fantes.
Originaltittel: Trollskallen
Forfatter(e): Alexander Løken
Sjanger: roman, eventyr
Målgruppe: barn/ungdom
Antall sider:
208
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 28.09. - 30.09. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Fengslende og småhumoristisk).
Tittel:
5 (Originalt og det vekker jo interesse).
Omslag:
5 (Festlig og eventyraktig).
Baksidetekst
: 4 (Litt skeptisk på om dette er noe for meg, men jeg velger å ta sjansen likevel).
Persongalleri: 4 (Festlige og forskjellige karakterer som vi blir kjent med både på godt og vondt).
Skrivemåte:
4 (Mye innlevelse, men savnet litt mer undertoner og kanskje flere skremmende scener).
Favorittkarakter: Professor Wolf. Sær og ufrivillig morsom:)
Slutten: 3 (Litt vel opplagt, men det kan tilgis).
Høydepunkt:
Samspillet mellom Edvard og Professor Wolf. De utfyller hverandre, og morsomt med en moderne trollhistorie.
Lavpunkt
: Boka blir litt for kort for en så innholdsrik historie. Ting går litt for kjapt unna, men det er også forståelig siden boka egentlig er beregnet for barn og ungdom. Da skal det være litt lettlest.
Terningkast:
4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014
 

2 kommentarer:

  1. Tøft! Den norske folketroen og eventyr fascinerer meg. Nøkken er min favoritt. Er han med i denne boka?

    SvarSlett
    Svar
    1. Folketro og norske eventyr er jo både spennende og fascinerende det, men om nøkken er med eller ikke i boka, vil jeg ikke røpe, hihi ;)

      Slett