9. mars 2014

Til Jacobs forsvar av William Landay - som å se en god, gammeldags Law & Order episode!

Jeg: "Vi er vant til dårlige nyheter, det skal jeg love deg. Akkurat nå er vi skuddsikre." 
      Doktor Vogel unngikk blikket mitt.
      I ettertid skjønner jeg hvor latterlig jeg må ha virket. Vi foreldre er latterlig skrytete når det gjelder ungene våre. Vi sverger på at vi kan tåle alt av fornærmelser, takle enhver utfordring. Ingen prøvelse er for stor. Alt for barna. Men ingen er skuddsikre, aller minst foreldre. Ungene gjør oss sårbare.
Kjenner du dine nærmeste så godt som du tror?

Leste ferdig boka rundt klokka 04 i natt/morges (ville lese ferdig de få sidene som var igjen) , og har ikke fått en blund på øynene. Sliter med søvnmangel for tiden (jeg og John Blund er ikke kompiser for tiden), så jeg tenkte jeg like gjerne kunne slå til med en anmeldelse med det samme. Jeg er ikke trøtt likevel, så da kan jeg gjøre noe fornuftig som å skrive anmeldelse mens jeg fremdeles er våken.

Andy Barber er visestatsadvokat. Han er en mann som er glad i jobben og familien sin. Han er gift med Laurie og sammen har de fjortenårige Jacob. Jacob er en stille gutt som holder ting for seg selv. Han er ikke den typen som liker å fortelle om det ene og det andre. Han trives best i sitt eget selskap. Men da en gutt fra samme skole som Jacob blir funnet myrdet i en park i nærheten, og det går rykter om at Jacob har en kniv og har blitt ofte mobbet av drapsofferet, og mye annet som peker i retning mot Jacob, blir han naturligvis utpekt som den skyldige. Men alle er jo uskyldige til det motsatte er bevist. Og hva tror foreldrene hans? Er de foreldre til en morder, eller er de som alle foreldre og vil bare tro det beste om sine egne barn?

William Landay var i utgangspunktet en ukjent forfatter for meg, og i de siste årene har jeg blitt flinkere til å lese noe av forfattere som jeg ikke har lest av fra før. Denne gangen har jeg fått øynene opp for William Landay og det med god grunn. Han kan virkelig å skrive krim/psykologisk thriller på en meget troverdig måte. Det var som å se en god gammeldags episode av Law & Order der flere dukket opp som mistenkte underveis og man visste aldri helt hvem man skulle stole på for det var ikke alltid at bevisene var gode nok. Og det var meget spennende å endelig lese en krim/psykologisk thriller der mye av handlingen foregikk i en rettssal på en så grundig og troverdig måte. Det vil jeg ha mer av!

Til Jacobs forsvar er en intens krim/psykologisk thriller som setter deg på prøve. Boka er realistisk og kunne godt ha hendt i virkeligheten. Det får deg automatisk til å tenke: Hva ville du selv ha gjort? Hva ville du ha gjort hvis noen av dine nærmeste var mistenkt for å være en morder? Ville du våge å tenke og tro at den personen er uskyldig eller ville du ha mistet tilliten til den personen? Og vil en familie, som har et medlem som blir mistenkt for noe så grusomt, til å bli det samme igjen, uansett hvordan utfallet ville bli? Mange interessante spørsmål dukker opp mens man leser, gir deg noe å "tygge" på og det har jeg sansen for.

Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest så langt i år, og jeg anbefaler den gjerne.
Bakpå:

Visestatsadvokat Andy Barber er vel ansett i lokalsamfunnet Newton i Massachusetts. Sammen med sin kone Laure og deres 14 - årige sønn Jacob opplever han sitt livs mareritt, da 14 - årige Ben Rifken blir funnet brutalt myrdet i en park. Andy er overbevist om at en lokal barnemishandler er den skyldige, men urovekkende opplysninger og avsløringer peker sjokkerende nok i retning av Jacob.

Hos Andy vekkes alt av foreldreinstinkt, og han gjør hva han kan for å beskytte sønnen. Jacob sier han er uskyldig, og Andy tror ham. Det må han jo gjøre. Han er guttens far. Idet dramaet kulminerer, må Andy og Laurie stille seg alle foreldres vanskeligste spørsmål: Hvor godt kjenner du egentlig ditt eget barn? Og hvor langt er du villig til å gå for å redde det?

" ... en helt usedvanlig spennende og besettende
historie som fortjener et stort publikum."

Washington Post

Originaltittel: Defending Jacob
Norsk tittel: Til Jacobs forsvar
Forfatter(e): William Landay
Sjanger: krim, spenning, psykologisk thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 458
Forlag: Delacorte Press
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2012
Min utgave:
2014 (Innbundet)
Lest:
28.02. - 09.02.2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Ikke så voldsomt originalt som mange skal ha det til, men veldig interessant plot og ikke minst, spennende).
Tittel:
6 (Passer utmerket til innholdet).
Omslag:
2 (Liker ikke ansikt/ansikter på bokomslag generelt. Vet ikke hvorfor, men jeg hater det).
Baksidetekst:
5 (Man er bare nødt til å bli nysgjerrig).
Persongalleri:
6 (Mange spennende karakterer og beskrevet på troverdig måte).
Skrivemåte:
5 (Voksent og velskrevet spenningsbok. Meget drivende).
Favorittkarakter
: Jacob. Vanskelig å beskrive hvorfor.
Slutten:
5 (Litt forutsigbart, men samtidig tankevekkende).
Høydepunkt:
Det som foregikk i rettssalen. Det er altfor lite krimbøker som legger vekt på rettssak"drama". Det vil jeg ha mer av.
Lavpunkt:
Den er litt tjukk boka, men hva gjør vel det når den er så givende å lese? Og litt gjentagende enkelte ganger angående samtalene mellom Jacobs foreldre, men det er også forståelig med tanke på situasjonen de befinner seg i.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer!


2 kommentarer: