7. august 2013

Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren - endelig ungdomsfantasy med voksent språk!

Da Minoo våkner, står hun ute i hagen i pysjamasen. Hun har på seg tøfler. Det siste hun husker, var at hun lå på sengen og leste lekser. Hun må ha sovnet. 
   Så begynner føttene å bevege seg av seg selv, og panikken kommer smygende. Hun går gjennom hagen og ut på gaten. 
    Er det en drøm? Nei. Det er hun sikker på. Hun prøver å stoppe, rygge, snu seg, løpe i motsatt retning. Men kroppen beveger seg ubønnhørlig framover.
Ja takk til flere seriøse ungdomsfantasybøker.

I forrige uke var jeg oppslukt av en murstein. En ungdomsfantasy på over 500 sider som bergtok meg på mange måter. For en gangs skyld var det ikke amerikansk ungdomsfantasy, men svensk. Endelig legges det vekt på skandinaviske fantasybøker og tidligere i år fikk jeg to norske fantasybøker som jeg skal omtale neste måned. Jeg gleder meg!

Denne boka fikk jeg av bokbloggeren Mari tidlig i fjor (Unnskyld, unnskyld, unnskyld!) for at jeg ikke leste den før nå. For det første ville jeg ikke lese boka mens "alle andre" leste den, (jeg er allergisk mot å følge strømmen), og i ettertid var det flere bøker som fristet mer. Men ... bedre sent enn aldri! Tusen takk igjen for boka, Mari. Jeg har i det minste lest Night School av C.J. Daugherty og den leste jeg vel nesten med en gang. Jeg fikk den samtidig som jeg fikk Sirkelen. Men nå er jeg veldig glad for at jeg endelig fikk somlet meg til å lese Sirkelen for den var vanskelig å legge i fra seg. Nå får dere vite hvorfor!

En gruppe ungdommer fra samme videregående som ikke har noe annet til felles eller egentlig ikke har noe med hverandre å gjøre, opplever plutselig rare ting sammen. Uforklarlige ting, men de er sikre på en ting: Det er de som forårsaker disse merkelige tingene. Hvorfor, og hva er deres oppgave? Samtdig dør noen studenter på skolen, en etter en. Er det en selvmordspakt som media hevder som er årsaken eller er det noe annet som foregår? Og hva kan de gjøre for å stoppe det?

Boka virket for meg veldig spennende, men samtidig var jeg meget skeptisk. Jeg var meget skeptisk fordi jeg alltid tar avstand til bøker som får veldig mye oppmerksomhet, både av media og lesere. Da velger jeg heller å vente med disse bøkene til hysteriet har lagt seg eller ikke lese den i det hele tatt. Sånn har det alltid vært for meg. Men i dette tilfellet er jeg glad for at jeg valgte å lese den. Det er lenge siden en fantasybok for ungdom har holdt meg som limt til boka. Selv om plottet i seg selv ikke var det mest originale jeg har lest, var det mange av karakterene som var en fryd å lese om og bli bedre kjent med. Vi blir godt kjent med dem både som seg selv, blant sammen med de andre og hvordan det er på hjemmefronten. De var spennende å lese om på hver sin måte.

Syns det er feil av baksiden å sammenligne denne boka/trilogien med Twilight og Fucking Åmål. Syns ikke de har noe til felles og jeg var usikker på om jeg ville like boka så godt som jeg gjorde for jeg liker hverken Twilight eller Fucking Åmål. Likevel tok jeg sjansen på å lese Sirkelen og det er jeg glad for at jeg gjorde! Gleder meg til å lese neste bok i serien, Ild, og følge disse ungdommene videre. Det blir spennende!
Bakpå:

Apokalypsen begynner i Bergslagen

Engelsfors. Vakkert navn, gudsforlatt sted. Omgitt av dype skoger der mennesker ofte går seg vill og forsvinner. En natt da månen på mystisk vis er farget rød, føres seks ungdommer til den nedlagte folkeparken. De har ingenting til felles. De vet ikke hvordan de er kommet dit, eller hvorfor de er der. Men uten hverandre kommer de ikke til å overleve.

Sirkelien er første bok i Engelsfors - trilogien.

En svensk sensasjon.
Solgt til forlag over hele verden på rekordtid.
Twilight møter Fucking Åmål.
Du har aldri lest maken!

Originaltittel: Cirkeln
Norsk tittel: Sirkelen
Forfatter(e)
:
Mats Strandberg og Sara B. Elfgren
Sjanger: fantasy, spenning, magi, overnaturlig
Målgruppe:
Ungdom
Antall sider:
524
Forlag:
Rabén & Sjögren 
Norsk Forlag: Gyldendal
Utgitt:
2011
Min utgave:
2012 (Pocket)
Lest: 23.07. - 01.08. 2013
Kilde:
Gave
Plot:
5 (Spennende. Ikke bare fantasy delen, men også virkelighetsdelen. Kunne ha fungert godt som en vanlig roman, egentlig hvis det ikke hadde vært for det overnaturlige. Men ja takk, begge deler)!
Tittel:
5 (Sier jo og beskriver veldig mye av innholdet).
Omslag:
 
3 (Liker fargene, men ikke motivet helt ...)
Baksidetekst:
4 (Liker ikke at det sammenlignes med Twilight og Fucking Åmål. Irriterende)!
Persongalleri:
5 (Mange spennende karakterer som man blir veldig godt kjent med både godt og vondt).
Skrivemåte:
5 (Levende og energisk skrivemåte. Leste mange sider i strekk).
Favorittkarakter:
Anna - Karin. Hun minner meg om meg selv. Hun som helst vil være usynlig istedet for å bli mobbet/få kommentarer etter seg. Hun minner mye om meg selv da jeg gikk på skolen i hvert fall.
Slutten:
4 (Ikke noen cliffhanger akkurat, men jeg vil vite mer hva som skjer videre likevel).
Høydepunkt:
Beskrivelsen om hvor forskjellige disse hovedpesonene var, men som likevel må samarbeide og på en måte holde ut med hverandre.
Lavpunkt: At det er en del av trilogi. Hvorfor må alle bøker være en del av en trilogi/serie i disse dager? Føles ut som om enkeltstående bøker er helt ut av mote ...
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013
& Off the shelf 2013

Boktrailer


4 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse..
  Likte selv denne boken, men må innrømme jeg ikke har fått somla meg til å lese bok 2 enda :/ Og vet helt ærlig ikke om jeg kommer til å lese den:/ er så mye annet som står over på lista :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Har nettopp bestilt og venter på den neste boka i serien i posten, (Ild) Har veldig lyst til å lese den, men det blir om en liten stund. Jeg er som deg. Det er noen bøker som må leses først. Fordi de har stått lengre på listen og at denne leselisten bare vokser og vokser og vokser. Men jeg kommer definitivt å lese den i løpet av høsten for jeg er spent på fortsettelsen:)

   Slett
 2. Jippi! Så bra at du likte boka, Rufsa :) Dette var en fin omtale. Jeg ble ganske så glad i karakterene, de er så realistiske. Jeg liker også kontrasten boken har mot amerikanske bøker i samme sjanger/målggruppe. Nordiske forfattere er langt på vei flinkere/tøffere til å belyse de mer realistiske, og noen ganger ubehagelige, tingene ved det å være ung.

  Ikke tenk på det med at du ikke leste den før, det gjør ingenting. Jeg har flere bøker jeg har fått av supersnille bokbloggere her, men jeg har rett og slett ikke kommet meg så langt til å lese bøkene(selv om jeg gleder meg veldig til å ta fatt på disse bøkene en vakker dag).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg virkelig likte boka, bedre enn jeg trodde:) Karakterene var realistiske og istedet for som i typisk amerikanske ungdomsfantasybøkene blir mange av disse personene fremstilt som helter/heltinner, nesten med en gang. Men i denne boka/serien sliter disse karakterene med helt vanlige problemer, både med seg selv og hjemmefronten. Det likte jeg godt. Det kunne godt ha vært en roman i seg selv. Så jeg er spent på fortsettelsen. Jeg har allerede bestilt neste bok:)

   Og takk for at du ikke er sur/skuffet over at jeg ikke fikk lest boka før nå som jeg fikk av deg, men bedre sent enn aldri. Jeg har leseeksemplarer liggende som skulle ha vært omtalt for lenge siden (lover å ta de igjen en dag for jeg får dårlig samvittighet av å utsette ting og har en god del bøker som jeg har kjøpt selv som bare venter og venter). Men noen bøker må vente litt lengre enn andre. Sånn er det bare når skal lese listen/ønske listen bare blir lengre og lengre. Det er et evig luksusproblem. Jeg har ennå ikke lest Beautiful Creatures som Silje fra Siljes Skriblerier sikkert sendte meg for to år siden og jeg verker etter å lese den serien, men det har bare ikke blitt noe av ennå. Men det er bare ikke glemt. Alt til sin tid. Prøver å veie opp med litt gammel og det nye innen litteratur og da blir det lett sånn:) Men setter selvfølgelig pris på alle bøkene jeg får og som jeg kjøper:) Så jeg vet hvordan du har det, Mari:)

   Slett