17. februar 2013

127 hours av Aron Ralston - tankevekkende om mental styrke

I think that maybe this is a test, a lesson. Perhaps once I figure out the lesson, then I'll get free. Is that it? What am I supposed to get from this? What am I supposed to learn?
Hva ville du ha gjort for å overleve en drastisk situasjon?


Aron Ralston er et helt vanlig menneske, som deg og meg. Helt siden som liten gutt har han vært en ivrig eventyrer. En gutt som elsket sykling og ikke minst, klatring. Klatring ble dyrket bare mer og mer etter hvert som årene gikk og han er en fyr som elsker å utfordre seg selv.

En dag i 2003 velger han å dra på en oppdagelsesreise helt for seg selv uten å fortelle venner eller familie. Han drar til Gran Canyon hvor han skal boltre seg med fin utsikt og spennende ekspedisjoner. Han møter på to jenter under reisen og etter hvert blir han overlatt til seg selv igjen. Det er da den tragiske ulykken skjer. Idet han velger å undersøke en dyp sprekk som han klatrer ned i, tar han med seg en svær stein på flere tonn, som setter den høyre armen hans i klem mot veggen. Der blir han værende i flere dager, og han er nødt til å ta et valg som få av oss ville ha gjennomført i virkeligheten.

Jeg oppdaget først denne personen på Oprah show. Ja, det hendte seg at jeg så det programmet da jeg hadde sommerferie. Og jeg er svak for overlevelseshistorier. Uansett hvor tragisk det er så er det fascinerende å se og lese om mennesker som gjennomgår en dramtatisk situasjon og på et eller annet vis kommer seg gjennom det. Det er noe fascinerende med det for man har lett for å tenke: Hva ville jeg selv ha gjort?

Boka ble først utgitt under titellen Between a rock and a hard place, men tittelen ble skiftet da boka ble til film. Tittelen ble da endret til 127 hours. I boka skriver Ralston ikke bare om denne tragiske hendelsen og hvordan han overlevde, men også litt om barndommen, andre ekspedisjoner oppgjennom årene og hvordan venner, familier og kollegaer prøvde så godt de kunne å finne ham da det gikk to dager uten  at han dukket opp på jobb.

Selv vet jeg at jeg ikke ville ha overlevd en slik situasjon - i hvert fall ikke på hans måte. Etter å ha vært fastklemt  i flere dager mellom steinen og veggen med høyrearmen tar han en drastisk avslutning som jeg vet selv aldri ville ha gjort. Jeg ville ikke ha hatt sterk nok psyke til det. Men denne boka er et levende bevis hva som bor i enkelte mennesker. Hva noen av oss er villige til å gjøre for å overleve - uansett hva som skjer. Det er både beundringsverdig og sterkt. Boka er et bevis når det gjelder dette sitatet: What doesn't kill you only makes you stronger.

127 hours er ikke lesing for pyser. Det er en del grafiske beskrivelser som kan være litt kvalmende for enkelte, men det er også veldig spennende lesing. En bok som er vanskelig å legge i fra seg, og inneholder en historie som er umulig å glemme. Den beste boka jeg har lest hittil i år. Og etter å ha lest boka, og sett en dokumentar om Ralston, har jeg veldig lyst til å få med meg filmatiseringen også!
Bakpå:

THE INTERNATIONAL BESTSELLER,
NOW FILMED AS THE MAJOR MOTION PICTURE 127 HOURS

Hiking into the remote Utah canyonlands, Aron Ralston felt perfectly at home in the beauty of the natural world. Then, at 2.42.PM., eight miles from his truck, in a deep and narrow slot canyon, an eigh - hundred - pound boulder tumbled loose, pinning Aron's right hand and wrist against the canyon wall. Through six days of hell, with scant water, food, or warm clothing, and the terrible knowledge that no one knew where he was, Aron eliminated to escpae options one by one. Then a moment of stark clarity helped him solve the riddle of the boulder - and commit one of the most extreme and desperate acts imaginable.

Honest, inspiring, and undeniably astonishing, 127 Hours: Between a rock and a hard place has taken its place in the annals of classic adventure stories.

Aron Ralston lives in Colorado. Since his accident, he has gone on to climb the fifty-nine Colorado peaks of more than 14,000 feet, alone, in winter. This is his first book, originally published as Between a Rock and a Hard Place, and now filmed as 127 Hours.
Originaltittel: Between a rock and a hard place
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e)
: Aron Ralston
Sjanger: biografi, overlevelse, mann mot natur
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 352
Forlag: Simon & Schuster
Norsk Forlag:
Ingen norsk utgave
Utgitt: 2004
Min utgave:
2010 (Pocket)
Lest:
28.01 - 03.02, 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
5 (Beundringsverdig historie som setter sine spor enten man vil det eller ikke).
Tittel:
5 (Liker den nye tittelen bedre enn den gamle av en eller annen grunn).
Omslag:
5 (Vakkert og vemodig).
Baksidetekst:
5 (Man får jo bare lyst til å lese boka uansett hvor tragisk historien er).
Persongalleri:
5 (Ikke det store persongalleriet, men det er forståelig).
Skrivemåte:
5 (Ralston skriver med stor innlevelse, både når det gjelder det positive og det negative).
Favorittkarakter:
Hovedpersonen Aron selvfølgelig selv om det var andre personer inkludert også.
Slutten:
5 (Kan jo egentlig ikke slutte annerledes).
Høydepunkt:
Når Ralston tar den viktige og utenkelige avgjørelsen.
Lavpunkt:
Vil gjerne vite litt om tiden etterpå. Hva han har gjort i ettertid.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

Et kort klipp hvor det snakkes litt om filmatiseringen og Aron Ralston selv beskriver kortfattet om den dramatiske hendelsen som sjokkerte en hel verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar